Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Althin: Han bör få över 10 miljoner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Althin har lyckats utverka det största skadeståndet hittills i Sverige - och det är någonstans där han anser att den nu frikända mannen bör hamna.
Foto: Tommy Pedersen

Advokat Peter Althin, 72, är den som lyckats utverka det största skadeståndet till en klient som blivit morddömd och sedan fått resning och friats.

Det var Joy Rahman som satt åtta år i fängelse för mord – och sedan blev friad.

Han fick 10,2 miljoner kronor i skadestånd av svenska staten.

– Det är i den nivån på skadestånd som också fallet med den friade 66-åringen bör ligga, säger Peter Althin till Expressen.

Roy Rahman, som arbetade i hemtjänsten i Stockholmsförorten Sätra, anklagades och dömdes för att ha mördat en av hemtjänstens klienter, en äldre kvinna.

1994 fälldes han för mord, men friades åtta år senare sedan Peter Althin och journalisten Dick Sundevall lyckats arbeta fram en resning i Högsta domstolen (HD). Rahman flyttade senare till sitt fäderneland Bangladesh där han avled i februari i år.

– Rahman fick drygt 10 miljoner kronor, det var rekord då, sedan han hade suttit åtta år i fängelse. I tingsrätten fick han 8 miljoner kronor, sedan höjde hovrätten skadeståndet till drygt 10 miljoner kronor.

– Den nu frikände mannen har suttit i tio år, och det är i den nivån, som Rahman låg, som skadeståndet bör ligga. Ska det finnas någon form av likhet bör mannen få åtminstone över 10 miljoner kronor, säger Peter Althin.

Är skadestånden för låga?

– Även om skadestånden har höjts något jämfört med tidigare, då de var pinsamt låga, så ligger de fortfarande lågt, säger han.

Barnläkaren som anklagades för att ha mördat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus och sedan friades, fick bara 20 000 kronor. Är inte det stötande?

– Jag var ju med i det målet också, dock som målsägandebiträde för barnens föräldrar. Man kan säga att beloppet var lågt, men där utgick man från tiden som läkaren hade varit frihetsberövad, och det var "bara" någon vecka. Rätten tar hänsyn till hur länge den som friats har suttit frihetsberövad, hur stor mediabevakningen har varit och vilken typ av brott som man anklagats för, säger Althin.

Svårt att få resning

Han menar att det är svårt att få en resningsansökan beviljad i Högsta domstolen.

– Det innebär inte med någon automatik att den dömde sedan blir frikänd. Men blir man frikänd kan man säga att rättsväsendet har rättat till en felaktighet som har gjorts. Det är ju bra, men det vore ännu bättre om det i framtiden blir färre felaktiga domar.

Det är väl en utopi?

– Ja, det har med beviskraven att göra. I och med att det är mänskligt att fela så blir det någon gång fel. Jag har flera gånger skrivit om att försvaret borde få betalt för att göra egna utredningar. I fallet Rahman gjorde vi i flera år helt gratis arbete. Det är inte många som ställer upp på att göra det. Därför tycker jag att man ska utveckla systemet så att det blir lättare att få resningsansökan beviljad och att försvaret ska få ersättning för det arbete som läggs ned, säger Peter Althin

FAKTA

Några av de högre skadestånd som betalats ut av justitiekanslern (JK) sedan tidigare fängslade personer frikänts:

• Joy Rahman. Fälld 1994 för mord på en kvinna i Sätra i Stockholm, friad 2002. Satt åtta år i fängelse. Fick 10,2 miljoner kronor.

• En man i Västmanland fälldes 2001 för grov våldtäkt och sexuellt ofredande på en minderårig och friades 2007. Tillbringade 6,5 år i sluten psykiatrisk vård. Fick 4,2 miljoner.

• Två män friades 2004 efter att ha suttit fängslad i tre år för sexbrott mot barn. Togs upp i SVT-dokumentären "Fallet Ulf". Pappan som fälldes för att ha förgripit sig på sin dotter fick 2,4 miljoner, den andre mannen fick 1,7 miljoner.

• En man i Stockholm fälldes 1999 för mordet på puben Broder Tuck i Stockholm året innan. Frikänd 2001 efter två år och tre månader. Fick 2 miljoner.

JK:s schablon är 30 000 kronor för första månaden i fängelse, 20 000 per månad för de fem efterföljande månaderna och därefter 15 000 kronor per månad. Avsevärt högre belopp kan dock tillkomma om brottet man beskyllts för är grovt. Ersättning kan också utgå för utebliven arbetsinkomst.

Källa: JK (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.