Peter Digebrink blev svårt skjuten när han arbetade som jaktguide. Foto: PrivatPeter Digebrink blev svårt skjuten när han arbetade som jaktguide. Foto: Privat
Peter Digebrink blev svårt skjuten när han arbetade som jaktguide. Foto: Privat
Peter sköts av nästan 50 kulor när han jobbade som jaktguide. Foto: PrivatPeter sköts av nästan 50 kulor när han jobbade som jaktguide. Foto: Privat
Peter sköts av nästan 50 kulor när han jobbade som jaktguide. Foto: Privat
Peter kallar händelsen för "tur i oturen", även om han har drabbat av livslånga men. Foto: PrivatPeter kallar händelsen för "tur i oturen", även om han har drabbat av livslånga men. Foto: Privat
Peter kallar händelsen för "tur i oturen", även om han har drabbat av livslånga men. Foto: Privat
Den 16 november är det rättegång, och den 67-åriga italienaren åtalas misstänkt för grovt vållande till kroppsskada. Foto: PrivatDen 16 november är det rättegång, och den 67-åriga italienaren åtalas misstänkt för grovt vållande till kroppsskada. Foto: Privat
Den 16 november är det rättegång, och den 67-åriga italienaren åtalas misstänkt för grovt vållande till kroppsskada. Foto: Privat

Peter, 57, guidade jägare – sköts med nästan 50 hagel

Publicerad

Skellefteåbon Peter Digebrink, 57, var ute och guidade italienska jägare under tjäder- och småviltsjakten.

Plötsligt tar en av jägarna sikte på en tjäder – men träffar i stället Peter med nästan 50 hagel.

– Min första tanke var att jag absolut inte får tuppa av, säger Peter. 

Händelsen utspelade sig i slutet av augusti förra året. Peter Digebrink arbetade som jaktguide och var för dagen ute med tre italienska jägare i ett fjällområde i Arjeplog, i närheten av Gautosjön. 

– De gick 20 meter framför mig, och jag såg till att de gick åt rätt håll. Precis före skottet tänkte jag att de gick bra. De var ett par som gick lite närmare varandra och längst ut till höger gick den italienska mannen som sköt mig, säger Peter.

Den italienska 67-åringen har berättat att det flög upp en tjäder, som han instinktivt vände sig om och sköt efter med hagelgeväret. Men skotten träffade i stället Peter, något som NSD var först att berätta om.

"Jag var rakt i hans skottlinje"

– I samma ögonblick som han tryckt av var jag rakt i hans skottlinje. Den första svärmen träffade i min axel. "Han skjuter mig", tänkte jag och kastade mig till höger. I samma veva ser jag en ny svärm komma mot mig. Jag träffades av mellan 40 och 50 skott, det brände i kroppen.

Den italienska jägaren drabbades av panik, medan paret sprang fram och hjälpte Peter torka av lite blod. 

Peter träffades av nästan 50 hagelkulor.Foto: Privat

– Min första tanke var att jag absolut inte får tuppa av. Jag ringde till min kusin som driver campingen i närheten så att han kan larma. "Jag är svårt skjuten", sa jag och berättade var jag befann mig. Han skickade en vän som kom med fjällflyg, han var där på en kvart, säger Peter.

Har nästan 50 hagel kvar i kroppen

Han berättar att han hela tiden tänkte rationellt, trots sina svåra skador.

– Jag tror att min yrkesbana räddade mig, jag har jobbat på räddningstjänsten i 35 år. Jag tänkte bara att jag måste lösa det här innan jag tuppar av, säger Peter.

Peter kallar händelsen för "tur i oturen", även om han har drabbat av livslånga men. De nästan 50 hagelkulorna på 3,5 millimeter sitter kvar i kroppen. En kula gick in strax ovanför ögat, en annan gick genom tinningen in i hjärnan – och en tredje ligger strax ovanför hjärtat i bröstkorgen. 

Peter går fortfarande genom operationer för skadorna som orsakades av haglet. Foto: Privat

– Jag har en operation av ögat som väntar och är lite förlamad i vänsterarmen, som läkarna håller på att utreda. Men jag är tillbaka och arbetar, det går inte att lägga om livet. Jag måste fortsätta leva, säger Peter.

Jägaren åtalas för att ha skjutit Peter

Den 16 november är det rättegång, och den 67-åriga italienaren åtalas misstänkt för grovt vållande till kroppsskada. Även om jägaren inte hade uppsåt, menar Peter att han bröt mot flera regler, som att skjuta bakåt och passera de andra jägarna med en osäkrad bössa.

Han hoppas att ett eventuellt skadestånd kan täcka de stora kostnaderna han fått lägga ut för förlorad inkomst och sjukresor. 

Även om Peter fortsätter jaga privat har han slutat att hjälpa andra jägare som guide.

– Hustrun satte stopp för det. Jag har haft tur en gång, det finns ingen anledning att ta den risken igen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag