Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pete Buttigieg utmanar Trump i presidentvalet

Nu är det officiellt: Pete Buttigieg ställer upp i amerikanska presidentvalet.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Pete Buttigieg.
Foto: BIZUAYEHU TESFAYE / AP / TT NYHETSBYRÅN

Pete Buttigieg, 37, har nu officiellt meddelat att han ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2020, rapporterar NBC News.

Buttigieg blir därmed en av de demokrater som hoppas på att vinna primärvalet och få utmana Donald Trump om presidentposten.

Bittigieg meddelade officiellt sin kandidatur under ett tal på söndagskvällen. Anledningen till att han vill bli president är för att ge en annan berättelse än Trumps signatur ”make America great again”.

– För att en myt säljs. En myt om att vi kan stanna klockan och vrida tillbaka den igen, säger Buttigieg i sitt tal.

Presidentkandidaten som i dag är borgmästare i South Bend i delstaten Indiana menar att han ser problem i Trumps budskap om att göra USA framstående igen.

– Problemet är att de säger till oss att söka efter framgång på fel ställen. Som South Bend har visat finns ingen ärlig politik som kretsar kring ordet ”igen”. Det är dags att lämna det förflutnas politik och gå mot någonting helt annorlunda, säger han i talet.

600 000 dollar på ett dygn

Pete Buttigieg har under våren seglat fram som en av demokraternas mest hypade presidentkandidater inför primärvalen. Hans insamlingskampanj blev snabbt en succé och han fick in 600 000 dollar på bara ett dygn i mars.

– Vi behöver något som är helt annorlunda. Det betyder en vision på längre sikt, röster från en ny generation, någon som tar allvarligt på de största problemen som vårt land står inför. Någon som förstår att frihet inte bara är frihet från en regering, det är också frihet som en bra regering kan skapa. Vi behöver någon som kan visa upp den demokratiska andan i det här landet, någon som har en seriös syn på säkerhet och en förståelse för att det är mer komplicerat än att bygga en mur, sa Pete Buttigieg när Expressens reporter Tomas Kvarnkullen träffade honom i början av april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.