Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pete Buttigieg hoppar av – avslutar sin kampanj

Borgmästaren från Indiana kliver av: ”För att föra vårt parti och land samman”.
Pete Buttigieg.
Foto: AFF-USA/SHUTTERSTOCK / AFF-USA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Efter beskedet talade han inför sina väljare.
Foto: CBS News/skärmdumåp

Demokraternas Pete Buttigieg – som hade kunnat blir USA:s yngsta presidentkandidat – avslutar sin presidentvalskampanj.

Efter lördagens nederlag i primärvalet i South Carolina väljer han nu att hoppa av.

”Bra tajming”, skriver Donald Trump på Twitter. 

38-årige Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, väljer nu att avsluta sin kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat i valet i november. Det skriver flera amerikanska medier.

En medhjälpare till Buttigieg säger, enligt CNN: 

– Han tror att det är rätt sak att göra just nu för landet, för att det här delade landet ska läka och besegra president Trump.

Buttigieg bekräftade sedermera att han hoppar av. Vid 02.30-tiden talade han inför sina väljare. 

– Vi måste erkänna att nu är det bästa att kliva åt sidan och hjälpa att föra samman vårt parti och vårt land. Därför tar jag i kväll det svåra beslutet att avsluta min kampanj. Jag kommer inte längre satsa på att bli USA:s nya president, säger han. 

– Men jag kommer göra allt i min makt för att vi i januari nästa år ska ha en demokratisk president. 

Donald Trump om avhoppet

Beskedet kommer bara två dagar innan den så kallade ”supertisdagen”, då 14 delstater, bland annat Kalifornien, håller primärval.

Buttigieg nådde framgångar i de första primärvalen i Iowa och New Hampshire, men lyckades sämre i Nevada och nu senast i South Carolina, där han hamnade på en fjärdeplats – långt efter toppkandidaterna Joe Biden och Bernie Sanders.

USA:s president Donald Trump kommenterar nyheten på Twitter:

”Pete Buttigieg är UTE. Alla hans supertisdagröster kommer att gå till sömniga Joe Biden. Bra tajming. Det här är den VERKLIGA starten på att Demokraterna tar ut Bernie – INGEN NOMINERING DENNA GÅNG HELLER!”

Pete Buttigieg kom in som okänd

När Pete Buttigieg gjorde entré i racet till Vita huset var han relativt okänd. När han natten till måndag adresserade sina väljare skämtade han om just det: 

– Vi började den här osannolika resan med en personal på fyra personer. Knappt någon visste mitt namn och ännu färre kunde uttala det, säger han. 

Pete Buttigieg är den första öppet homosexuelle kandidaten som fått delegater för ett av de stora partierna i ett amerikanskt primärval. Han var den yngste av Demokraternas  kandidater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.