Petade nämndemannen: Jag är förvånad

Publicerad
Uppdaterad
En nämndeman fick gå innan Pirate Bay-rättegången eftersom har är med i en upphovsrättsförening.
Nu visar det sig att rådmannen själv är med i sådana föreningar.
- Jag är förvånad, säger nämndemannen och kompositören Lennart Westman till TT.
Nämndemannen och tonsättaren Lennart Westman fick inte vara domare i Pirate Bay-rättegången eftersom han är medlem i Föreningen svenska tonsättare.
Beslutet fattades efter att rådmannen Tomas Norström frågat om någon av nämndemännen var medlem i upphovsrättsliga föreningar.
- Men jag fick aldrig foten. Vi talade om det här och jag beskrev vad vår förening står för, det är trots allt en förening som funnits i 90 år och som startades av Wilhelm Stenhammar. Det utmynnade i att vi kom överens om att jag skulle avstå uppdraget för att inte rättegången skulle ifrågasättas och kollapsa i inledningsskedet, säger Lennart Westman till TT.
På frågan om hur han ser på avslöjandet att rådmannen själv är medlem i sådana föreningar säger nämndemannen:
- Nu kommer vi till den känsliga frågan... jag har ju mitt uppdrag. Men du kan skriva att jag är förvånad om det är på det viset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag