Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Perus expresident gripen i USA – riskerar utlämning

Alejandro Toledo har gripits. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Toledo var tidigare president i Peru. Foto: MARTIN MEJIA / AP

Alejandro Toledo misstänks för att ha tagit emot mutor för cirka 200 miljoner kronor när han var president i Peru – landet han i dag lever i flykt från.

Under natten till onsdagen greps han i Kalifornien i USA, rapporterar Reuters.

Toledo, 73, var president i Peru mellan 2001 och 2006. Han ska då ha tagit emot stora summor pengar i mutor från ett brasilianskt byggföretag och är därför efterlyst för korruption.

Alejandro Toledo har bott i USA sedan han lämnade presidentposten 2006 och sedan 2017 har Peru velat att USA ska lämna ut honom.

Nu har Toledo, som konsekvent nekat till anklagelserna, arresterats i Kalifornien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Perus justitieminister Vicente Zeballos berättar att Toledo kommer förhöras senare i veckan, vilket kommer lägga grunden till beslut om expresidenten ska utlämnas till Peru eller inte.

– I runda tal skulle utlämningen kunna ta ett år. Regeringen är fast besluten för ett fullskaligt krig mot korruption i landet, säger justitieministern enligt Reuters.

Sattes i fyllecell

Toledo greps tidigare i år då han varit berusad på en restaurang i Kalifornien men släpptes dagen efter från sin natt i fyllecell.

Alan Garcia, också före detta president i Peru, var även han misstänkt för att ha tagit emot mutor av det brasilianska företaget. Han tog sitt liv i april i år för att slippa bli arresterad, rapporterar Reuter.