Claes Ljung är nära vän till Göran Persson och Anitra Steen. Han var en av sex gäster på Perssons bröllop. Enligt vad Expressen erfar får han ett nytt toppjobb och blir generaldirektör på Stabskontoret.
Claes Ljung är nära vän till Göran Persson och Anitra Steen. Han var en av sex gäster på Perssons bröllop. Enligt vad Expressen erfar får han ett nytt toppjobb och blir generaldirektör på Stabskontoret.

Perssons vän kan få toppjobb

Publicerad
Uppdaterad
Göran Perssons bästa kompis och bröllopsvittne, Claes Ljungh, 54, kan få ett nytt toppjobb av regeringen -
Han kan bli generaldirektör för Statskontoret, sedan Göran Persson skapat en plats för sin kompis genom att sparka nuvarande generaldirektören Knut Rexed.
-Fel. Claes Ljungh har aldrig varit aktuell för det jobbet, säger presstaleskvinnan Anette Törnqvist på finansdepartementet.
Claes Ljungh, 54, är nära vän till Göran Persson och Anitra Steen. Han var en av sex gäster på Perssons bröllop i december 2003. Claes Ljungh har mycket att tacka Persson för. Han drar in 195?000 kronor om året i lönsamma extraknäck som ledamot i statliga bolagsstyrelser – tillsatt av regeringen.

Stabsmyndighet

Fram till i höstas var Claes Ljungh statssekreterare på finansdepartementet. Sedan dess han väntat på ett nytt toppjobb. Han erbjöds UD:s glassigaste post som generalkonsul i New York, men tackade nej. Nu kommer chansen han väntat på, erfar Expressen. I förra veckan fick Statskontorets generaldirektör Knut Rexed sparken av regeringen. Statskontoret är en stabsmyndighet som förser regeringen med ekonomiska analyser. Enligt en källa har Statskontoret under Knut Rexeds ledning varit alltför självständigt. Det har retat finansdepartementet – och Göran Persson.

Dementerar uppgiften

Nu ska Statskontoret därför bli två myndigheter – båda med täta band till finansdepartementet. För en av dem kan Claes Ljungh bli generaldirektör, erfar Expressen. Därmed skulle Persson ytterligare stärka sitt grepp om den ekonomiska politiken. Men finansdepartementet dementerar uppgiften. -Det stämmer absolut inte. Claes Ljungh har aldrig varit aktuell för det jobbet, säger Anette Törnquist, påresstaleskvinna på finansdepartementet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag