Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Perssons vän kan få toppjobb

Claes Ljung är nära vän till Göran Persson och Anitra Steen. Han var en av sex gäster på Perssons bröllop. Enligt vad Expressen erfar får han ett nytt toppjobb och blir generaldirektör på Stabskontoret.
Göran Perssons bästa kompis och bröllopsvittne, Claes Ljungh, 54, kan få ett nytt toppjobb av regeringen -
Han kan bli generaldirektör för Statskontoret, sedan Göran Persson skapat en plats för sin kompis genom att sparka nuvarande generaldirektören Knut Rexed.
-Fel. Claes Ljungh har aldrig varit aktuell för det jobbet, säger presstaleskvinnan Anette Törnqvist på finansdepartementet.
Claes Ljungh, 54, är nära vän till Göran Persson och Anitra Steen. Han var en av sex gäster på Perssons bröllop i december 2003. Claes Ljungh har mycket att tacka Persson för. Han drar in 195?000 kronor om året i lönsamma extraknäck som ledamot i statliga bolagsstyrelser – tillsatt av regeringen.

Stabsmyndighet

Fram till i höstas var Claes Ljungh statssekreterare på finansdepartementet. Sedan dess han väntat på ett nytt toppjobb. Han erbjöds UD:s glassigaste post som generalkonsul i New York, men tackade nej. Nu kommer chansen han väntat på, erfar Expressen. I förra veckan fick Statskontorets generaldirektör Knut Rexed sparken av regeringen. Statskontoret är en stabsmyndighet som förser regeringen med ekonomiska analyser. Enligt en källa har Statskontoret under Knut Rexeds ledning varit alltför självständigt. Det har retat finansdepartementet – och Göran Persson.

Dementerar uppgiften

Nu ska Statskontoret därför bli två myndigheter – båda med täta band till finansdepartementet. För en av dem kan Claes Ljungh bli generaldirektör, erfar Expressen. Därmed skulle Persson ytterligare stärka sitt grepp om den ekonomiska politiken. Men finansdepartementet dementerar uppgiften. -Det stämmer absolut inte. Claes Ljungh har aldrig varit aktuell för det jobbet, säger Anette Törnquist, påresstaleskvinna på finansdepartementet.