Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Perssons tal om Förintelsen hyllas

Foto: Suvad Mrkonjic

Förre statsministern Göran Persson höll ett hyllat tal under riksdagens minnesdag för Förintelsen.

Samhället har hårdnat och hatet ökat – både i Sverige och runtom i världen, menar den tidigare S-ledaren.

– Jag är väldigt orolig, säger han.

Den tidigare S-ledaren och statsministern Göran Persson hade bjudits in till riksdagen för att tala under Förintelsens minnesdag. Hans tal om Förintelsen, dagens hat och hårdnade samhällsklimat drog ned höga applåder.

Efter talet pekar Göran Persson på den växande antisemitismen i Europa för den samlade pressen.

– Den är oftast kopplad till ett högerextremt uttryck med den finns också på vänsterkanten, inte minst i Frankrike. Det här är inte något nytt men skalan på det, det samtidiga och i kombination med en stor kvardröjande ungdomsarbetslöshet och en dyster ekonomisk utveckling gör att vi får se upp. Det kan gå fort. Jag är väldigt orolig, säger han.

Hård ton

Persson menar att det finns en hårdhet och råhet i tonen i - det europeiska samhället – både på nätet och i samhället.

– Titta bara i Tyskland. Där riktas det mot muslimer. Det är kusiner med den här människosynen. I dag är det en muslim, i morgon en jude. De är annorlunda än vi, de är lägre stående, vi har rätt att kasta ut dem. Så enkelt och farligt är tankegodset.

Göran Persson lyfter upp överlevarnas roll som berättare och oron för vad som ska ske när de inte längre finns i livet.

– Man måste berätta för sina barn, och de för sina barn och de för kommande släkten. Jag tror inte att det är ett självspelande piano. Man måste provocera och påminna.

Han menar att det finns ett behov av en fortsättning på den bok, ”Om detta må ni berätta”, som Perssons regering skickade ut till elever i grundskolan i slutet av 90-talet. Syftet var att informera eleverna om andra världskriget, antisemitism och om Förintelsen.

"Grand old man"

Efteråt hyllades han av flera av åhörarna.

– Jag slås av hur viktigt det är att hjärtat backar upp budskapet och det framförs så välformulerat och kraftfullt då skakar det om oss allesammans. Han klädde våra tankar i ord. Göran Persson är fortfarande the grand old man, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg, KD.

Wallenbergpristagarna Emir Selimi, ordförande Unga romer och Siavosh Derakhti. Grundare av UMAF, Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, lyssnade till varje ord.

– Det var fantastiskt, han har det verkligen fortfarande i sig. Han har en otrolig utstrålning och retorik, säger Emir Selimi.

– Det Göran Persson pratade om i dag är så viktigt att lyfta upp. Jag som är från Malmö har känt det här de senaste fem åren, säger Siavosh Derakhti och tillägger att det han nu fruktar mest inte är attentat eller våld.

– Det är de goda människornas tystnad, säger han.

Riksdagsledamoten Veronica Palm, S, twittrade:

”Göran Persson talar på Förintelsens minnesdag. Hade nästan glömt bort vilken passionerad talare han är.”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!