Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXPRESSENFoto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXPRESSEN
 Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXPRESSEN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Perssons sågning: "Mycket oskickligt"

Publicerad

Allianspartierna har spelat bort sitt tyngsta vapen på ett "mycket oskickligt sätt".

Det säger förra statsministern Göran Persson nu till Expressen. 

– Mycket oskickligt hanterat. Nu kan de inte använda misstroendeförklaringen under resten av mandatperioden. 

Den tidigare statsministern Göran Persson skräder inte orden när han på torsdagseftermiddagen kommenterar allianspartiernas olika besked om försvarsminister Peter Hultqvist. 

– Det har ju inte hänt något nytt i sak, annat än att Anna Kinberg Batra har avgått. Jag vägrar tro att det har varit avgörande. Jag tror att det här från början var dåligt genomtänkt och dåligt underbyggt. 

Enligt Göran Persson spelade de borgerliga partierna ut "det tyngsta vapnet" man har. 

– Och sen fick man se att det misslyckades. Det är en väldig motgång för de borgerliga, säger han. 

Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

"De har inte hanterat det seriöst"

Den tidigare statsministern, som så sent som i tisdags var på plats i riksdagen under riksmötets öppnande, menar att det nu är omöjligt för allianspartierna att använda misstroendeförklaringen på nytt. 

– De kan inte komma dragande med den igen under den här mandatperioden. Det är en omöjlighet, eftersom de visat att de inte har hanterat det här seriöst. 

Var det osmart spelat av dem?

– Spel eller inte. Det är mycket oskickligt hanterat. Att använda misstroendeförklaringen på ett sätt som inte är genomtänkt, det är en farlig utveckling. Då blir också misstroendeförklaringen devalverad och urvattnad. Det är och ska vara det skarpaste instrumentet en opposition har, och nu har de gjort sig av med det.

Är du överraskad över att de agerat på det här viset?

– Ja, jag tycker att det är oskickligt. Sedan har jag aldrig förstått sakfrågan. Jag vet inte hur de hamnade där de hamnade. Men när man väl tar ställning för att göra på det här viset, då kostar det oerhört mycket att sedan inte stå fast vid det. 

Reaktioner på beskedet om Peter Hultqvist 

Anders Ygeman, som lämnade regeringen i slutet av juli, kommenterar Centerpartiets och Liberalernas besked via Twitter.

”Klokt och ansvarsfullt av Centerpartiet och Liberalerna att dra tillbaka misstroendeförklaringen mot försvarsministern”, skriver Ygeman.

Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll från regeringen gläds åt beskedet att C och L inte fullföljer misstroendeförklaringen. 

”Fint att få jobba vidare med min kloka och kompetenta kollega. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist", skriver Strandhäll på Twitter. 

https://twitter.com/strandhall/status/908342290023948289

KDU-ordföranden: "Pinsamma"

En som är kritisk till beslutet är Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Christian Carlsson. 

På Twitter skriver Carlsson att Centerpartiet och Liberalerna är "pinsamma".

"Centerpartiet och Liberalerna, så förbannat pinsamma! Ena dagen misstroendeförklaring mot Hultqvist, nästa dag böja sig för Löfven. Svagt", skriver han. 

https://twitter.com/ChristianCkd/status/908333399907209216

Även Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa har delat bilden med kommentaren "pinsamt". 

– Centern och Liberalerna har satt ner foten och sagt att man ska fortsätta agera stödparti åt Stefan Löfven, det ser jag väldigt allvarligt på, säger Benjmin Dousa och fortsätter:

– Nu måste vi hitta ett gemensamt svar i regeringsfrågan, och det är snart också. Annars finns inte alliansen. Nu är det på en väldigt tunn tråd som hela allianssamarbetet hänger på.

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali skriver:

https://twitter.com/hanifbali/status/908336391012192256

Balis partivän och riksdagsledamot Maria Stockhaus ställer sig frågan vilka nya uppgifter Centerpartiet och Liberalerna grundar dagens besked på.

"Förstår inte C och L:s nya ställningstagande när det gäller Hultqvist??", skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/Mariastockhaus/status/908348451938816000
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag