Perssons dotter dras in i skandalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dottern dras in. Göran Perssons dotter Anna satt i distriktsstyrelsen för SSU i Sörmland under slutet av 1990-talet. Under den tiden blåste distriktet upp medlemssiffrorna. "De som medverkade i styrelsearbetet kände nog till det", säger Thomas Bergh som var kassör i styrelsen.
Foto: STEFAN

Statsminister Göran Persson dras nu personligen in i SSU-skandalen.

Expressen kan i dag avslöja att hans dotter Anna Persson, 26, satt i distriktsstyrelsen för SSU i Sörmland under en period när distriktet blåste upp medlemssiffrorna.

  Fusket har funnits i alla distrikt och alla har varit medvetna om det, medger Thomas Bergh, kassör i samma styrelse som statsministerns dotter.

Expressen kan i dag avslöja nya uppgifter om fusket inom SSU. Nu gäller det distriktet i Sörmland – där statsminister Göran Perssons dotter Anna Persson varit verksam i flera år. Anna Persson nådde snabbt en hög position inom SSU och satt i slutet av 1990-talet i distriktsstyrelsen.

"Slutet på SSU"

 Thomas Bergh, 27, var kassör i styrelsen vid den tiden. På ett internt webbforum för SSU-aktiva skrev han i måndags: "Det skulle mycket väl kunna vara så att det vi ser nu är slutet på SSU som vi har sett det. Hur går det för distrikten som kommer få minskade bidrag från landstingen när medlemssiffrorna blir korrigerade? Men det var ju bara en tidsfråga. Vi har ju vetat länge att det såg ut på det här sättet och förr eller senare skulle det komma fram." Ville ha fler ombud Thomas Bergh står för det han skrivit. På Expressens fråga om det fanns luftmedlemmar även i hans eget distrikt svarar Thomas Bergh: – Ja. Främsta skälet till fusket var att skaffa sig mer makt. – SSU-distrikten ville rapportera in många medlemmar för att få så många ombud som möjligt till kongressen. Det handlade om striden mellan vänster och höger i SSU, säger Thomas Bergh.

Kände till fusket

 Han var inte ensam om att känna till att siffrorna blåstes upp. – De som medverkade i styrelsearbetet kände nog till det, ja, det tror jag. Thomas Bergh hävdar att pengarna från landstinget var ett underordnat motiv för fusket, men medger: – Självklart är landstingsbidragen väsentliga för alla politiska organisationer.

Minst 600 medlemmar

 En källa med insyn i SSU Sörmland ger en annan bild: – Det fanns medlemmar som inte hade betalat och inte var aktiva. Men för bidragens skull fick de absolut inte strykas från listorna. Man var tvungen att ha minst 600 medlemmar för att få landstingsbidrag. Det var jätteviktigt. I Sörmlandsdistriktet finns också SSU Aktiv, Sveriges äldsta SSU-klubb som driver ett sommarhem på en ö i sjön Eklången i Sörmland.

Kalsonger i flaggstången

 En av dem som besökt sommarhemmet är statsminister Göran Persson. – Han har varit där vid flera tillfällen, berättar Expressens källa. Sommarhemmet används bland annat för bidragsgrundande kurser. Men ibland saknades själva kursen. – Det fanns kurser i socialpolitik på ön. Det var bad och lattjolajban och man hissade upp kalsonger i flaggstången. Men någon kurs i socialpolitik var det definitivt inte. Ändå fick man bidrag, fortsätter Expressens uppgiftslämnare.

Går igenom registret

 Expressens granskning visar att SSU Aktiv sökt – och fått – bidrag från både LO-förbunden, partiet och SSU-distriktet. SSU Sörmland ska i helgen gå igenom hela sitt medlemsregister. Distriktet får i år 69 800 kronor från Södermanlands läns landsting. – I dag har vi mellan 500 och 600 medlemmar, uppger ordföranden Carina Suominen. Hur många det är efter helgen vet ingen. Expressen har sökt Göran Perssons dotter Anna Persson för en kommentar, men utan resultat. Hon befinner sig utomlands.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.