Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Persson vill tysta Margot

De senaste dygnen har den djupa sprickan mellan statsminister Göran Persson och Margot Wallström blottats. "Det som irriterar Persson är att Margot Wallström på ett sätt som han absolut saknar kontroll över har vuxit fram som den fullkomligt självklara kandidaten efter Anna Lindh", berättar en tidigare högt uppsatt socialdemokrat som vill vara anonym.
De senaste dygnen har blottat den djupa sprickan mellan Göran Persson och Margot Wallström.
Nu avslöjar flera tunga socialdemokrater varför Persson inte kan hantera Wallström.
- Det irriterar honom oerhört att hon som inte varit lojal mot rörelsen har fått något slags helgonstatus nere i Bryssel och seglat upp som hans självklara efterträdare, säger en person i partitoppen.
Sällan har en politisk maktkamp i Sverige förts så offentligt. Landets två tyngsta socialdemokrater i ett chicken race där bara en kan vinna. När Göran Persson i fredags morse slog upp Dagens Nyheter möttes han av nyheten att Margot Wallström tackat nej till hans erbjudande om en post som statsråd - enligt uppgift jobbet som socialminister. Några timmar senare, klockan 11.37, haltar Persson och hans ömma höft in på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. På en bänk ligger en hög röda knappar med budskapet "Fler sossar i Europa". - Jag har inte upplevt att vi var riktigt färdiga med samtalet, säger han. Och tillägger sen: - Det är viktigt att säga att när partiet kallar så brukar man försöka lyssna på det. Det är och har varit en moralfråga i vårt parti och många av oss har tagit på oss arbetsuppgifter som vi inte har velat ha.

"Sviker partiet"

Uttalandet är politiskt rävspel på hög Persson-nivå: Han går opinionen för populära Wallström till mötes genom att erbjuda henne en ministerpost, som han vet att hon kommer att nobba. På så sätt visar han att hon än en gång sviker partiet och skickar ut budskapet: Är det en sån statsminister ni vill ha? Anders Isaksson, författare till boken "Politikens adel", analyserar Perssons hantering av Margot Wallström. - Det här är vanlig makttaktik. Han ville hålla henne på mattan och nu när han insett att det inte funkar, att det bara gör henne större, vänder han på kuttingen och säger att hon kan bli kvar som kommissionär eller komma hem som statsråd. If you cant beat them, join them, säger han. En person som tidigare var högt uppsatt i socialdemokraterna förklarar: - Föreställ dig att du är Göran Persson. Han sitter i toppen på den här pyramiden och vill naturligtvis styra och ställa både när han själv ska avgå och vem som ska efterträda. Det som irriterar honom är att Margot Wallström på ett sätt som han absolut saknar kontroll över har vuxit fram som den fullkomligt självklara kandidaten efter Anna Lindh, som Göran hade accepterat som efterträdare. Det är fåfänga och irritation, att en person som inte jobbat i partiet på snart sex år plötsligt kommer in på en räkmacka, säger personen som vill vara anonym. Starkaste minnet från Anna Lindhs begavning blev vännen Margot Wallströms tal, direkt riktat till den mördade utrikesministerns två söner: "Vilken fantastisk mamma ni hade, David och Filip! Som politiker hann Anna uppleva och uträtta oerhört mycket, men vet ni vad hon var mest stolt över? Jo: er!" Anna Lindh var Göran Perssons självklara efterträdare. Efter hennes död hände något med Wallströms popularitet. Långsamt, långsamt, när chocken och sorgen hade lagt sig, blev Wallström nästa kvinna att hoppas på i rörelsen. En opinionsundersökning av Gallup/Expressen visade att 55 procent ville se henne ta över, förkrossande överlägsen motståndaren Pär Nuder. Den följdes av en rundringning till partidistrikten av radions Ekot som visade att 20 av 26 distrikt ville ha henne som partiledare. - Hon är duktig, hon är kul, hon är tjej, som en distriktsordförande sa till Svenska Dagbladet.

Vägrade nämna Wallström

Från en tämligen anonym tillvaro som EU-kommissionär i Bryssel med ansvar för miljöfrågor seglade Wallström plötsligt upp som en motvillig folkhemshjälte. Men inte hos alla. När Göran Persson i Ekots lördagsintervju i december förra året fick frågan vem som kan ta över efter honom svarade Persson: - Där finns Ulrica Messing, där finns Thomas Östros, Thomas Bodström, Pär Nuder, där finns några av de allra yngsta som Carin Jämtin och Morgan Johansson som växer till sig väldigt snabbt. Inte ett ord om Wallström. Samtidigt växte hennes popularitet hos folket. En av anledningarna var hennes orädsla för att kritisera Göran Persson. Dagen efter EMU-folkomröstningen ifrågasatte Wallström jasidans kampanj och pekade på "ett otydligt ledarskap". När Lars Adaktusson i tv-programmet "Agenda" ville spela upp intervjun för Göran Persson sa han: - Jag behöver inte se eländet. Det räcker att jag hör. Jag blir så förbannad. En högt uppsatt person i partiet, som vill vara anonym, säger: - Det är klart att det smärtade för Göran, för hon hade ju rätt. Persson får nu stöd från oväntat håll, från nejsägaren Margareta Winberg, numera ambassadör i Brasilien. - Herregud, man får förstå vilken situation Persson var i. Han hade förlorat och då får man säga saker som kanske inte är så överlagda. Men det behöver inte säga någonting om deras relation. Det var inte första gången konflikten mellan Persson och Wallström kom upp till ytan. Deras återkommande kontroverser kan möjligen spåras redan i deras olika bakgrunder. - Wallström har alltid ingått i olika typer av nätverk, med Mona Sahlin och Anna Lindh exempelvis. De var ett gäng och där ingick aldrig Göran Persson. Ingvar Carlsson älskade verkligen Margot Wallström. Men Persson kom från scratch, han hade inte såna kretsar när han blev finansminister, säger Göran Greider, journalist, debattör och författare till "Fucking Sverige". När Ingvar Carlsson aviserade sin avgång som partiledare kom Persson och Wallström att konkurrera om jobbet. Mona Sahlin ansågs given som efterträdare, men en Toblerone kom emellan. Tvåan Jan Nygren hoppade av. En rad s-kvinnor, bland andra Annika Billström och Ulrica Messing, vädjade till tredjehandsalternativet Margot Wallström. Men Wallström backade, för barnens skull. Fyra på listan stod Göran Persson.

Wallström fick inget veta

Hans första offentliga överkörning av socialminister Wallström inträffade på en presskonferens fredagen den 21 augusti 1998. Det var 30 dagar till valet och Persson började bli desperat. Tillsammans med Margot Wallström presenterade han en politisk bomb: maxtaxan. Vallöftet innebar ett maxbelopp för dagisavgifterna. Valfläsk för tusentals barnfamiljer, men tvärtemot socialdemokraternas tidigare linje. Wallström var märkligt frånvarande på presskonferensen och hade svårt att svara på journalisternas frågor. Anledningen uppdagades senare. Hon, som ansvarigt statsråd, hade ingen aning om vallöftet förrän två och en halv timme före presskonferensen. - Jag visste ingenting om det här förrän på morgonen samma dag, berättade Wallström senare. - Det är så här det går till när man gör ett valmanifest, kontrade Persson. Det skulle bli värre. De två vallokomotiven, Persson och Wallström, tuffade riket runt tillsammans inför valet 1998. - Hon kommer att betyda enormt mycket för oss i valrörelsen. Margot har en direkt folklighet Hon kommunicerar så enkelt och tydligt, stabilt, sa Persson. Men redan på valaffischerna tittade de åt olika håll. På ett valmöte i Kalmar visade Persson sitt aktiva ointresse för Wallströms ord. Medan hon pratade om arbetsrätten sneglade han åt sidan, kliade sig i skallen, himlade med blicken mot taket, skrattade plötsligt utan anledning, trummade med fingrarna på mikrofonen, allt fångat av Expressens fotograf Roger Turesson.

Persson låtsades somna

Under ett annat valmöte med Wallström i Göteborg låtsades Persson somna. S gjorde sämsta valet sedan rösträtten infördes och Margot Wallström flyttade till Sri Lanka för biståndsarbete. - Stundom har det känts trist att stå i skuggan. Ibland har jag faktiskt tvivlat på att ni ens skulle se mig om jag strippade, sa Margot Wallström i efterhand och berättade öppet i Månadsjournalen att Göran Persson är "en del av ett gammaldags könsrollstänkande". - Vi hade ett dåligt samordnat politiskt budskap. Detta var bara ett uttryck för det, förklarade Persson. Många tolkade det som att Persson sträckte ut en hand när hon 1999 erbjöds jobbet som EU-kommissionär. Men Wallström var långt ifrån Perssons första alternativ. Förre centerledaren Olof Johansson skulle belönas för långt och troget s-samarbete, men tackade nej. Budet gick till centerns förre vice ordförande Helena Nilsson. Även hon tackade nej. Därefter ringde Perssons statssekreterare Pär Nuder till Pierre Schori, som var tveksam. Efter samråd med sin hustru bestämde han sig för att tacka ja. Då ringde Nuder igen och sa att Persson hade valt Margot Wallström. Kontroverserna mellan Wallström och Persson har dock fortsatt. Nu är det EU-frågorna som splittrar dem. "Perssons idéer hotar EU:s framtid", hävdade Wallström på DN:s debattsida den 22 oktober 2002. Hon skrev att hon inte trodde på idén med en särskild EU-president och gick därmed emot Persson.

Angrepp på Göran Persson

De senaste dygnen har varit en fullkomlig explosion av angrepp på Göran Persson - direkt från Wallström eller från hennes anhängare. Det började i onsdags med en artikel undertecknad av Wallström och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, i nya numret av Tiden. Återigen kritiserades partiets hantering av Europafrågorna: "Inom arbetarrörelsen måste vi visa starkt ledarskap och ta debatten om Europas roll och plats i vår framtid. EU:s arbete har även tillåtits bli något som i Sverige behandlas separat, inte som en naturlig del av det dagliga politiska samtalet." Persson, som vid lunchtid i fredags påstod sig inte ha läst artikeln, hade knappast blivit muntrare om han sett att Wallström och Lundby-Wedin citerade Perssons företrädare från ett tal på partikongressen 1993. "Han beskrev då demokratins framtid i följande mening: Nationalstaten är för stor för att lösa människors nära problem och för liten för att möta mänsklighetens utmaningar. Vi delar Ingvar Carlssons insikt."

Krävde besked

Nästa slag mötte Persson på Dagens Nyheters debattsida i torsdags. Där krävde 17 tunga socialdemokrater besked från Persson om Wallströms framtid i EU. "För att ge en tydlig signal om att Sverige vill något i Europafrågorna, behöver Margot Wallström och de svenska väljarna ett snabbt och klart besked om att hon får fortsätta som EU-kommissionär", skrev de 17 med förra EU-kommissionären och statsrådet Anita Gradin i spetsen. - Göran är en duktig politiker, därför är jag förvånad över att han är så senfärdig med det här, säger Gradin till Expressen. På fredag morgon var det dags igen då Dagens Industri utsåg Margot Wallström till "Årets svensk i världen" och hon i en stor intervju konstaterade: - får man perspektiv på Sverige och lär känna andra länders system, så inser man att andra länder både kommit i kapp och gått förbi den svenska välfärden på flera områden. En av Margot Wallströms närmaste vänner beskriver hennes relation till Göran Persson: - De är oerhört olika som människor. Han har ingen förmåga att lyssna. Han är en gammaldags manssort, helt enkelt omodern. Margot tillåter sig att tvivla, förenklar inte och gör sig inte till. När hon nu har blivit så populär så upplever förstås Göran henne som ett hot. En populär kvinna är alltid ett hot, säger vännen som vill vara anonym. Anki Martens var talskrivare åt Wallström. De kom att bli nära vänner. - Margot är otroligt skärpt, nog bland de smartaste kvinnor jag träffat. Och den bästa chef jag haft. Hon är varm och positiv men inte helt okritisk. Hon säger till om hon tycker något är fel.

"Hon vill gärna veta"

När Wallström hade slutat som kulturminister för tio år sedan fick hon jobb hos Robert Aschberg som tv-reporter. - Mycket rekorderlig kvinna, säger Aschberg. Bara det faktum att Persson har trakasserat henne och de andra yngre kvinnorna i partiledningen gör att man tar parti för dem. Margot Wallströms mamma Lydia berättar om den senaste tidens turbulens: - Margot tycker det är konstigt att Göran inte ger något besked. Hon vill gärna veta. Men Margot säger att "Jag är då inte rädd för att bli arbetslös". Hon har ju skaffat sig så mycket erfarenhet. Hon har kanske varit lite flängig av sig, men hon har i alla fall fullgjort de jobb hon har åtagit sig. - Det verkar som om han vill ha det där jobbet själv, Persson. Jag vet inte. Margot säger aldrig någonting dåligt om någon. Hon brukar komma sams med alla. Hon är väldigt duktig på det, säger Lydia Wallström. Men det är långt ifrån en enad socialdemokratisk front som stöttar Wallström mot Persson. Flera högt uppsatta i partiet, som inte vill citeras med namn, uttrycker irritation över Wallströms vägran att ställa upp när partiet behöver henne. - Det är lätt för henne som tjänsteman nere i Bryssel att sitta och kritisera oss här hemma för att vi inte driver Europafrågorna tillräckligt aktivt, säger en person. - Så fort det har blivit lite motstånd för henne så har hon bara stuckit. Vissa kan ju tycka att hennes otålighet är irriterande, säger en annan. Tre gånger har Margot Wallström under sin karriär lämnat rikspolitiken:
  1985 återvände både hon och Göran Persson från riksdagen till Karlstad respektive Katrineholm.
   1991 lämnade hon arbetet som kulturminister och blev vd för TV Värmland.
    1998 lämnade hon arbetet som socialminister efter den katastrofala valrörelsen. En så här öppen kollision mellan två toppolitiker och partikollegor är ovanlig i Sverige. - Normalt går man aldrig ut och pratar öppet om att man erbjudit någon att bli minister. Persson gör det för att demonstrera att han inte stoppar henne. Men alla som har följt henne vet att hon inte vill bli minister igen. Problemet är att många i partiet vill ha henne som statsminister. Han vill få slut på den diskussionen genom att tvinga henne att visa att hon inte vill bli minister. Det är ett rävspel av högsta mått, säger Henrik Brors, chef på Dagens Nyheters politikredaktion. K-G Bergström, Rapports politiske kommentator: - Eftersom hon hoppade av som socialminister under Göran Persson är det mycket som tyder på att hon inte vill ha honom som chef.

    Säger nej till posten

    Frågan som många nu ställer sig är om Margot Wallströms nej till Persson diskvalificerar henne från chansen att skriva in sig i historien som partiets första kvinnliga ordförande. Och framför allt: Är Margot Wallström ens intresserad av att bli statsminister? - Tanken skrämmer mig, sa hon till Dagens Industri i fredags. - Jag kan absolut inte se mig själv i den situationen, sa hon till Expressen den 18 april. Men nej har blivit ja förr. För Göran Persson och för Anna Lindh som länge var tveksam, men svängde under förra sommaren sedan hon känt partiets stöd och fått familjens välsignelse. Men där Anna Lindh var direkt, rakt fram, uppåt och framåt är Wallström hela tiden tveksam till politikens pris och har gång på gång hoppat av utbränd, funderande. Tvekan är hennes största motståndare, inte Pär Nuder eller Göran Persson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.