Persson och Schibbye om fallet Dawit Isaak

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christine Olsson

4 220 dagar.

Så länge har den svenske medborgaren Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i Eritrea.

På fredagen blev hans fall uppmärksammat på "Pressfrihetens dag", arrangerad av tidningen Svartvitts chefredaktör Kurdo Baksi.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye vittnade om hur det är att sitta fängslad – och veta att man inte är bortglömd.

Tidningen Svartvitt ägnar hela sitt senaste nummer åt Dawit Isaak. En av artikelförfattarna är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som ställer frågan om Sverige hade agerat hårdare för Dawit Isaak om han hade haft namnet David Isaksson.

"Givetvis hade vi gjort det", skriver Mattsson.

Kurdo Baksi konstaterar att pressfriheten hela tiden kränks på många ställen i världen.

– Värst är det i Eritrea, Turkiet, Iran, Pakistan, Nordkorea och Syrien. Förra året dödades rekordmånga journalister och 800 journalister greps.

– Pressfriheten är hotad runt om i världen, det har blivit sämre och sämre under de senaste tio åren. Det beror på att det finns så många makthavare som är rädda för människor som predikar pressfrihet, säger Kurdo Baksi.

Persson och Schibbye

Han hade bland annat bjudit in journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som satt fängslade i Etiopien. De vittnade om hur viktigt det är att fängslade journalister blir omskrivna för att inte glömmas bort.

– Vad som fick Johan och mig att palla att sitta fängslade var att vi visste att journalister i Sverige skrev och brydde sig om oss. Som samvetsfångar var den största skräcken att bli bortglömda. Vi tänkte bland annat, att "vad är ett liv värt, kommer vi att glömmas bort?"

– Hotet mot pressfriheten ska bemötas med mer journalistik, säger Martin Schibbye.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.