– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer, säger Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer, säger Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer, säger Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson/Stella PicturesJustitieminister Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures
Göran Perssons kontroversiella utspel om ett förbud mot tiggeri applåderas i dag av bland andra Sverigedemokraterna. Foto: Marcus GustafssonGöran Perssons kontroversiella utspel om ett förbud mot tiggeri applåderas i dag av bland andra Sverigedemokraterna. Foto: Marcus Gustafsson
Göran Perssons kontroversiella utspel om ett förbud mot tiggeri applåderas i dag av bland andra Sverigedemokraterna. Foto: Marcus Gustafsson

"Persson och jag delar uppfattning"

Publicerad

ÖREBRO. Efter Göran Perssons utspel nu öppnar även statsministern för ett tiggeriförbud.

– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer, säger Stefan Löfven.

Samtidigt berättar justitieminister Morgan Johansson att regeringen tittat på andra länders förbudslagar.

Göran Perssons kontroversiella utspel om ett förbud mot tiggeri applåderas i dag av bland andra Sverigedemokraterna.

När Expressen mötte Stefan Löfven under den pågående S-konferensen i Örebro ställde han sig delvis på samma sida som sin företrädare och SD.

– Göran Persson och jag delar precis uppfattning om att tiggeri är ovärdigt. Det är en förlust för varje välfärdssamhälle, vilket samhälle som helst, att människor behöver stå på knä och tigga. Det är därför den här regeringen har gjort något på riktigt för att ändra den situationen.

– När den förra regeringen ägnade sig åt att skälla på Rumänien och Bulgarien, så har vi ägnat oss åt att påbörja ett samarbete med de två länderna, så att de här människorna ska få en trygg framtid i sina hemländer. Är det så att vi kommer att behöva göra mer så är vi öppna för det, för människor ska inte behöva tigga.

Andra länders uppgift

Innebär det att du öppnar för ett tiggeriförbud?

– Exakt vad det innebär får vi återkomma till, men människor ska inte behöva tigga. Det är utgångspunkten. Vi har startat ett mycket målmedvetet arbete och vi har en dialog med de länderna, för det är sist och slutligen deras länders uppgift och ansvar att se till att deras medborgare får en dräglig tillvaro i sina länder.

Hur ser du på att SD nu applåderar utspelet från Göran Persson?

– De får applådera vad de vill. Jag delar Göran Perssons uppfattning om att vi måste se till att få slut på en situation där människor tvingas tigga.

Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson sa nyligen att man bör undvika att ge pengar till tiggare på gatan. Håller du med honom?

– Människor får göra precis som man känner själv. Jag har valt att skänka pengar regelbundet till organisationen Hjärta till hjärta, det är mitt val att göra det.

Beredda att göra mer

Men tiggerisamordnaren kommer med den här uppmaningen?

– Det står honom fritt och det står alla människor fritt att själva göra det valet.

Stefan Löfven upprepar:

– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer. Exakt vilken åtgärd det då blir får vi återkomma till.

Justitieminister Morgan Johansson, S, säger att regeringen i nuläget inte har något förslag om tiggeriförbud på bordet men att man har undersökt förbudslagstiftning i andra länder.

– Det är klart att vi tittat på andra länder och deras lagstiftning, det har vi gjort internt. Men vi har ingen pågående utredningsprocess.

Johansson säger att man först vill avvakta effekterna av de åtgärder regeringen genomför - bland annat ska det bli lättare att avhysa personer som bosatt sig olovligen på kommunal och privat mark.

Han är tveksam till Perssons förslag om ett generellt förbud samtidigt som vissa kommuner ska kunna få dispens.

– Det finns ju länder som har kommunala förbud där man vänder på principen.

Som Moderaterna föreslår?

– Ja. Norge hade ju det tidigare under en period. Då är det i stället upp till varje kommun. Det är nog egentligen det Göran Persson far efter.

Moderaterna vill göra det möjligt för kommuner att förbjuda tiggeri på utvalda platser, till exempel på och i närheten av stationer och köpcentrum. Johan Forssell, M, migrationspolitisk talesperson efterlyser ett tydligare besked från regeringen.

– Som i många andra frågor är det högst oklart vilken linje regeringen har om ett eventuellt tiggeriförbud. Jag undrar naturligtvis hur Miljöpartiet ser på Löfvens besked. Står man bakom statsministerns öppning för ett tiggeriförbud? säger han.

Miljöpartiet avstår att kommentera.

– Det blir väldigt hypotetiskt. Det finns ingenting att kommentera, säger partiets kommunikations- och säkerhetschef Agnetha Boström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag