Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Persson och jag delar uppfattning"

– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer, säger Stefan Löfven.
Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures
Göran Perssons kontroversiella utspel om ett förbud mot tiggeri applåderas i dag av bland andra Sverigedemokraterna.
Foto: Marcus Gustafsson

ÖREBRO. Efter Göran Perssons utspel nu öppnar även statsministern för ett tiggeriförbud.

– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer, säger Stefan Löfven.

Samtidigt berättar justitieminister Morgan Johansson att regeringen tittat på andra länders förbudslagar. 

Göran Perssons kontroversiella utspel om ett förbud mot tiggeri applåderas i dag av bland andra Sverigedemokraterna.

När Expressen mötte Stefan Löfven under den pågående S-konferensen i Örebro ställde han sig delvis på samma sida som sin företrädare och SD. 

– Göran Persson och jag delar precis uppfattning om att tiggeri är ovärdigt. Det är en förlust för varje välfärdssamhälle, vilket samhälle som helst, att människor behöver stå på knä och tigga. Det är därför den här regeringen har gjort något på riktigt för att ändra den situationen.

– När den förra regeringen ägnade sig åt att skälla på Rumänien och Bulgarien, så har vi ägnat oss åt att påbörja ett samarbete med de två länderna, så att de här människorna ska få en trygg framtid i sina hemländer. Är det så att vi kommer att behöva göra mer så är vi öppna för det, för människor ska inte behöva tigga.

Andra länders uppgift

Innebär det att du öppnar för ett tiggeriförbud?

– Exakt vad det innebär får vi återkomma till, men människor ska inte behöva tigga. Det är utgångspunkten. Vi har startat ett mycket målmedvetet arbete och vi har en dialog med de länderna, för det är sist och slutligen deras länders uppgift och ansvar att se till att deras medborgare får en dräglig tillvaro i sina länder.

Hur ser du på att SD nu applåderar utspelet från Göran Persson?

– De får applådera vad de vill. Jag delar Göran Perssons uppfattning om att vi måste se till att få slut på en situation där människor tvingas tigga.

Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson sa nyligen att man bör undvika att ge pengar till tiggare på gatan. Håller du med honom?

– Människor får göra precis som man känner själv. Jag har valt att skänka pengar regelbundet till organisationen Hjärta till hjärta, det är mitt val att göra det.

Beredda att göra mer

Men tiggerisamordnaren kommer med den här uppmaningen?

– Det står honom fritt och det står alla människor fritt att själva göra det valet.

Stefan Löfven upprepar:

– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer. Exakt vilken åtgärd det då blir får vi återkomma till.

Justitieminister Morgan Johansson, S, säger att regeringen i nuläget inte har något förslag om tiggeriförbud på bordet men att man har undersökt förbudslagstiftning i andra länder. 

– Det är klart att vi tittat på andra länder och deras lagstiftning, det har vi gjort internt. Men vi har ingen pågående utredningsprocess.

Johansson säger att man först vill avvakta effekterna av de åtgärder regeringen genomför - bland annat ska det bli lättare att avhysa personer som bosatt sig olovligen på kommunal och privat mark. 

Han är tveksam till Perssons förslag om ett generellt förbud samtidigt som vissa kommuner ska kunna få dispens.

– Det finns ju länder som har kommunala förbud där man vänder på principen. 

Som Moderaterna föreslår? 

– Ja. Norge hade ju det tidigare under en period. Då är det i stället upp till varje kommun. Det är nog egentligen det Göran Persson far efter.

Moderaterna vill göra det möjligt för kommuner att förbjuda tiggeri på utvalda platser, till exempel på och i närheten av stationer och köpcentrum. Johan Forssell, M, migrationspolitisk talesperson efterlyser ett tydligare besked från regeringen. 

– Som i många andra frågor är det högst oklart vilken linje regeringen har om ett eventuellt tiggeriförbud. Jag undrar naturligtvis hur Miljöpartiet ser på Löfvens besked. Står man bakom statsministerns öppning för ett tiggeriförbud? säger han. 

Miljöpartiet avstår att kommentera.

– Det blir väldigt hypotetiskt. Det finns ingenting att kommentera, säger partiets kommunikations- och säkerhetschef Agnetha Boström. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.