Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persson och Bildt oense – om ett extra val

Göran Persson, S, tror att ett extra val kan behövas för att på partier att lättare lämna sina positioner. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Carl Bildt, M, håller inte med. Foto: MICHAELA HASANOVIC

De tidigare statsministrarna Göran Persson, S, och Carl Bildt, M, är oense.  

Den här gången om vitsen med ett extra val. 

– Det nog klokt att gå till ett nyval och berätta att vi behöver ha ett nytt mandat, sa Göran Persson till Expressen på onsdagen. 

”Förtroendet för demokratin skulle riskera att naggas i kanten”, skriver Carl Bildt på Twitter. 

Under de senaste veckorna har frågan om ett extra val diskuterats allt mer. 

Efter att medvetet ha legat lågt under en tid gav den tidigare statsministern Göran Persson, S, sin syn på den utdragna regeringsbildningen i en exklusiv intervju med Expressen.   

Och enligt Göran Persson vore det kanske bra med ett extra val.   

– Ja, ska man göra väldigt stora förändringar i svensk politik, och man har haft en valrörelse som tydligt har låst fast partierna i de gamla positionerna, så är det nog klokt att gå till ett nyval och berätta att vi behöver ha ett nytt mandat, sa Persson.  

Han tror att de tre stora partierna – S, M och SD – sannolikt skulle gynnas i ett extra val. 

Men Carl Bildt, M, håller inte med om att det kan vara klokt med ett extra val. 

På Twitter skriver Bildt:

”Jag fruktar det skulle leda till att många vände sig bort från politiken genom lägre valdeltagande, och det utan att ens lösa det grundläggande parlamentariska problemet”.  

https://twitter.com/CBildt/status/1060608862070353920

SD kan gynnas av extra val 

På torsdagskvällen kom den nya mätningen från Expressen/Demoskop – som visade att Sverigedemokraterna ökar kraftigt och nu samlar ett större väljarstöd än Moderaterna. 

Demoskops vd Anders Lindholm konstaterar: 

– Ambitionen att helt sätta SD i periferin ger i själva verket, liksom tidigare, partiet en central och till och med stärkt position. För de två tydligaste regeringsivrarna på allianssidan, M och KD, finns en tendens att flödet går i riktning mot SD. Det ger en antydan om riskerna inför ett eventuellt extra val.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson: 

– Den här mätningen stärker min tro att vi skulle gynnas av ett extraval. Det är fortfarande långt kvar till en sån situation, men för varje dag som går, kommer det allt närmare.