Persson: Naiv flyktingpolitik – det straffade sig hårt

Göran Persson tycker att migrationspolitiken varit naiv.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Minskningen av migrationen kom för sent, anser förra statsministern.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det är i tidsskriften Kvartals podd "Fredagsintervjun" med Jörgen Huitfeldt som Göran Persson gör sina uttalanden.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Flyktingströmmen 2015 gjorde att politiken förändrades radikalt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Förre statsministern Göran Persson anser att politikerna borde ha minskat migrationen till Sverige tidigare än efter hösten 2015. 

Han kallar hanteringen för orealistisk och naiv. 

– Jag kommer ihåg Stefans tal om hur han ville se sitt Europa byggas. Det var inga murar som skulle byggas och människor hade rätt till solidaritet och gemenskap, säger han i tidskriften Kvartals podd "Fredagsintervjun" med journalisten Jörgen Huitfeldt. 

Tidigare statsministern, bonden, styrelseproffset och PR-konsulten Göran Persson intervjuas i tidskriften Kvartals podd "Fredagsintervjun" som har premiär i dag. 

Intervjuare är journalisten Jörgen Huitfeldt som nyligen lämnade Sveriges Radio. 

En del av intervjun rör migrationen och Persson drar slutsatsen att hanteringen av frågan har rubbat förtroendet för politiken. Han anser att Sverige borde minskat migrationen i ett tidigare skede än efter 2015 - ett år då närmare 163 000 personer sökte asyl i Sverige. 

Politikerna satte stopp försent, menar Persson. 

– Långt innan det händer, när Moderaterna gör upp med Miljöpartiet om hur det ska hanteras anade jag att det här kommer att bli problem. Sen kommer den internationella krisen ovanpå det.


LÄS MER: "Integriteten bland oss journalister var noll"

Persson varnar för fler kriser

Han varnar för fler kriser: "ett växande problem" om inte Europa hanterar frågan gemensamt.

– Migrationen är ingen engångsföreteelse, det kommer att växa som problem och företeelse. Människor har tillgång till information i dag om hur man kan leva ett annat liv inte så långt bort. Så finns det de som sysslar med att se till så att de kommer dit. Ovanpå det har du krig och kris och klimatförändringar.

Det är inte svårt att förstå att de etablerade partierna framstod som handlingsförlamade under hösten 2015 eftersom de investerat så mycket i motsatsen, menar Göran Persson. 

Löfven höll tal på Medborgarplatsen om ett Europa utan murar.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han nämner efterträdaren Stefan Löfvens tal på Medborgarplatsen hösten 2015 men också förre M-ledaren Fredrik Reinfeldts tal inför valet 2014 som exempel men säger att han själv också hade åtagit sig att hålla den typen av tal.

– Jag kommer ihåg Stefans tal om hur han ville se sitt Europa byggas. Det var inga murar som skulle byggas och människor hade rätt till solidaritet och gemenskap. Du kan ta Reinfeldts öppnade hjärtan och Miljöpartiet som varit väldigt drivande, både för den gamla borgerliga regeringen och för den här regeringen.


LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Grotesk tvärvändning – men inte oväntad

"Orealistiskt och naivt"

Göran Persson tror att politikerna önskade att verkligheten skulle vara bättre än den var men att det var naivt. 

–  Det var orealistiskt och det var naivt. Och det straffade sig väldigt hårt.

Fredrik Reinfeldt höll sitt sommartal 2014 om "öppna hjärtan".
Foto: LISA MATTISSON

Samtidigt poängterar Persson att viss invandring behövs, att många av de som kommit hit blivit hårt arbetande medborgare. 

– Gå in i en butik, åk tunnelbana, gå in på ett sjukhus, titta på bussarna. Vilka är det som arbetar? Det är människor som kommit till Sverige de sista 10, 20, 30 åren och utan dem hade vi inte klarat oss. 

Persson: "SD under 10 procent"

Den tidigare S-ledaren spår i intervjun också att Sverigedemokraterna kommer få under 10 procent i valet 2018. 

- De har inget annat att erbjuda än missnöjet, ilskan, tillkortakommandet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.