Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Persson kan få böter för byggslarvet

Arbetsmiljöverket har inspekterat Göran Perssons herrgårdsbygge och riktar kritik mot slarvet.
Expressen avslöjade de farliga arbetsförhållandena på Göran Perssons herrgårdsbygge. Nu har arbetsmiljöverket inspekterat gården.
- Det fanns brister i bland annat byggställningarna, säger bygginspektör Hans Gustavsson.
Göran Persson och Anitra Steen.
Byggnadsarbetare såg en bild på statsministerns herrgårdsbygge i Expressen - och reagerade direkt. - Jag såg ställningen och stegen som bara stod där och mynnade ut i tomma intet. Det är förkastligt. Landets statsminister ska föregå med gott exempel, tyckte Torbjörn Steen, huvudskyddsombud på ett byggnadsföretag i Malung. I onsdags åkte arbetsmiljöverket ut till Göran Perssons herrgård vid sjön Båven i Sörmland. De två bygginspektörerna Hans Gustavsson och Bengt Johansson hade förvarnat om sin ankomst.

"Vissa brister"

Ändå upptäcktes brister på arbetsplatsen. Det handlade bland annat om felaktiga byggställningar. - Byggnadsställningarna hade vissa brister. Det var skyddslister och sådant som saknades, på skyddsräcket ska det finnas fotlist och dubbla skyddslister, sen ska det vara en trappa också, säger Hans Gustavsson.

Ett stort problem

Det är statsministerns bror Bengt Persson som bygger herrgården. Han var på plats under inspektionen, och kommer nu att få ett inspektionsmeddelande om vilka brister som fanns. Sedan får han en viss tid på sig att åtgärda bristerna, om det inte görs kan arbetsmiljöverket kräva ett vite, det vill säga böter. Fallolyckor, ofta orsakade av felaktiga byggnadsställningar, är ett stort problem för byggarbetare. - Det är branschens stora problem genom att de får så allvarliga konsekvenser, säger Gustavsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.