Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persson: Inte mossigt – utan det är evigt ungt

Göran Persson talade om framtidens Sverige. Foto: Skärmbild
Även Stefan Löfven talade under första maj. Foto: Skärmavbild

Göran Persson lider med Gustav Fridolin och Isabella Lövins problem med att sitta i regeringen.

- Skulle man nu inte orka stå distansen ut, då är Miljöpartiet borta, säger Persson efter sitt första maj-tal i Vagnhärad.

Samtidigt som han varnar Miljöpartiet ställer han i en Expressenintervju krav på Stefan Löfven att ta tag i pensionsfrågan, varnar för att SD underskattas och förutspår att Trump avsätts.

Klockan 13 på måndagen inledde tidigare statsminister Göran Persson sitt första maj-tal på Vagnhärads torg i Södermanland.

I sitt tal valde han att fokusera på inrikespolitiken och pratade om vikten av en bra fungerande politik. Den tidigare statsministern säger till Expressen efter talet att han tycker socialdemokratin är starkare i Sverige än den varit de senaste åren.

Hur mår Socialdemokratin i Sverige i dag?

Bättre. Det är fortfarande inte lika bra som det har varit men man mår bättre. Man ska dock passa sig så att man inte luras av att de borgerliga är så svaga, alltså att man relativt sett mår bättre. Jag tycker nog att den starka ekonomiska situationen, Löfvens ledarskap och förutsättningarna för att sätta en dagordning inför nästa års val är radikalt mycket bättre nu än vad det för ett par år sedan, säger Göran Persson.

– Men jag saknar fortfarande lite precision, men det kommer väl naturligtvis samtidigt som jag tror de betackar sig för allt för närgångna råd från en föredetting.

"Då är MP borta"

Har det begåtts misstag i regeringssamarbetet med Miljöpartiet?

– Säkert väldigt många misstag, men vad Miljöpartiet nu upplever är att det inte är lätt att regera. Det är tungt, det är tufft och det blir inte alltid som man vill alla gånger. Det är sällan det blir som man vill och då måste man ta ansvar för det som blir och det är det som de nu upplever. Om de kommer igenom den här krisen så tror jag de har etablerat sig som ett svenskt parti som vi kommer ha med i fortsättningen. Skulle man nu inte orka stå distansen ut, då är Miljöpartiet borta.

Ska Socialdemokraterna fortsätta samarbeta med Miljöpartiet?

– Det är inte min sak att kommentera men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det blev så.

"Det är lite oschysst"

Vad tycker du om att Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna?

– Det var naturligtvis, utifrån moderata gräsrötternas uppfattning, en helt naturligt sak för Anna Kinberg Batra att göra. Så tycker hennes parti. Det kan man inte bortse från som partiledare. Sen klarar hon inte av att argumentera för saken utåt och det är alldeles uppenbart. Men det är ingen tvekan om att det är hennes partiaktivister som drivit fram utvecklingen.

– Moderaternas problem består i att man saknar ett politiskt program. Man har inga relevanta svar på de frågor som är viktiga för Sverige. Och i det läget väljer man att i stället fokusera kritiken på partiledaren, det är inte helt ovanligt men det är lite oschysst.

Ställer krav på Löfven

Varför går SD fortfarande starkt framåt och vad gör de andra partierna för fel?

– För att man inte talar tillräckligt mycket om sådant som oroar vanliga svenska medborgare. Sverigedemokraterna ska inte på något sätt underskattas men det är ju inte så att det sitter 16 eller 18 procent rasister runtom i Sverige. Däremot sitter det ganska många människor som tycker att Sverige går åt fel håll. Det måste man ta på allvar och har man inte svar på det så kommer det finnas underlag för missnöje och Sverigedemokraterna är ett missnöjesparti. Missnöjet har aldrig varit en grogrund för framtiden. Där missnöjet råder där råder också misstänksamhet, missunnsamhet och missväxt. Usch.

Vilka frågor måste Stefan Löfven ta tag i?

– Jag tycker att pensionerna är viktiga, den regionala rättvisan är viktig och att se till så att människor som har ett arbete får bättre betalt. Jag tror det är klokt att slå fast den svenska modellen.

– Jag ser att vår ekonomi kommer att växa. Om den växer så är det första vi ska använda pengarna till att se till att pensionärerna får en bättre pension säger Göran Persson.

"Kommunalskatten måste i grunden reformeras"

Kan du utveckla det du sa i ditt tal om att kommunalskatten skulle vara orättvis?

– Det basala i svensk välfärd ligger i kommunerna och då ska det också vara så att du har god service i alla kommuner, men det har vi inte. I många kommuner har vi dålig service, men där har du konstigt nog högst kommunalskatt. Så de som betalar mest kommunalskatt får sämst service. Det systemet borde i grunden reformeras om vi tycker det är viktigt att ha en välfärdspolitik och det tycker vi i Socialdemokraterna.

– Varför ska kommunskatten i Stockholms rika förorter vara 29 procent när den ute i kommunerna på landsbygden är 34 procent?

Kommer Stefan Löfven fokusera på detta?

– Det vet jag inte. Jag märker att LO börjat driva frågan och även Kommunal och det är bra. Vi kan inte ha det så här. För en normalinkomsttagare så kan det var så att man betalar 15 000 kronor mer i kommunalskatt för att få en sämre service, är man två i familjen så kanske man betalar 25 000 kronor mer i skatt för att få en sämre skatt. Jag fattar inte varför det inte diskuteras mer, i stället domineras skattefrågan av kapitalskatter. Jag har inte sett ett enda demonstrationståg i Sverige som krävt lägre kapitalskatt. En rättvis kommunalskatt är vad vi ska sikta på.

Tror du fortfarande Trump avsätts?

– Ja, det tror jag. Om man tittar på röran som nu råder i USA så ser man en politik som skiftar vecka till vecka. USA har aldrig varit svagare än nu. USA är en stat man skrattar åt. Varenda lokalrevy världen över kommer ha ett nummer där Donald Trump kommer in på scenen och folk kommer vika sig av skratt oavsett om det är i Kina eller i Katrineholm. Den svagheten kommer inte amerikanerna att leva med och jag skulle gissa att hans eget parti ganska snart kommer komma underfund med det jag tidigare sagt, att han är en belastning.