Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Personuppgifter om polissökande läckta

Upp till 64 000 personer i polisens ansökningssystem kan ha fått sina personuppgifter röjda.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Polisens utskick.

Upp till 64 000 personer i polisens ansökningssystem kan ha fått sina personuppgifter röjda efter en hackerattack mot systemet Visma Recruit.

Även personer som redan jobbar inom polisen har fått veta att deras uppgifter läckt.

Nu finns en stor frustration bland anställda över vilka uppgifter som läckts.

– Att det skulle vara en lindrig incident är kvalificerat skitsnack, säger en person.

Visma Recruit hackades i april. Nu meddelar polisen att personuppgifter kan ha läckt i samband med det. Det handlar om uppgifter om upp till 64 000 personer.

– Vi har skickat ut mejl till de som kan vara berörda. Det betyder inte att alla som fått mejlet är berörda, säger Irene Sokolow, vid polisens Nationella mediecenter till SVT Nyheter.

I mejlet Expressen tagit del av skriver man:

”En utomstående aktör har kunnat ta del av information om dig, bl.a. dina kontaktuppgifter och ansökningshandlingar.”

Polisen: Risk för intrång i din integritet

Vidare skriver polisen att händelsen ”innebär en risk för intrång i din personliga integritet”.

”Dina personuppgifter förekom i systemet har därmed röjts. Det gäller de personuppgifter som fanns med i dina ansökningshandlingar samt i din profil hos leverantören. Polismyndigheten beklagar det inträffade.”

”Polismyndigheten har svårt att se att du kan göra något själv för att begränsa skadan av det som har hänt.”

Alice en av de drabbade

Alice är en av de drabbade som fått mejlet från Polismyndigheten.

– Det är klart att det inte är roligt att ens personuppgifter och kontaktuppgifter är läckta. Till exempel är det mitt telefonnummer och min mejladress. Själva cv och uppgifter om tidigare jobb och sådan information är inte heller kul, säger hon.

Hon har pratat med en kompis som också drabbats och som fått utskicket från polisen. Båda två är kritiska mot att situationen kunnat uppstå.

– Vi har redan varit i kontakt med en jurist som har tipsat om att skicka in till JK. Vi kommer att göra det nästa vecka, säger Alice och fortsätter: 

– Jag tycker att det är konstigt att polisen inte har egna system utan använder sig av rekryteringssystem som är lätta att hacka. Specifikt när det handlar om myndigheter och konfidentialitet borde det vara viktigare med egna system.

Polisen har anmält händelsen dels till Integritetsskyddsmyndigheten, dels till sig själva.

Även poliser har fått mejlet

Även anställda på Polismyndigheten har fått mejl om att deras uppgifter röjts, enligt Expressens uppgifter.

Systemet används både av personer utanför myndigheten och anställda som söker en ny tjänst hos polisen. Nu finns en stor frustration bland de polisanställda över vilka uppgifter som läckts. Det kan även gälla personer med högre säkerhetsklass, förklarar en uppgiftslämnare.

– Att det skulle vara en lindrig incident är kvalificerat skitsnack.

Personen lyfter farhågan som fanns bland de anställda redan innan det externa systemet infördes, just på grund av risken för intrång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.