Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personerna bakom de svenska kokainligorna

<strong>Luigj Vishaj, 45</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Dömd som huvudman i den omfattande "Taxi Tony"-härvan med ett stort antal misstänkta köpare.<br><strong>Dom:</strong> Dömd till åtta års fängelse i tingsrätten för grovt narkotikabrott med mera. Ärendet är överklagat till hovrätten.<br><strong>Kommentar:</strong> Expressen har sökt Vishaj som erkänner grovt narkotikabrott genom förvaring, men nekar till att vara huvudman och delaktig i organiserad försäljning.
Här grips han. Bild från när Luigj Vishaj grips.
<strong>Cesare Rivetti, 29</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Medborgare i Italien och Polen och en av huvudmännen i ligan bakom kokainhandeln till bland annat skådespelaren Mikael Persbrandt.<br><strong>Dom: </strong>10 år i hovrätten för grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar:</strong> Har avböjt intervju med Expressen. Erkänner i förhör men förnekar att brotten skett i organiserad form med en gemensam brottsplan.
<strong>Skandar Mirzad, 31</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>En av huvudmännen i ligan bakom kokainhandeln till bland annat skådespelaren Mikael Persbrandt.<br><strong>Dom:</strong> Dömdes nyligen till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott i hovrätten.<br><strong>Kommentar:</strong> Expressen har sökt Mirzad för en kommentar. Enligt advokaten, Rolf Klintfors, kommer klienten troligen inte att överklaga. "Han förstår att det blir fängelsestraff men tycker att domen är för hård", uppger Kintfors för Expressen.
<strong>Farhad Haghighi, 24</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Utpekad som "andreman" i den aktuella "kokain som kretsat kring påstådd taxiverksamhet under namnet Taxi Tony".<br><strong>Dom:</strong> Dömd till fem års fängelse för grovt narkotikabrott. Överklagat till hovrätten.<br><strong>Kommentar:</strong> Expressen har sökt Haghighi som nekar till brott. Han menar att han inte överlåtit eller innehaft narkotika.
<strong>Sasa Milosevic, 32</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Utpekad som ledare för en kokainliga, med kopplingar till Serbien som ska ha legat bakom kokainhandel i stora skala i Sverige. Greps efter tips från serbisk polis när han 2011 organiserade införseln av sex kilo kokain genom en lastbil till Sverige via Tyskland och Danmark.<br><strong>Dom:</strong> Milosevic avtjänar nu ett straff på 9 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Sasa Milosevic, som Expressen sökt för en kommentar, nekar till brott. I förhör säger han sig inte veta någonting om de beslagtagna telefoner som blev avgörande i utredningen sedan telefontrafiken och organiseringen av kokainhanteringen kunde kopplas till Milosevic.
<strong>Filip Stevanovic, 31</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Ligamedlem och andreman i kokainligan med serbiska kopplingar där Sasa Milosevic ansågs vara huvudman. Enligt domen var han med och organiserade knarkhandeln. När polisen slog till mot hans lägenhet hittades telefoner som kunde koppas till kokaintransporterna.<br><strong>Dom: </strong>Avtjänar ett straff på åtta års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br>Kommentar: Expressen har sökt Stevanovic för en kommentar. I förhör säger han sig inte veta något om telefonerna som hittades i hans lägenhet i diskhon och på köksbordet och som bland annat varit i kontakt med de som transporterade kokainet.
<strong>Wojciech Popiczyc, 32</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Polsk medborgare och medlem i den serbisk-svenska kokainligan. Popiczyc var enligt domen med och transporterade sex kilo kokain från Tyskland, via Danmark till Helsinborg. Där slog polisen till mot hans lastbil samtidigt som polisen i Stockholm slog till med kokainligans ledare.<br><strong>Dom: </strong>Avtjänar ett straff på åtta års fängelseför grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Popiczyc som nekar till brott. I förhör säger att han körde lastbilen sedan en annan chaufför ska ha fått körförbud.
<strong>Zbigniew Jakacki, 25</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Polsk medborgare och medlem i den serbisk-svenska kokainligan. Var tillsammans med Wojciech Popiczyc med och transporterade kokainet till Sverige.<br><strong>Dom: </strong>Avtjänar ett straff på åtta års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar:</strong> Expressen har sökt Jackaki för en kommentar. Han nekar till brott och säger i förhör att han från Popiczyc, som var med under transporten, fått svaret att paketen innehållit "proteinpulver".
<strong>Michel Carrere, 30</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> En av två huvudmän i en kokainliga med kopplingar till Peru. Carrere är enligt domen organisatören bakom en omfattande och organiserad narkotikahandel. Greps sedan han varit i Peru och sett till att ett kilo kokain skickades till Sverige.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes 2012 och avtjänar ett straff på åtta års fängelse för grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Carrere som nekar till brott. I förhör säger han sig inte kunna förklara, och vill inte kommentera, sina fingeravtryck och telefonkontakter som kan knytas till knarkaffärerna.
<strong>Ramiro Beloso Ojeda, 41</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Den andra huvudmannen och ledaren i en kokainliga, med koppling till Peru, som enligt rätten drev en organiserad och omfattande narkotikahandel i Sverige. Ojeda har enligt rätten haft en "central roll omgiven av leverantörer, langare och kunder".<br><strong>Dom: </strong>Avtjänar ett straff på fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Ojeda, som avböjt intervju med Expressen, nekar till brott. De avlyssnade samtal om olika summor, som kunnat knytas till knarkhandeln, handlar enligt Beloso Ojeda om olika lån han haft till olika personer.
<strong>Rolph Mbenga, 28</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Ingick i en kokainliga med kopplingar till Peru och Tyskland. Ojeda och Carrer, också på denna lista, dömdes i ett anknytande mål som handlar om samma kokainparti. Enligt rätten rörde det sig om en omfattande och organiserad narkotikahandel.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes till fem års fängelse för kokainsmugglingen.<br><strong>Kommentar:</strong> Expressen har sökt Mbenga som i förhör säger sig inte ha vetat att det var kokain i de förpackningar han hanterade.
<strong>Emanueul Gustafsson, 29</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Ingick tillsammans med Rolph Mbenga i en kokainliga som enligt rätten ägnade sig åt omfattande och organiserad narkotikahandel.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes till fem års fängelse för narkotikasmuggling.<br>Kommentar: Expressen har sökt Gustafsson, som i förhör erkänner de faktiska omständigheterna men säger sig inte känna till att det var kokain i de aktuella förpackningarna.
<strong>Mauritz Andersson, 58</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Den så kallade "ensamseglaren" som dömdes i Sveriges största narkotikarättegång någonsin. Transporten gäller 1,2 ton kokain.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes i hovrätten till 14 års fängelse. Ska överklagas till Högsta domstolen.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Andersson som enligt advokaten tidigast uttalar sig när målet är avklarat i Högsta domstolen. Andersson erkänner att han innehaft och transporterat narkotikan.Foto: Polisen -
Mauritz Andersson, den så kallade "ensamseglaren".Foto: Polisen -
<strong>Andreas Niklasson, 31</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Medhjälparen i Sveriges största narkotikarättegång om 1,2 ton kokain. Ska ha haft rollen som koordinator.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes till sex år och 10 månaders fängelse i hovrätten.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Niklasson, som nekar till brott, för en kommentar.
<strong>Fortunato Mendes, 34</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Dömdes som ledare, baserad i Göteborgsorådet, för en liga som enligt rätten systematiskt och organiserat stora mängder kokain. Hanteringen i det aktuella fallet gällde två kilo kokain.<br><strong>Dom:</strong> Avtjänar ett straff på sju års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Mendes, som Expressen sökt för en kommentar, nekar till brott. Advokaten uppger att att andra ligger bakom och att hans klient blev hotad och tvingad att medverka i kokainaffärerna.
<strong>Ansumana Keita, 28</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Huvudman i kokainliga i Stockholm, med kopplingar till Gambia, som ska ha legat bakom organiserad kokainhandel i Sverige. Dömdes i ett mål 2012 som rör 0,8 kilo kokain.<br><strong>Dom: </strong>Avtjänar ett straff på 3 år och 6 månaders fängelse för bland annat grov narkotikasmuggling.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Keita, som nekar till brott. I förhör förnekar han att de avlyssnade samtal han haft har handlat om narkotika.
<strong>Tomas Hallberg, 50</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Dåvarande hamnarbetare i Helsingborgs hamn som dömdes 2010 sedan han enligt domen hanterat 100 kilo kokain i en container med fryst broccoli.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes till 10 års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Hallberg för en kommentar. Menar i förhör att han trodde att lasten innehöll anabola steroider.
<h2>Besnik Koldashi, 34</h2><strong>Bakgrund: </strong>Albansk medborgare som 2012 dömdes för sin ledande roll i en organiserad svensk kokainhandel med bas i Halland. Domen, som gällde ett led i en omfattande handel, rörde två kilo kokain.<br><strong>Dom: </strong>Dömd till sju års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar:</strong> Expressen har sökt Koldashi, som nekar till brott, för en kommentar. I förhör har han uppget att han var mycket berusad i samband med de telefonsamtal som avlyssnats och som utgjort bevis. "Jag har aldrig tidigare druckit så mycket alkohol", uppger Koldashi.
<strong>Ismaila Ceesay, 34</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Den andre huvudmannen i kokainligan med kopplingar till Gambia. Kokainet hade transporterats från Holland via Hamburg och Köpenhamn till Malmö. Dömdes i ett mål 2012 som rör 0,8 kilo kokain.<br><strong>Dom: </strong>Avtjänar ett straff på 3 år och 6 månaders fängelse för bland annat grov narkotikasmuggling.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Ceesay som nekar till brott. Han har i förhör förnekat att han har haft något som helst med narkotikan att göra.
<strong>Tommy Andersson, 40</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Tillsammans med Herve Ahouansou dömd för att ha varit de drivande krafterna bakom kokainhandel med bas i Stockholm.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Andersson för en kommentar. I förhör erkänner han att han köpt narkotika för eget bruk men förnekar att han haft en del i organiserad hantering.
<strong>Mohammad Sahwil, 35</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Tidigare ledare inom det kriminella nätverket Black Cobra som dömdes för att ha haft en central roll i kokainhantering i Malmö. Enligt rätten handlade det om en organiserad verksamhet. 349 gram kokain kunde kopplas till Sahwil.<br><strong>Dom: </strong>Dömd till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar:</strong> Expressen har sökt Sahwil som menar att han haft en underordnad roll och att enbart förvarat kokainet.
<strong>Omar El Hajri, 34</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Huvudman i holländsk liga som opererade från Göteborg. Narkotika hade bland annat smugglats in genom bildäck.<br><strong>Dom:</strong> 4 års fängelse för grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt El Hajri. I förhör erkände han enbart att han förvarat 400 gram kokain på sitt hotellrum. I övrigt menar han att han tvingats till kokainaffärerna genom hot av en annan uppdragsgivare.
<strong>Herve Ahouansou, 37</strong><br><strong>Bakgrund: </strong>Medborgare i Benin och en av de två drivande i en kokainliga i Stockholm i ett mål som avgjordes i rätten 2012. Målet gäller organiserad smuggling och försäljning av kokain med internationella förgreningar.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Ahouansou för en kommentar. Han erkänner i förhör att han agerat kurir men förnekar i övrigt att han varit del i övrig hantering av narkotikan.
<strong>Anders Gyllander, 48</strong><br><strong>Bakgrund:</strong> Dåvarande hamnarbetare i Helsingborgs hamn som dömdes 2010 sedan han enligt domen hanterat 100 kilo kokain i en container med fryst broccoli.<br><strong>Dom: </strong>Dömdes till 10 års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.<br><strong>Kommentar: </strong>Expressen har sökt Gyllander som avböjer intervju. Menar i förhör att han inte kände till vad han transporterade.
Polisens bilder på kokainet som hittades i en container med fryst Broccoli.
1 / 27

Här är ledarna bakom de svenska kokainligorna.

24 män - dömda för grova narkotikabrott och narkotikasmuggling i de största och mest organiserade kokainhärvorna.

Männen bakom de svenska narkotikabrotten - som fördubblats på tio år.

Kokain – från festen till döden

■■ Expressen granskar kokainet – Sveriges nya folkdrog. Våra reportrar tar tillsammans med krönikören Britta Svensson er med bakom kändisbilderna och Stureplans glitter.

■■ De berättar om köparna och om säljarna. Om offren och överlevarna. Om festen och om döden.

Volvo V60, jobb på ett apotek och styrelseuppdrag i ett resebolag.

Skandar Mirzad, som till synes levde ett stilla liv med sin sambo, gav sig i april 2013 iväg på en påstådd sol-och-badresa till Marbella.

Men det skulle visa sig att solresan var ett möte med kokainleverantörer och att resebolaget var fronten för en organiserad knarkhandel. Och i hemlighet, monterad i Volvon, fanns från och med våren 2013, polisens avlyssningsutrustning. Polisen var honom på spåren.

Svensk polis hade ögonen på Mirzad och hans kumpan Cesare Rivetti på kokainmötena i Spanien, och en resa till Nederländerna för att träffa distributörer.

I maj 2013 landade delar av resultatet från deras resor och möten på svensk mark.

63 kilo amfetamin och två kilo kokain.

"Han är lite VIP"

Kokainförsäljningen skedde på Stockholms gator genom taxibilar. Taxihandeln ska ha gått på högvarv men det fanns en kund som Skandar Mirzad, enligt senare förhör, aldrig sa nej till.

- Han är lite VIP, säger Mirzad i avlyssnade samtal.

- Han är den enda jag inte kan säga nej till.

Det handlade om skådespelaren Mikael Persbrandt som senare i hovrätten skulle dömas till två månaders villkorlig dom för kokainköpen.

Men den 13 maj 2013 var det över.

Polisen slog till.

Skandar Mirzad är nu av hovrätten dömd till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Han är en av de 24 personer som Expressen granskat i en genomgång av de ledande personerna inom den organiserade kokainhandeln i Sverige.

Alla är dömda för grovt narkotikabrott eller grov narkotikasmuggling de senaste åren, och ska enligt domarna ha bedrivit en systematisk och affärsmässig handel med kokain i Sverige.

"Det går via karteller"

Flera av narkotikahärvorna har dokumenterade internationella förgreningar.

Kokainet i Sverige kommer från länder som Brasilien, Peru och Ecuador och skickas vidare till kriminella nätverk i Europa.

- Det går via kartellerna i Sydamerika till exempelvis Spanien, som ofta är första anhalt, där det hamnar hos kriminella grupper. Det går också till före detta Jugoslavien och Holland och en del går också via Svarta havet till Odessa och Krim, säger Rikskriminalens tidigare chef för narkotikaroteln, Walter Kegö.

Även narkotikahärvorna i Expressens granskning har i flera fall dokumenterade internationella förgreningar till länder som Nederländerna, Tyskland och Serbien.

Advokat Rolf Klintfors, som försvarat Skandar Mirzad, säger att kokainhandeln är en växande marknad.

- Det har verkligen ökat. Kokain är vanligare än man tror och det finns mängder av fabriker i världen som drar ner priset. Jag tror gatupriset på kokain ligger på 700 kronor nu.

Brotten har fördubblats

Samtidigt tycks antalet kunder ha ökat och finns numera även bland medel- och överklass.

På tio år har antalet narkotikabrott fördubblats, en ökning som visserligen delvis kan förklaras med ökat fokus på narkotikabrott från de svenska myndigheternas sida.

Skandar Mirzad menar att straffet på tio år är för hårt men har erkänt brott. Liksom flera av de övriga knarkdömda i Expressens granskning menar advokaten dock att det funnits andra styrande personer ovanför Mirzad.

- Det har framgått i polisens utredning att det kan finnas andra huvudmän. Men det är inget man berättar om med de risker som det innebär.

Det gäller även för de ytterligare minst två fall i Expressens granskning där det funnits uppgifter om ytterligare huvudmän. Ingen av dem har pekats ut med namn.

"Du är körd"

På telefon från en svensk kriminalvårdsanstalt berättar en dömd narkotikabrottsling:

- Det ligger i sakens natur att det ingår internationella kontakter i såna här affärer. Men den som tror att man kan berätta om det, peka ut nån med hopp om att få lindrigare straff, har verkligen inte förstått vilka villkor man lever i på anstalt. Tjallar du är du körd.