Personen som slog larm till försvaret

Publicerad

Det var efter tips från en person som Försvarsmakten drog i gång den enorma underrättelseoperationen.

Även Magnus Ringby, som berättade för Expressen.se om sina iakttagelser av en ubåt, blev uppringd av Försvarsmakten.

– De ringde upp mig i går kväll och ställde frågor om föremålet, säger han.

Svenska Dagbladet har talat med källor inom Försvarsmakten som säger att det var mitt på ljusan dag på fredagen som en person såg någon sorts misstänkt undervattensverksamhet.

Det var på södra delen av Kanholmsfjärden, nordost om Stavsnäs, och Försvarsmakten ska omedelbart ha intervjuat uppgiftslämnaren som bedömdes som trovärdig.

Expressen.se skrev i går om Magnus Ringby, 42, som även han såg ett misstänkt föremål i området.

– Det var vid 15-tiden som jag och en vän var på väg hem från en fisketur i skärgården. Då såg vi ett metallföremål med skorstenar och vi sa direkt till varandra att det måste vara en ubåt, säger han.

Blev uppringd

Magnus Ringbys iakttagelse gjordes ungefär 10 kilometer sydväst om den plats som SvD hänvisar till. Magnus och hans vän såg föremålet under några minuter innan de passerade det på cirka 500 meters håll.

– Det såg ut att vara ett sex-sju meter långt föremål som verkade vara massivt. Man såg inte helheten, men anade att det fanns mer under vattenytan, säger han.

Efter att Expressen skrev om iakttagelsen i går kväll blev Magnus Ringby uppringd av Försvarsmakten.

– De ställde frågor om föremålet och jag berättade samma sak som jag tidigare gjort för er, säger han.

Trovärdiga uppgifter

Försvarskällorna ska ha sagt till SvD att det var ett ”av människor tillverkat föremål” som utlöste insatsen.

Enligt vittnesuppgifter till SvD har Försvarsmakten setts spana i ett område från södra Kanholmsfjärden och nedåt Franska stenarna, alltså i de skärgårdsvatten som finns utanför Stavsnäs och Djurö.

Försvarsmakten berättade under gårdagens presskonferens att operationen bygger på information från "en trovärdig sagesperson".

– Vi bygger det här på en trovärdig källa. Syftet här är nu att inhämta mer information, sa operationsledaren Jonas Wikström på en presskonferens på fredagskvällen.

Under lördagen planerar man en ny presskonferens med ytterligare information.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag