Claes Elfsberg i SVT:s storsatsning i nya "Aktuellt". Foto: SVT
Claes Elfsberg i SVT:s storsatsning i nya "Aktuellt". Foto: SVT

Personalproblem på nya "Aktuellt"

Publicerad

Sömnproblem, sjukskrivningar, oro.

Så ser det ut bakom rubrikerna på SVT:s storsatsning nya "Aktuellt".

Nu har arbetsmiljöombuden lämnat in en anmälan till arbetsgivaren.

– Det har blivit något bättre, men kanske inte helt bra än, säger nyhetsankaren Claes Elfsberg.

Det är de som arbetar med SVT:s nya sändningssystem som främst har drabbats av sjukdom, oro och sömnproblem, uppger branschtidningen Journalisten.

Mozart, som utsändningssystemet kallas, används av bland även annat NRK i Norge och tyska tv-kanaler. Men installerades nyligen i samband med omgöringen av nya Aktuellt.

Brist på dialog

Anmälan gäller både fysisk och psykosocial arbetsmiljö och både de som jobbar med nyheter och allmän-tv. I anmälan slog man fast brister på samordning, avsaknad av tydliga direktiv och brist på dialog och kommunikation med de anställda.

– Det var olämpligt att starta nya Aktuellt samtidigt som vi bytte sändningsteknik, säger Nina Fahlman, sändningsproducent och som ingår i den grupp som tillsatts för att se över arbetsmiljön i kontrollrummet till Journalisten.

"Jobbig första tid"

Aktuellts chef Eva Landahl medger att det kanske inte var så lämpligt att byta format på nyhetsprogrammet samtidigt som man flyttade till en ny studio med ett nytt sändningssystem.

– Det kan man väl fundera över i efterhand om det var så klokt, men det fanns inget annat alternativ. Den andra studion var helt uttjänt, säger hon.

Malin Rogström, avdelningschef för publicering på riksnyheterna och som ansvarar för de sändningsproducenter och redaktörer som jobbar i kontrollrummet, håller med om att det har varit en jobbig första tid för medarbetarna innan det nya systemet har satt sig.

– Men den här bilden av att många skulle vara sjukskrivna stämmer inte. Mig veterligen finns det en sjukskriven. Jag vet att det finns vissa personer som har burit på känslor av att man känner sig misslyckad, säger hon.

Arbetsmiljögrupp utsedd

Enligt Malin Rogström har teknikstrulet drabbat Aktuellt hårdast, eftersom det är ett nytt och svårt format. Men nu anser hon att det värsta över.

Hon har ändå full förståelse för arbetsmiljöombudens anmälan.

– Det är självklart för ett sätt för arbetsmiljöombuden att visa på allvaret i frågan. Vi har haft en väldigt allvarlig situation, som vi också tar på största allvar.

Vad har ni gjort för att förbättra situationen?

– Divisionscheferna har utsett en arbetsmiljögrupp, där vi går igenom vad som behöver göras och hur vi ska göra det. Sedan har vi gjort massor av justeringar av tekniken i efterhand. Tekniken är nu ganska habil.

Claes Elfsberg, programledare för Aktuellt, menar att det fortfarande finns problem med tekniken.

– Det har blivit något bättre, men kanske inte helt bra än, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag