Situationen på sjukhusen är återigen pressad, samtidigt som många vårdanställda inte hunnit återhämta sig från vårens coronautbrott. I Region Stockholm har antalet covid-patienter som behöver intensivvård ökat kraftigt, och Karolinska universitetssjukhuset har därför tvingats återöppna två iva-avdelningar.
Men frågan är om personalen räcker till. Soo Aleman, docent och överläkare på Karolinska, befarar att personalflykten vi såg under våren och sommaren återupprepas.
– Vi är mycket oroade. Fortsätter det så här finns en risk att vårdpersonal inte mäktar med och flyr vården. Vi har redan tappat sjuksköterskor sedan tidigare, då vårdpersonal sökt sig till andra yrken på grund av det ansträngda läget, sa hon nyligen till SVT Nyheter.
Personalflykt på sjukhusen
I 13 av 21 regioner har fler sjuksköterskor sagt upp sig under första halvåret i år, jämfört med samma period förra året, visar en kartläggning av TV4 Nyheterna. Enligt deras beräkning innebär det totalt att runt 500 sjuksköterskor väljer att sluta varje månad.
På Karolinska ska det röra sig om ett 30-tal sjuksköterskor som slutat sedan i våras, enligt Expressens uppgifter.
Även bland undersköterskorna är personalflykten märkbar, enligt Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för fackförbundet Kommunal på sjukhuset. Hon tror också att den andra smittovågen kan leda till att fler bestämmer sig för att sluta.
– Vi har kolleger som slutade efter våren, de ville inte vara med om det här en gång till. Vissa har bytt avdelning eller sjukhus, andra har valt att helt byta bransch, därför att man inte orkar. Arbetsgivaren får inte tag i folk som vill jobba.
– Vi behöver få hjälp utifrån, vårdpersonal som kan tänka sig komma tillbaka. Det strömmar inte till lika många resurser som i våras, säger Carina Lenngren.
”Vi räcker inte till att bemanna”
En anställd på Karolinska, som vill vara anonym, vittnar för Expressen om den ohållbara situationen.
– Vi jobbar åter 12,5-timmarspass, vi har nu återöppnat två av de fem covid-ivorna som nyss stängde. Vi har beredskap att öppna fler enligt ledningen, men ingen vet hur det ska kunna gå till i praktiken. Vi räcker inte till att bemanna våra normalt 20 iva-vårdplatser, eftersom så många slutat. Nu har vi ytterligare 40 platser öppna. Snart kanske ytterligare 20.
Den anställda berättar hur personalen dagligen får förfrågningar om att jobba extrapass – så att sjukhuset kan ha personal på iva-avdelningarna.
Personen tycker att samhället tog större ansvar under pandemins början.
– I våras tog vi oss an det här med ett jävla anamma och stöd från allmänheten. Nu är vi plågsamt medvetna om vad det kostade oss att jobba så hårt under våren. Vi gör det igen, för att vi kan och måste, men med tunga steg. Samtidigt är allmänheten sura för att de inte får dricka sprit på krogen efter klockan 22.
Tvingas till långa pass
Förra veckan började personalen på Karolinskas iva-avdelningar att arbeta monsterpass om 12,5 timmar. Förslaget undertecknades av Kommunal men nobbades av Vårdförbundet, som representerar sjuksköterskorna. I praktiken gör det dock ingen skillnad, enligt Carina Lenngren.
– Arbetsgivaren tvingar dem att jobba på det ändå. De går ut och pekar med hela handen och säger vem som ska jobba och när. Vi är inte nöjda med avtalet, men till skillnad från i våras ska man nu få behålla sin veckoarbetstid, vilket ger större möjligheter till återhämtning.
Tror du att man håller det nya avtalet?
– Jag blir mer och mer tveksam till att arbetsgivaren kan hålla sig från att beordra extra timmar, just för att det fattas folk.
Svaret: ”Omfördelar personal”
Karolinska bemöter uppgifterna i ett mejlsvar. De skriver att såväl sjukhuset som Region Stockholm hanterar en utmanande situation på grund av det stora antalet covid-patienter i behov av intensivvård.
Samtidigt som 14 intensivvårdssjuksköterskor slutat sedan april har de också lyckats rekrytera sex nya, enligt pressekreteraren Marcus Hagström.
”På Karolinska ökar vi platsantalet stegvis i takt med behovet och räknar med att under nästa vecka ha dubblerat antalet iva-platser mot det normala. Vi minskar bemanningen kring varje patient och omfördelar personal från operationsverksamheten som är neddragen för att frigöra personal till intensivvården.”