Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personal larmar: Drönare över Forsmarks kärnkraftsverk

Personal larmade – stor polisinsats.
Forsmarks kärnkraftverk.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Personal på Forsmarks kärnkraftverk har observerat vad de tror kan vara en drönare inne på verkets område, uppger polisen. 

Såväl polispatruller som helikoptrar skickades till området för att söka efter den misstänkta drönaren samt personen som manövrerade den, men fick vända hem igen utan resultat. 

– Vi har nu haft ett antal sådana händelser under vintern och hösten, när vi får ett samtal från personal som tror att det är en drönare som flyger vid reaktorerna. Vi skickar då dit ett stort antal patruller för att söka av området, men vi har varken hittat drönare eller personen, säger polisens presstalesperson för region Mitt, Tobias Ahlén-Svalbro.

Flera händelser de senaste månaderna

Ahlén-Svalbro kan inte svara på hur många gånger som Forsmarks kärnkraftsverk utsatts för misstänkta drönarbesök, men i alla fall ”fem, sex gånger” de senaste månaderna. 

En förundersökning med brottsrubriceringen brott mot skyddslagen samt brott mot luftfartslaget är upprättad. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.