Generalsekreteraren Anna-Karin Johansson går nu ut och anklagar svensk militär för att vid insamling av information på marken ha utgett sig för att vara SAK-anställda. Observera att bilden är tagen i ett annat sammanhang.Generalsekreteraren Anna-Karin Johansson går nu ut och anklagar svensk militär för att vid insamling av information på marken ha utgett sig för att vara SAK-anställda. Observera att bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Generalsekreteraren Anna-Karin Johansson går nu ut och anklagar svensk militär för att vid insamling av information på marken ha utgett sig för att vara SAK-anställda. Observera att bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Personal hos oss har blivit kidnappade och man har angivit som en anledning till det den svenska militära närvaron, säger generalsekreterare, Anna-Karin Johansson. Foto: PressbildPersonal hos oss har blivit kidnappade och man har angivit som en anledning till det den svenska militära närvaron, säger generalsekreterare, Anna-Karin Johansson. Foto: Pressbild
Personal hos oss har blivit kidnappade och man har angivit som en anledning till det den svenska militära närvaron, säger generalsekreterare, Anna-Karin Johansson. Foto: Pressbild

"Personal hos oss har blivit kidnappad"

Publicerad

Svensk militär anklagas för att ha låtsats vara biståndsarbetare från Svenska Afghanistankommittén för att samla in uppgifter, enligt organisationen själv.

Kommittén varnar att sammanblandning utsätter anställda för fara.

– Personal hos oss har blivit kidnappade och man har angivit som en anledning till det den svenska militära närvaron, säger generalsekreterare, Anna-Karin Johansson.

Att gränserna mellan civil biståndsverksamhet och militär verksamhet suddas ut är något internationella hjälporganisationer ofta varnar för. Möjligheten att ge hjälp är nära knuten till att man inte ses som en part i ett krig.

Men sammanblandning är exakt vad som har hänt i Afghanistan, enligt svenska biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén (SAK). Generalsekreteraren Anna-Karin Johansson går nu ut och anklagar svensk militär för att vid insamling av information på marken ha utgett sig för att vara SAK-anställda.

Om kommitténs anställda misstänks vara något annat än opartiska kan det enligt henne leda till riktigt farligt konsekvenser.

– Personal hos oss har blivit kidnappade och man har angivit som en anledning till det den svenska militära närvaron, säger generalsekreterare, Anna-Karin Johansson.

– Om det inte kan stå utom allt tvivel är det en ökad risk för oss och så som sammanblandningen har skett i Afghanistan mellan den militära insatsen och det civila samhället – då har det ifrågasättandet kunnat bli starkare.

Ska ha skett för flera år sedan

Att militärer på det här sättet låtsas komma från SAK ska ha hänt vid i alla fall ett tillfälle, säger Johansson. Hon vill inte i detalj gå in på var eller när det ska ha hänt, men försäkrar att uppgiften kommer från källor hon själv litar på nog för att offentligt lägga fram anklagelsen.

– Det är så långt jag är beredd att gå just nu.

Händelsen ska ha skett ”för ganska många år sedan” men först nyligen kommit till SAK:s kännedom. SAK säger sig däremot inte ha någon avsikt att gå vidare med saken.

Liknande uppgifter – inte att soldater sagt sig tillhöra kommittén men däremot att de inte tydligt sagt emot – har tidigare återgetts av frilansjournalisten Urban Hamid. I magasinet Omvärldens podcast Utvecklingssamtalet sade han i november att han fått höra det av kommitténs anställda i Afghanistan.

– Inte så att man sa att man representerade SAK, men att om frågan kom upp så sa man inte att man inte var kopplade till organisationen, säger Urban Hamid i podcasten.

"Aldrig hört talas om"

Men Svenska Afghanistankommittén vill alltså inte gå in på detaljer kring fallet och Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, säger sig absolut inte känna till att svenska soldater ska ha utgett sig för att tillhöra SAK.

– Vi har varit i Afghanistan sedan skiftet 2001–2002 och de här uppgifterna du berättar om för mig har jag aldrig hört talas om, säger han.

– Men om Svenska Afghanistankommittén återkommer med mer konkreta uppgifter om när och var de här händelserna ska ha inträffat så kommer vi naturligtvis att titta närmare på deras påstående.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag