Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke allvarligt skadad efter hissolycka – föll ned i schakt under räddningsinsats

Pojke är allvarligt skadad – föll ned i hisschakt.
Olyckan inträffade på onsdagsmorgonen i Göteborgsstadsdelen Johanneberg.
Foto: Linnea Lundström

En pojke under 10 år klämdes fast i hissen på femte våningen i Göteborg.

Under räddningsinsatsen föll han rakt ned i schaktet och fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Som högste chef för räddningstjänsten så kan jag säga att vi alla mår alla väldigt dåligt, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det var 8.30-tiden på onsdagen som räddningstjänst och ambulans larmades till en adress i Göteborgsstadsdelen Johanneberg.

Räddningstjänsten uppger att det är en pojke som på något sätt hade klämts fast, mellan gallergrinden och hissdörren.

I samband med räddningsinsatsen föll han ned i hisschaktet från femte våningen.

– Vi fick larmet i går via SOS Alarm och åker till adressen. Det är en styrkeledare och fyra brandmän. Det är en ung pojke som sitter fastklämd vid femte våningen mellan en dörr och själva schaktet, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg.

”Vid försök att få ut barnet från hissen så faller barnet fem våningar i hisschaktet.”, står det i räddningstjänstens rapport efter händelsen, uppger Lars Klevensparr.

– Vad som händer vet inte jag exakt, men pojken faller fem våningar ned. Man försöker göra hjärt- och lungräddning på honom och ambulans och polis kommer. Sedan förs den unge pojken till Sahlgrenska. Skadan är allvarlig.

På torsdagsförmiddagen var skadeläget fortsatt allvarligt, enligt Sahlgrenskas presstjänst. De uppger att pojken är mellan 5-10 år.

”Mår synnerligen dåligt”

Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket. Kommunen har startat en krisgrupp för de anhöriga och för de brandmän som varit på plats.

– De mår ju synnerligen dåligt av den här händelsen.

– Som högste chef för räddningstjänsten så mår vi alla väldigt dåligt. Framförallt för den här tragiska händelsen, för den unge pojken och hans familj. Samtidigt har jag också respekt för mina brandmän som var på platsen. Vi har bara fokus på att hjälpa, och sedan händer detta. Vad som har hänt exakt, det får framtiden utvisa, men jag vill inte spekulera i detta, säger Lars Klevensparr.

En anmälan är upprättad om vållande till kroppsskada, men ingen är misstänkt, enligt polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.