Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Person spändes fast med bälte på äldreboende

En äldre person spändes fast med bälte på ett boende i Skellefteå. Enligt en lex Sarah-anmälan gled bältet upp till halsen och utgjorde livsfara, skriver Dagens Nyheter.

Tre undersköterskor ska ha spänt fast personen i en stol, enligt anmälan som kom in till Inspektionen för vård och omsorg i veckan. Bältet var av fel typ och skulle ”kunna innebära livsfara och obehag för NN”.

Ejja Häman Aktell, chef för äldreomsorgen i Skellefteå, säger till tidningen att de vidtog åtgärder så fort de fick kännedom om situationen.

– Det är inte okej att använda bälte i en sådan situation. Begränsningsåtgärderna om bälte hos oss är inte aktuellt i någon typ av form. Däremot som skyddsåtgärd efter samtycke, säger Ejja Häman Aktell.

Chefen för boendet har förtydligat vilka regler som gäller för de tre undersköterskorna, som arbetar kvar på verksamheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.