Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offret var mitt i infekterade gängkriget – nu ihjälskjuten

Filmar på balkongen – fångar ljudet från dödsskjutningen i Gävle, videon vittnar om minst sex skott.
En person har skjutits i Gävle.
Foto: Roger Nilsson
Ärendet utreds som försök till mord alternativt dråp.
Foto: Läsarbild/Arbetarbladet
Ingen är gripen.
Foto: Läsarbild/Arbetarbladet
1 / 8

Under natten hittades en man skjuten i närheten av en skola i Gävle.

Mordoffret har tidigare utsatts för en skjutning i en gängkonflikt som plågat Gävle och har berättat att han gått klädd i skyddsväst efter det.

Han har tillhört det som polisen döpt till ”röd sida” i konflikten – ett gäng som lierat sig med Rinkebygrupperingen Shottaz.

Nu har två personer begärts häktade för mordet.

Polisen fick in strax efter 02-tiden natten mot torsdag in flera samtal om skottlossning på Söder i Gävle. Patruller hittade en person med skottskador utomhus och han avled senare.

Skjutningen ska ha inträffat i höjd med Vallbacksskolan, enligt Gefle Dagblad.

– Jag är smått chockad. Flera som har väckts är ute i morgonrockar och berättar för polisen, säger en person som bor i området till tidningen.

Mordoffret är en känd gängmedlem som varit en del av en konflikt i Gävle med flera skjutningar under de senaste åren. Polisen har delat in de rivaliserande grupperingarna i en ”röd” och en ”blå” sida.

Shottaz och Husbys hyenor del i Gävlekonflikten

Den röda sidan fick under förra året stöd av en känd gängkriminell man från Rinkebygänget Shottaz. Efter det ska den blå sidan ha lierat sig med Husbys hyenor som är Shottaz fiender i Stockholms gängkrig.

Mordoffret var på plats under en Shottazmans bröllopsfest i Borlänge förra året. Han poserade på en hotfull bild från festen tillsammans med Shottazmannen och flera andra gängmedlemmar.

Polisen befarade att den blå sidan med stöd från Husby skulle ställa till med en massaker på bröllopsfesten. En bil med beväpnade män som misstänktes vara på väg till festen stoppades men de inblandade friades senare i tingsrätten från anklagelserna om mordförberedelser.

Bilden är tagen från en bröllopsfest i Borlänge förra året.
Foto: Polisen

Bar skyddsväst efter skjutning

Den mördade mannen var också med när den blå sidan öppnade eld i ett bostadsområde i Gävle förra året. Efter den skjutningen dömdes den utpekade ledaren för den blå sidan för grovt olaga hot men friades från misstankar om mordförsök eftersom det inte gick att bevisa att han siktat på fienden.

Tidigare har han dömts till fängelse för grovt narkotikabrott men i den senaste domen från november förra året uppgav han att han ville börja ett nytt liv och fick skyddstillsyn.

Han har dock åtalats på nytt för narkotikabrott tillsammans med andra från den röda sidan och inför den rättegången har han i en personutredning, enligt Gefle Dagblad, uppgett att han bär skyddsväst.

Två män har begärts häktade misstänkta för mord. De greps vid 03.30-tiden, alltså runt en timme efter skjutningen. Båda är i 20-årsåldern och bosatta i Gästrikland.

Brottsplatsen avspärrad

Polisen är i övrigt förtegen om händelsen. Vid 07-tiden var den misstänkta brottsplatsen fortfarande avspärrad och polis var på plats för att söka med hund.

– Vi kan inte gå ut med några detaljer just nu, med tanke på pågående förundersökning. Det är kritiskt läge så här inledningsvis. Det enda vi kan säga är att personen är känd av polisen sedan tidigare, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson hos polisen i Region Mitt.

De har även genomfört dörrknackning och hållit förhör med vittnen i området.  


”Bostadsområdet är fortsatt avspärrat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.