Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju personer skadade – gärningsman till attack

Den misstänkta gärningsmannen i Vetlanda grips och filmas av en läsare.
Här grips den misstänkte mannen.
Foto: Läsarbild
Flera personer är svårt skadade efter attacken.
Foto: CARL CARLERT / CARL CARLERT TT NYHETSBYRÅN
Polisen utreder händelsen som misstänkt terrorbrott.
Foto: MATTIAS LANDSTRÖM//TT / MATTIAS LANDSTRÖM TT NYHETSBYRÅN
Avspärrningar efter våldsdådet i Vetlanda.
Foto: Privat
Vetlanda från luften.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
1 / 8

VETLANDA/STOCKHOLM.

Sju personer vårdas på sjukhus efter att ha attackerats med ett tillhygge i Vetlanda på onsdagseftermiddagen.

En misstänkt gärningsman sköts av polisen – även han vårdas på sjukhus.

Enligt Expressens uppgifter är mannen 22 år gammal och medborgare i Afghanistan.

Brottsrubriceringen är mordförsök, och polisen utreder eventuella terrormotiv.

Det var vid 15-tiden på onsdagen som polisen fick flera samtal om att ett antal personer blivit attackerade med ett tillhygge i Vetlanda.

Angreppet ska ha skett på fem platser, bland annat på eller i närheten av Bangårdsgatan vid resecentrum.

– Det är i centrala Vetlanda. Några hundra meters mellanrum mellan platserna, sa Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef i Höglandet, vid en pressträff sen på onsdagskvällen.

VETLANDA – DET VET VI NU

Gärningsmannen

• Gärningsmannen sköts av polis i samband med gripandet. Han vårdas på sjukhus för sina skador.

• Han var beväpnad när han greps. Polisen vill inte uttala sig om vad för tillhygge det handlar om. Mannen har ännu inte förhörts.

• Personen är en 22-årig man som är skriven i Vetlanda, enligt Expressens uppgifter. Polisen bekräftar att det är en man i 20-årsåldern som är hemmahörande på en ort på småländska höglandet.

• Mannen är medborgare i Afghanistan och folkbokfördes i Sverige 2018, enligt Expressens uppgifter. Polisen kommenterar inte mannens nationalitet.

• Mannen är känd av polisen sen tidigare, för ringa brottslighet. Enligt Expressens uppgifter handlar det om ringa narkotikabrott.


Attacken

• Polisen har kunnat bekräfta fem olika brottsplatser i centrala Vetlanda.

• Åtta personer – inklusive gärningsmannen – skadades i attacken. Alla vårdas på sjukhus. Tre personer har livshotande skador, två har allvarliga skador, två har måttliga skador och en har lindriga skador.

• Polisen kan inte kommentera om offren var slumpmässigt utvalda eller inte.

• Säkerhetspolisen är inkopplad och jobbar tätt ihop med Jönköpingspolisen.

• Polisen kan inte kommentera vad som gör att de utreder terrormotiv, utan säger bara att de gör just det. Just nu rubriceras händelsen som försök till mord.

Flera polispatruller skickades till området, och en misstänkt gärningsman kunde lokaliseras och gripas inom 18 minuter efter att myndigheten fick det första samtalet.

Under insatsen avlossade polisen skott mot den misstänkte gärningsmannen, en man i 20-årsåldern, som träffades. Han greps och fördes till sjukhus.

Personen är en 22-årig man som är skriven i Vetlanda, enligt Expressens uppgifter. Polisen bekräftar att han är hemmahörande på en ort på småländska höglandet. Mannen är medborgare i Afghanistan och folkbokfördes i Sverige 2018, enligt Expressens uppgifter.

– Den gripne personen var i samband med gripandet beväpnad, sa Jonas Lindell.

Enligt Expressens uppgifter greps mannen i närheten av Mogärdeskolan. I ett videoklipp på när gärningsmannen grips syns hur flera poliser och ambulanspersonal står runt en person på marken i ett bostadsområde.

Mannen bevakas av polis på sjukhuset, enligt SVT Nyheter Jönköping. Han är hemmahörande på en ort på det småländska höglandet, uppger polisen.

”Varierande skador”

Åtta personer vårdas för skador på sjukhus, varav en är gärningsmannen. Tre av dem med livshotande skador, skriver Region Jönköpings Län sent på onsdagskvällen på sin hemsida. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en lindrigt skadad, enligt regionen.

Tidigare under onsdagen var uppgiften att det var åtta offer som skadats. Senare korrigerade polisen siffran och förtydligade att det är sju offer och en gärningsman som skadats.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Inledningsvis uppgav polisen att man inte misstänkte terrormotiv men under kvällen gick polisen ut med att de utreder eventuella terrormotiv.

– Vi kan tyvärr inte gå in på vilka detaljer i utredningen som gör att vi utreder terrormotiv. Det är för tidigt i utredningen för att uttala oss om det, sa Malena Grann, chef för polisområde Jönköping, vid pressträffen.

Misstänkt 22-årig man

Under onsdagskvällen har polisen slagit till vid den misstänktes bostad i Vetlanda.

– När jag kommer närmare ser jag att de har vad som ser ut som kpistar i händerna. Då förstod jag att det var ett polisingripande, berättar ett ögonvittne.

Han har haft missbruksproblematik och är dömd för ringa narkotikabrott.

Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet.

– Vi är inkopplade, samarbetar med polisen och i olika ärenden kan det vara i nära samverkan. Vi har en nära samverkan nu, säger Karl Melin på Säkerhetspolisens presstjänst.

Han vill inte svara på några frågor om själva utredningen, eller om personen var misstänkt sedan tidigare.

– Det är polisen som har ärendet och vi samverkar och samarbetar nära med dem. Men det är polisen som kan svara närmare den typen av frågor.

”Svårt att ta in”

Säpo hade ingen information om att det planerades något dåd i Vetlanda.

– Sedan är det så att vi har en förhöjd terrornivå, där Säpo säger att den här typen av händelser kan inträffa, säger Jonas Lindell.

Vad det var för tillhygge mannen använde vill polisen inte gå in på eftersom vittnesförhör först ska höras, men enligt Sveriges Radio ska det handla om en kniv.

– Jag vet vad det var för tillhygge. Men vi vill inte påverka vittnen, därför håller vi oss till tillhygge i nuläget, säger Angelica Israelsson Silfver vid polisen.

Rikspolischefen Anders Thornberg kommenterade händelsen via polisens hemsida sent i går kväll.

– Mina tankar går främst till brottsoffren och deras familjer, men också till de poliser som får hantera sådana här svåra situationer. Nu avvaktar vi utredningen för att se vilka motiv och orsaker som ligger bakom, säger han.

Mikael Damberg kommenterar attacken
Terrorforskaren Hans Brun förklarar vad som definierar en terrorattack.
Polisens presskonferens efter attacken i Vetlanda den 3 mars. Medverkar gör Malena Grann, chef för polisområde Jönköping och Jonas Lindell, Chef för lokalpolisområde Höglandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.