Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högt uppsatt i Bredängsnätverket ihjälskjuten

Uppgifter: Ännu ett led i konflikten mellan Östberga och Bredäng.
Mannen tillhör toppskiktet i ett kriminellt nätverk.
Mannen hittades vid en begravningsplats i Haninge söder om Stockholm.Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS

En högt uppsatt medlem från Bredängsnätverket har skjutits ihjäl i Haninge. 

Mannen, som är i 20-årsåldern, blev beskjuten för bara några dagar sedan, men lyckades fly. 

Polisen ser skjutningen som en del av det pågående gängkriget mellan de olika kriminella nätverken i Bredäng och Östberga. 

Detta enligt Expressens uppgifter. 

Mannen hittades död vid en begravningsplats i Haninge, söder om Stockholm. Enligt polisen hittades mannen av allmänheten, som larmade polisen.

– Allmänheten påträffar den här personen till synes livlös liggande på backen och larmar efter ambulans, så det kom in till SOS. När de kom dit så larmade de oss, säger Eva Nilsson.

Skjutne mannen tillhör ledarskikt i kriminellt gäng

Omständigheterna gör att polisen har inlett en förundersökning om mord eller dråp.

Enligt Expressens uppgifter har mannen blivit skjuten till döds. 

Mannen tillhör toppskiktet i Bredängsnätverket i Stockholm, och blev även beskjuten för bara några dagar sedan, enligt uppgifter. 

Mannen är tidigare dömd i tingsrätt till fängelsestraff för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han är även dömd för hot mot tjänsteman efter att ha hotat en busschaufför. Buschauffören blev hotad till livet, bland annat med orden ”Jag ska släcka dig”.

”Kan smälla när som helst”

Enligt en person med insyn i utredningen har man befarat att en ny skjutning kunnat smälla i konflikten mellan Bredängsnätverket och Östberganätverket när som helst. Skjutningen ses inom polisen som ett led i den pågående konflikten mellan de två nätverken. 

Med anledning av det nya mordet kommer polisen under helgen att ha en insats i de berörda områdena: ”Polisen kommer därför under helgen genomföra en trygghetsinsats i Sätra, Skärholmen, Östberga och Bredäng”, meddelar polisen på sin hemsida.   

Konflikten Bredäng-Östberga

Det blodiga gängkriget mellan de två kriminella nätverken i Östberga och Bredäng har rasat sedan 2013. Under åren som gått sedan dess har polisen kopplat flera mord och mordförsök till konflikten – men många av dåden har förblivit olösta i brist på bevis. Huvudinkomsten kommer från brottslig verksamhet.

Bredängsnätverket har sin geografiska bakgrund i Bredäng och närliggande områden. Den kriminella verksamheten består huvudsakligen av narkotikaförsäljning. En tidigare ledare för nätverket mördades i november 2017. Kring honom har det under flera år funnits nära vänner som även de haft ledande och betydande roller. Bredängsnätverket bedöms ha kopplingar till Bandidos och X-team, enligt polisens kartläggningar.

Makuena-Kiyika "Evy" Nkiwa, född 1993, är dömd för urkundsförfalskning, grov olovlig körning och grovt vapenbrott.Foto: POLISENFoto: POLISEN

Två tunga profiler ur nätverket 

Den ihjälskjutne mannen är bland annat kopplad till Evy Nkiwa, som också ingår i Bredängsnätverket. Han är dömd för flera grova brott, som urkundsförfalskning, grov olovlig körning och grovt vapenbrott. Tidigare också dömd till fängelse för grov misshandel, medhjälp till grov stöld, förberedelse till rån och vapenbrott.

Ahmed ”Manolo” Mohamed.Foto: POLISEN

I nätverket ingår även Ahmed ”Manolo” Mohamed. Han betraktas som ledare och är dömd för bland annat grov misshandel 2013 sedan han knivhuggit en person som bar Hells Angels-tröja. Tidigare dömd för medhjälp till försök till mord, grovt narkotikabrott, utpressning och människorov. Förnekar via advokat Peter Dahlqvist koppling till Bredäng, men har bekräftat medlemskap i Bandidos.

Bilder från polisens förundersökning, gällande en gängledare från Bredäng 2017. Nätverkets huvudsakliga inkomst kommer från brottslig verksamhet som narkotikaförsäljning. Foto: Polisen / Polisen

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.