Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man biten av krokodil på Skansen

Man höll tal på herrklubbsfest – blev biten av krokodil • Nu bygger Skansen om
Mannen blev biten av krokodilen under en privat fest på Skansenakvariet på tisdagskvällen.Foto: Janne Åkesson / Swepix
Bilden på krokodilen är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Avspärrat där attacken inträffade.Foto: Elin Jönsson
Krokodiler på Skansen, dagen efter attacken.Foto: Elin Jönsson
Krokodilerna på Skansen.Foto: Elin Jönsson
Entrén till Skansen i Stockholm.Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skansenakvariet i Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Hasse Holmberg / TT
Jonas Wahlström, ansvarig på Skansenakvariet. Foto: Stella Pictures
1 / 9

En man i 80-årsåldern blev på tisdagen biten av en krokodil på Skansenakvariet. 

Olyckan inträffade när mannen klättrade upp på en avsats för att hålla tal.

– Jag reser mig upp och skriker ”klättra ner”, och precis då hoppar krokodilen upp och hugger tag, säger Jonas Wahlström, ansvarig för Skansenakvariet.

Mannen skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulans. 

Ett vittne berättar om dramatiken för Aftonbladet:

– Någon slog krokodilen i huvudet med en sopkvast eller liknande.

Klockan 21.51 på tisdagen kallades ambulans och polis till Skansenakvariet i Stockholm. Under en privat kräftskiva med ett 70-tal gäster från en herrklubb hade en man i 80-årsåldern blivit biten av en krokodil.

– Det var en herrklubb och det var väl femtonde gången de var här. Det var ju ett kalas så alkohol fanns ju, men ingen var berusad. Det var ingen fyllegrej, säger Jonas Wahlström, ansvarig för Skansenakvariet.

Mannen hade klättrat upp på en del av anläggningen som ligger intill glaset för att hålla ett tal till gästerna. Han stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte en arm bakåt över skyddsbarriären.

Jonas Wahlström vid Skansenakvariet om olyckan

”Han var illa sargad”

– Jag var själv med på det här kalaset men jag satt med ryggen mot när han gick upp där. Men när han började tala vände jag mig om och såg att han klättrat upp. Så jag reser mig upp och skriker ”klättra ner” och precis då hoppar krokodilen upp och hugger tag, säger Jonas Wahlström, ansvarig för Skansenakvariet. 

Han fortsätter:

– Vi var två stycken som kastade oss upp och försökte få loss krokodilen, vilket vi inte lyckades med.

Man svårt biten av krokodil på Skansen

Jonas Wahlström sprang då vidare för att hämta ett verktyg i syfte att låsa upp buren. När han kom tillbaka hade fler människor kommit till undsättning.

– Jag hann precis runt för att låsa upp när jag såg att den släppte för det var två andra där som höll på och bankade. Då släppte den greppet och gled ner i vattnet.

Enligt polisen var mannens arm kraftigt bandagerad och skadorna allvarliga när han fördes till sjukhuset.

– Vi hade sådan tur att det var tre läkare på plats så han blev omedelbart omhändertagen. Men krokodiler har ju bra tänder så han var illa sargad, säger Jonas Wahlström. 

Uppgift: Slog krokodilen med sopkvast

En person som Aftonbladet har talat med har en delvis annan bild av händelseförloppet.

– Någon slog krokodilen i huvudet med en sopkvast eller liknande, säger han till tidningen.

Enligt en annan festdeltagare som Aftonbladet talat med var det Jonas Wahlström själv som först angrep krokodilen med en käpp innan en annan person tog över.

På onsdagsmorgonen meddelade Karolinska universitetssjukhusets presstjänst att mannens läge är stabilt, men gav ingen närmare information om skadeläget. 

Kungen är hedersmedlem i klubben som hade kräftskivan, men han deltog inte i evenemanget, uppger hovet för Aftonbladet.

Skansen bygger om efter olyckan

Skansen har polisanmält händelsen. Polis har hållit förhör med personal och vittnen, och kommer även förhöra mannen för att utreda om brott har begåtts.

– Man har startat en förundersökning om vållande till kroppsskada. Man utreder om det är brister i arrangemanget, säger Andreas Dahlin vid polisen. 

Skansenakvariet meddelar att man kommer att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra att olyckor inträffar. Något liknande uppges inte ha hänt sedan akvariets tillkomst för 41 år sedan.

– Vi gör om säkerheten på utsidan, vi tar bort möjligheten att man ska kunna ställa sig där, det snedar vi ner så att ingen ska kunna klättra upp och stå där, säger Jonas Wahlström.

Han förklarar att akvariets två krokodiler blir kvar i sin inhägnad under tiden. Djuret som gick till attack har uppfört sig på ett sätt som är naturligt för det, och kommer därför inte att mötas av några konsekvenser.

– Många har hört av sig och uttrycker en oro för att krokodilerna skulle avlivas och det är det inte frågan om, säger Jonas Wahlström.

Krokodilen var en gåva från Fidel Castro

En person som befann sig på Skansenakvariet tidigare under tisdagen blev vittne till hur en krokodil högg efter en pojkes arm, skriver Aftonbladet.

– Det fattades skyddsglas vid en del in till krokodilen och en pojke sträckte in armen. Då hoppade den efter honom, säger vittnet till tidningen.

Kubakrokodilen på Skansenakvariet är en av de aggressivaste krokodilerna, men också en av de mest sällsynta. I nuläget är den hotad och upptagen på listan för hotade arter, skriver Skansen på sin hemsida. 

Just de två Kubakrokodilerna som finns på Skansen heter Hillary och Castro och är 47 år gamla. De har funnits i Skansens ägo sedan 1981 då de skänktes bort av Moskvas Zoo. Dessförinnan hade de tillhört en rysk kosmonaut som fått djuren i present av den tidigare enväldige presidenten, tillika revolutionären, Fidel Castro.

”Våra tankar är med mannen, och hans familj, som drabbats av denna mycket tragiska olyckshändelse”, skriver Skansen på sin sajt. 

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Här är några nyheter att hålla koll på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.