Robert, 18, dödades i en björnattack på djurpark

En tonåring som var anställd på Rovdjursparken i Orsa blev biten till döds av en brunbjörn på fredagsförmiddagen.
Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER, RANCIO / (C) COPYRIGHT 2016 RANCIO DEVELOPMENT AB, ALL RIGH
Under lördagen hålls en minnesceremoni för 18-åringen.
Foto: Thomas Engström
Foto: Henrik Hansson

Robert, 18, blev biten till döds av en brunbjörn på fredagsförmiddagen.

Han fick svåra bitskador och vårdades på plats, enligt räddningstjänsten, men hans liv gick inte att rädda, bekräftar polisen strax efter 13.30.

– Han var en vanlig kille. Han hade precis slutat skolan och fått sitt drömjobb, han ville bli djurskötare, säger en släkting till familjen.

Det var på fredagsförmiddagen som den tragiska händelsen inträffade. Robert arbetade i ett hägn då björnen plötsligt attackerade.

Det berättar Sven Brunberg, chef för Orsa rovdjurspark.

– En djurvårdare har avlidit efter skador som han fick från en björn. Det finns inga vittnen till händelsen. Något har brustit, att en sådan här situation skulle kunna ha uppstått. Men det får polisen utreda, säger han. 


LÄS ÄVEN: Robert dog i björnattacken: "Drömde om att jobba med rovdjur" 


Efter att personalen larmades via komradio beväpnade sig en anställd med ett vapen och sköt björnen till döds, berättar Sven Brunberg på en presskonferens.

Den anställde arbetade i ett hägn då björnen plötsligt attackerade.
Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Familj tvingades fly från hägnet

Med sig hade Robert en familj på fem personer som bokat in sig på en aktivitet kallad "Camp care", där besökare får chansen att sprida ut mat till djuren. 

Familjen tvingades fly från platsen genom att klättra över ett staket, säger chefen för djurparken.

– Aktiviteten som de hade går ut på att barnen jobbar som djurvårdare i ett par timmar. I det här fallet var det en berikningsaktivitet. Att man går in och sprider ut mat på olika ställen så att barnen ska vara aktiva och äter mat på olika ställen. Det är sådant vi gör varje dag. Det hör till de vardagliga rutinerna, säger Sven Brunberg.

Karta över området.
Foto: EXPRESSEN

Hur ser säkerheten ut? 

– Jag skulle säga att säkerheten ser god ut. Vi måste se över våra rutiner men framför allt behöver vi polisens utredning för att se vad som gått fel, säger Brunberg. 

Jobbar de ensamma eller i team?

– Det beror på. Normalt jobbar man ensamma och har ständig kontakt radiokontakt och vet hela tiden vad som händer och var djurskötarna är.

Kommer ni se över rutinerna så att man framöver jobbar två och två?

– Rutinerna kommer att ses över sen får utfallet från det jobbet visa vad vi eventuellt kommer hända.
Bild över hägnet där incidenten inträffade.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM/EXPRESSEN

Djurparkschefen säger också att Robert kan ha varit anledningen till att familjen inte råkade ut för björnens attack. 

– Jag tror att han kan vara en hjälte. Han kanske tog björnens uppmärksamhet, han var kanske närmast.

Familjen bevittnade inte händelsen. 

– Familjen har sprungit undan den här situationen. De blev inte vittnen till det som hände. De såg att något var fel och sprang undan, säger Brunberg. 


Släkting till familjen: Fått sitt drömjobb

Robert var en nyutbildad djurvårdare som jobbat på djurparken sedan sin examen. 

– Det är mycket tragiskt. Det är en kille, nyutbildad djurvårdare som får jobb och som trivs bra. Det är oerhört tragiskt. Jag sänder mycket av mina tankar till hans familj och vänner. Det är en tung dag. 


LÄS MER: Besökare i parken ” Så tragiskt och förskräckligt” 


Polisen har underrättat anhöriga och en släkting till familjen berättar att Robert länge velat jobba som djurvårdare.

– Han var en vanlig kille. Han hade precis slutat skolan och fått sitt drömjobb, han ville bli djurskötare, säger en släkting till familjen.Polisen kommer upprätta en anmälan om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Anmälan om arbetsmiljöbrott

Polisen kommer upprätta en anmälan om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. 

– Jag har inga uppgifter om hur olyckan har kunnat ske utan det får vi närmare utreda, säger miljöåklagare Maria Johansson vid Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål till Sveriges Radio.


LÄS MER: Polisen startar utredning efter björnattacken 


Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, berättar att man kommer göra en utredning av händelsen.

– Att en medarbetare skadas är helt oacceptabelt. Det här var inne i djurparken och inte på besöksytorna – det innebar inte någon säkerhetsrisk för besökarna men vi ska erbjuda en säkerhet för alla som jobbar i parken. Vi måste ta reda på varför det här hände, säger han.

– Det är ett beteende som inte är acceptabelt dels att den tog sig in i hägnet och dels att den attackerade, det var en tvåårig brunbjörn och nu har den avlivats, säger han.


Förekommit olika uppgifter om hur björnen tagit sig in i hägnet

Enligt polisens första uppgifter tog sig björnen in under stängslet till hägnet och attackerade Robert.

"Personen arbetade med rengöring när björnen sannolikt har lyckats gräva sig in i hägnet och attackerat den anställde", skred de på hemsidan men meddelade senare  att det förekommit olika uppgifter om hur björnen tagit sig in.


Många turister på plats

Enligt polisen befinner sig "mycket turister" på djurparken. Parken stängdes under fredagen, men hade sedan öppet igen på lördagen. 

På fredagskvällen arbetade polisens tekniker på platsen och enligt Sven Brunberg kommer han även prata med personalen på lördagen om säkerheten innan parken öppnar. 


Ett vittne uppger för Dalarnas Tidning att flera skott ska ha hörts vid 10.30-tiden. Björnen avlivades efter händelsen.
Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Tidigare djurattacker i Sverige

Varg 2012 på Kolmården

En 30-årig kvinnlig fårade på djurparken Kolmården avled 2012 efter att ha omringats och attackerats av en flock vargar. Kvinnan var ensam i hägnet när olyckan skedde. Räddningstjänst och personal var på plats föra ambulans men kunde inte ta sig in i hägnet. 

Snöleopard 2006 på Nordens ark

En skötare vid Nordens Ark attackerades 2006 av en snöleopard. Kvinnan blev skadad på bakhuvudet, ansiktet, axlarna och armarna. Olyckan skedde efter att skötaren glömt att stänga en lucka till hägnet. Kvinnan lyckades ta sig ur hägnet själv och överlevde attacken utan allvarliga skador. 

Orangutang 2006 i Borås djurpark

År 2006 blev djurskötaren Lena Engström attackerad av en orangutang på Borås djurpark. Engström överlevde attacken men blev av med ett finger och flera tår. Attacken skedde efter att orangutangen lyckats smita ur sitt dagrum och stött på Engström i en personalgång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.