Persbrandt till polisen: "Jag älskar kola"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KOLA OCH RÅNARE. Efter kokainskandalen kan Expressen nu avslöja polisförhören med Mikael Persbrandt. Där uppger skådespelaren bland annat att han "älskar kola (kokain, reds anm) och rånare".
Foto: Martina Huber / Xp / Scanpix

Mikael Persbrandt har erkänt att han tagit kokain och tvingas böta 13500 kronor.  

- Jag älskar kola och rånare, säger stjärnan enligt polisen. Samtidigt röjer skådespelaren uppgifter om att han specialtränat med militärens hemliga förband, SSG. Något som kan tvinga den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten att starta en utredning, enligt uppgifter till Expressen.

Det var vid ett besök på The Soap Bar i centrala Stockholm  i januari som polisen slog till mot Mikael Persbrandt efter att de, enligt polisanmälan, uppmärksammat tecken som spelande fingrar, muntorrhet och stora pupiller.

"Jag observerade direkt ett mycket tydligt fingerspel hos Persbrandt vilket är ett tydligt tecken på narkotikapåverkan. Jag om bad Persbrandt att följa med för ett samtal och vi gick båda in till ett utrymme som tillhör Soap Bar", skriver polisinspektören i ett PM.

"Jag älskar kola"

 Enligt polisutredningen ska då skådespelaren ha sagt:

 - Du kommer sabba för min kommande film om du gör det här.

 - Är det rubriker du vill ha, så kommer du att få det.

 - Vill du sätta dit mig, du kommer att sätta dit mig om du vill.

 Persbrandt ska också ha pratat om kokainet, eller om "kola" som slanguttrycket säger.

 - Jag älskar kola och rånare, det bara är så.

 - Jag kommer inte få min nästa filmroll om du gör det här, jag har tränat med SSG  i flera månader.

 SSG är militärens specialförband Särskilda skyddsgruppen.

Vita fragment i näsan

 Strax efter halv tre morgonen den 16 januari testades Persbrandt positivt för kokain.

"Jag fick en tydlig uppfattning om att Persbrandt var påverkad av kokain. Persbrandt hade dessutom vita fragment i näsan vilket visade att han snortat kokain genom näsan", skriver polisen.

 För militärens hemliga förband SSG är uppgifterna som Mikael Persbrandt lämnar  i polisförhöret besvärande. Expressen har tidigare avslöjat att han fått specialträning av officerare inom förbandet -  allt i hopp om att de skulle ge bra reklam.

 Träningen har skett på officerarnas fritid med tyst medgivande från högkvarteret  i Stockholm, uppger en källa för Expressen. Dock inte under "flera månader", enligt Expressens uppgifter.

 Försvarsmakten ska inte ha givit något formellt godkännande för Persbrandt att träna med SSG.

 Att han berättar om sin träning kan vara ett problem då sekretessen kring SSG tillhör den hårdaste inom Försvarsmakten. Officerarnas identitet, utbildning och tjänstgöring utomlands är till exempel hemligstämplad.

 Inom Försvarsmakten råder nolltolerans när det gäller narkotika.

 Ingen inom Försvarsmakten ville i går kommentera vilka åtgärder som man ska vidta efter att det blivit känt att "SSG-praktikanten" Persbrandt dömts för narkotikabrott. Men en person med insyn säger att Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, eller Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg, troligen tvingas göra en utredning.

Måste utreda

 - Försvarsmaktsledningen måste nu försöka få klarhet  i vem som egentligen gett sitt godkännande till att han fick träna med dem.

 När skådespelaren några dagar efter händelsen på Soap Bar kallades till ett andra förhör på Norrmalmspolisen delgavs han misstanke om ringa narkotikabrott genom eget bruk och erkände detta och sa att han var villig att motta ett strafföreläggande.

 I det förhöret uppgav att han var och åt på Teatergrillen tillsammans med några vänner den aktuella kvällen. Han har också sagt att det var en bekant i mediesfären som kom fram till honom och erbjöd honom att ta kokain. De gick in på toaletten och han fick lite kokain på toppen av en nyckel. I förhör har han också uppgett att mängden knappt uppgick till en lina. Han har sagt att han inte upplevde något speciellt rus av kokainet. Däremot kände han sig lite påverkad av vinet som han druckit under middagen.

 Enligt polisutredningen sa Mikael Persbrandt i det förhöret att det var första gången som han kom i kontakt med kokain och att han aldrig provat kokain tidigare och inte anser sig ha något missbruksproblem.

Får böter

 Expressen har sökt Mikael Persbrandt.

 - Han har ur ett juridiskt perspektiv gjort ett övertramp av ringa karaktär. Det renderar  i en dagsbot och den har han accepterat, säger advokat Sargon De Basso.

 Agenten Peter Jansson avböjer att säga något.

 - Inga kommentarer, skriver han i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.