Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persbrandt överklagar domen i kokainmålet

Här är Mikael Persbrandts överklagan till hovrätten.
MIkael Persbrandt dömdes till fängelse för det kokainmål han varit inblandad i. Foto: Stefan Söderström

Mikael Persbrandt, 50, dömdes till fem månaders fängelse för narkotikabrott – i dag gick hans överklagan in till Svea hovrätt:

- Det har kommit in en kartong med papper i det här målet, men de är ännu inte registrerade, upplyser en anställd på hovrätten.

Så här säger åklagaren Lars Ågren om domen mot Mikael Persbrandt:

- Jag har inte överklagat domen. Jag är nöjd med den. Jag vill ha den precis som den är.

Mikael Persbrandt dömdes den 15 april i år till fem månaders fängelse för narkotikabrott i det stora kokainmålet, som han, enligt åtalet i Stockholms tingsrätt, varit inblandad i.

Skådespelaren är en av de utpekade köparna, och enligt domen har han innehaft 12 gram kokain i maj 2013.

Persbrandts advokat Pär Liljeqvist säger till Expressen.se om överklagandet som i dag nådde hovrätten:

- Jag överklagade samma dag som domen kom. Mikael Persbrandt delar inte tingsrättens bedömning i sak. Rimligt tvivel föreligger.

Allmän handling

Medan åklagaren Lars Ågren var mer positiv till den fällande domen:

- Det är precis som vi har yrkat och tingsrätten har i huvudsak gått på vår linje. Mikael Persbrandt dömdes mot sitt nekande - och överklagade direkt domen – något som Expressen.se kunde rapportera om på plats i Stockholms tingsrätt.

Nu har överklagandet nått Svea hovrätt, men först sedan det blivit registrerat i domstolens diarium kan det begäras ut som en allmän handling från hovrätten.

Enligt åklagaren var avlyssnade telefonsamtal - och även rumsavlyssning - viktiga bevis i målet, där kokainligan talade öppet om sitt handlande med droger. I ett av dessa samtal nämndes Mikael Persbrandts namn:

"Men en som tog den här veckan på kredit, fast han är ändå lite vip det är Mikael Persbrandt. Han tog för tolv lax och han betalar alltid, han brukar alltid ta 10-15 lax, han betalar".

Huvudmännen i kokainligan dömdes till mycket långa fängelsestraff av Stockholms tingsrätt. – och åklagaren Lars Ågren sa så här till Expressen.se efter att den offentliggjorts:

– Det är ett gediget polisiärt och åklagararbete och det är en omfattande framför allt avlyssning av personer som vi har haft starka misstankar om att de håller på med grov narkotikabrottslighet under en längre tid.