Mikael Persbrandt har i förhör nekat till anklagelserna. Foto: Clemens Niehaus
Mikael Persbrandt har i förhör nekat till anklagelserna.  Foto: Clemens Niehaus

Persbrandt dömd
till samhällstjänst

Publicerad

Mikael Persbrandt döms till samhällstjänst och villkorlig dom för narkotikainnehav i kokainmålet.

Svea hovrätt sänker därmed tingsrättens dom.

Mikael Persbrandt döms till 75 timmars samhällstjänst och villkorlig dom. Svea hovrätt sänker därmed tingsrättens dom i det uppmärksammade kokainmålet.

Enligt tingsrättsdomen var Mikael Persbrandt en av köparna från en stor narkotikaliga. Skådespelaren ska ha innehaft 12 gram kokain i maj 2013, som enligt åklagaren köptes vid ett eller flera tillfällen samma månad.

Hovrätten delar inte den bedömningen. I stället bedömer man att Mikael Persbrandt var en av tre köpare som köpt kokain för 4000 kronor vardera. Rätten anser att Persbrandt endast gjort sig skyldig till att ha köpt en tredjedel av de tolv gram kokain som åtalet mot honom omfattade.

Nekar till anklagelserna

Mikael Persbrandt har i förhör nekat till anklagelserna. Han hävdar att någon lånat hans telefon under perioden.

Stockholms tingsrätt dömde bland andra Mikael Persbrandt i det narkotikamål som involverar ytterligare elva personer. Skådespelaren dömdes då till fem månaders fängelse för narkotikabrott, en dom som hovrätten nu ändrar.

Vid 17-tiden på fredagseftermiddagen har Mikael Persbrandts advokat Per Liljekvist fortfarande inte lyckats komma i kontakt med skådespelaren för att meddela domen.

– Jag har inte fått tag i honom ännu. Jag vet att han är med barnen och badar, säger Per Liljekvist.

Han är missnöjd med den fällande domen.

– Det är en besvikelse så klart. Jag är av uppfattningen att det inte är bevis nog helt enkelt. Det är en gissning och en förhoppning från åklagarens sida och nu har hovrätten också ogillat två tredjedelar av det som åklagaren påstod, säger han.

Det är i nuläget inte bestämt huruvida Mikael Persbrandt kommer att hävda att fallet kan ha betydelse för framtida mål, och därmed begära prövningstillstånd för att fallet ska tas upp i Högsta domstolen.

– Det är för tidigt att fundera på det. Jag vet inte om den här domen har någon prejudicerande verkan, utan det är något man får ta ställning till inom fyra veckor, säger Per Liljekvist.

Åklagare Lars Ågren delar inte hovrättens bedömning och är överraskad över att straffet sänks.

– Den är rimlig i förhållande till att de anser att han bara ska fällas för mindre mängd, det är inget konstigt. Vi menar att han borde ha fällts för större mängd och då skulle han ha haft ett annat straff, säger Lars Ågren.

Varför tror du att rätten inte delar din bedömning?

– De anser att bevisningen inte räckte. Jag har inte hunnit läsa domen ordentligt utan precis fått den, säger Lars Ågren.

Får själv föreslå arbetsplats

Frivården Södertörn har några hundra olika aktörer man samarbetar med där Mikael Persbrandt kan avtjäna sin samhällstjänst. Han kan också själv föreslå en arbetsplats för att arbeta av de 75 timmar som rätten beslutat om.

– Då utreder vi om det är en godkänd arbetsplats. Det ska vara en icke vinstdrivande verksamhet med riktiga arbetsuppgifter, säger Suvad Nokto, frivårdsinspektör och handläggare på Frivården Södertörn.

Vid tilldelning av arbetsplats tar man hänsyn till personens yrke och kompetens, men även hänsyn till vilken typ av brottslighet personen har dömts för.

– Det är viktigt att brottet inte krockar med verksamheten som arbetsplatsen har. Man kan tänka sig att någon som dömts för narkotikabrott eller misshandel inte bör arbeta med ungdomar, till exempel, säger Suvad Nokto.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten stod det att hovrätten fastställde tingsrättens fängelsedom mot Mikael Persbrandt. Rätt är att hovrätten sänkte straffet till villkorlig dom samt samhällstjänst.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag