Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persbrandt dömd i dag

Skådespelaren Mikael Persbrandt dömdes i dag för ratt- och sjöfylleri.
Straffet skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst.
Det var vid tretiden på morgonen den 8 juli förra året som Mikael Persbrandt stoppades när han framförde sin 20 meter långa motorbåt i Kolström. Skådespelaren hade ätit middag med en kamrat och druckit både öl och vin. Enligt Persbrandt var det kamraten som körde båten, men när de rundade en udde i Kolström berättelse släppte han ratten. Mikael Persbrandt menar att han då tvingades ta över, eftersom det var en nödsituation. Kustbevakningens Malin Cardell berättar någonting helt annat, står att läsa i domen från Nacka tingsrätt. Morgonen 8 juli bevakade hon farleden tillsammans med polis. Plötsligt dök tre båtar upp.

Förarna lekte

"Båtarna färdades jämsides och förarna accelererade, bromsade och girade om vartannat. Det såg ut som om de lekte på ett vårdslöst sätt." Cardell och en kollega bestämde sig därför för att åka ut med en av kustbevakningens båtar och tala med förarna. Vid tillfället befann hon sig ungefär 300 meter från båtarna. Hastigheten kontrollerades till 12 knop, tror Malin Cardell. Hastighetsbegränsningen är 8 knop på platsen. "En av båtarna prejades av den båt hon färdades i. Det var Mikael Persbrandt som satt vid ratten. Något byte av förare hade inte skett från det att Persbrandts båt lämnade kanalen. För formens skull frågade hon Persbrandt om han kört båten, vilket han bekräftade. Hon frågade även medpassageraren som uppfattade frågan som dum eftersom hon redan hade frågat Persbrandt." Mikael Persbrandts kamrat skrek att han skulle förneka att han hade kört båten. Skådespelaren var "alkoholpåverkad och talade med yviga gester".

Fortsätter i terapi

Persbrandt försökte också med att en tredje person hade befunnit sig i båten – men hoppat i vattnet. Stjärnan hade under färden en alkoholhalt som uppgick till minst 0,51 milligram per liter alkohol, det är precis över gränsen för grovt sjöfylleri. Nacka tingsrätt väljer att inte tro på Mikael Persbrandts undanflykter. Rattfylleriet erkänner skådespelaren utan omsvep. Den här gången var det dock för att parkera om bilen, som han hävdar var felparkerad. Tingsrätten dömer till skyddstillsyn och samhällstjänst i 40 timmar. Detta bland annat för han har ansökt om alkolås och har lovat att genomgå återkommande prover, bland annat av levern. Dessutom kommer han att fortsätta i terapi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!