Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pers rum stormades av insatsstyrkan

Per Gustavsson. Foto: Privat
Per Gustavsson råkade filma en militärmast när han skulle filma moln. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Arboristen Per Gustavsson och hans kollega var i Stockholm för att beskära träd.

Men vistelsen fick ett minst sagt dramatiskt avslut när ett flertal beväpnade poliser krossade fönstret och stormade deras hotellrum.

– Vi trodde vi skulle dö och bli skjutna i huvudet på plats, säger Per Gustavsson.

Per Gustavsson och hans kollega är arborister och var i Stockholm för att beskära träd. Gustavsson som är väldigt intresserad av naturen, och som brukar filma naturfilmer, ställde sig på gatan för att filma molnen. Med på filmen fick han en mast. En militärmast. Det ledde till att hans hotellrum stormades av polisen följande natt.

– De kom in och riktade pistoler mot oss och sa upp med händerna, och det var bomber och grejer. De sa var är mobilen, var är filmen? Då sa jag att varför kom ni inte bara in genom dörren? Vi hade gett er det.

Senare visade det sig vara polisens insatsstyrka som stormat rummet. Men Per och hans kollega fick ingen förklaring till varför det som hände hände. Efter ett tag kom polis för att förhöra de båda.

– Vi fick inte det av dem. De bara gick direkt när vi blev förhörda av polis, och då sa de att förlåt för att ni inte får en förklaring, men det är hemligstämplat eller något.

"Trodde jag skulle bli torterad"

Den förklaring som sedan kommit är att Per lyckats få med en militärmast på filmen. Men varför de stormade hotellrummet kommer de inte få reda på, och händelsen har gett de båda trauman.

– Jag trodde jag skulle bli torterad av militär, de hade ju batong och pistol. Han den ena var i min ålder och jag frågade honom, ska du tortera mig? Då sa han nej det gör inte vi i svenska polisen. men jag var rädd, för jag har ju själv varit i lumpen och där finns det ju kollektiv bestraffning.

Nu är Per och hans kollega tillbaka i Linköping, men trots att han lämnat Stockholm är han fortfarande rädd för att det ska hända igen.

– Jag är ganska orolig att de ska komma hit ända till Linköping bara för att jag filmat moln. Helt omotiverat.

Det är främst Pers kollega som skött kommunikationen med polisen i efterhand, men de har inte mötts av någon vidare förståelse när det kommer till den traumatiska upplevelsen.

– Han (polisen) lyssnade inte alls. Själv satt jag och grät och hade panik hela natten och trodde de skulle komma igen, säger han.

Nu har de JO-anmält händelsen, och hoppas att de ska få någon form av ersättning eller hjälp för att kunna hantera det som hänt.

– Vi hoppas att vi ska kunna få prata med någon psykolog eller något annat. Det är trauma för livet och det har de inte tagit ansvar för. Det var som att komma rätt in i en krigsfilm.

Elin Kardell

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!