MÖRDAD. Nu presenterar riksåklagaren sin granskning av mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000. Dalapolisen får hård kritik i granskningen. Foto: Reza Ali
MÖRDAD. Nu presenterar riksåklagaren sin granskning av mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000. Dalapolisen får hård kritik i granskningen. Foto: Reza Ali

Pernillas mamma Monica Hellgren: Bedrövligt

Publicerad
Uppdaterad
Anders Eklund fanns med på lista över de 10 mest intressanta i mordutredningen.
Men det krävdes åtta år - och ytterligare ett mord - innan han kunde gripas. Nu får utredningen hård kritik.
- Det är bedrövligt, säger Pernillas mamma Monica Hellgren.
Hon beskriver de åtta åren som en enda lång berg-och-dal-bana, där de kastades mellan hopp och förtvivlan.

"Inte klokt"

I dag presenterade riksåklagarens rapport där det fastlås att Anders Eklund kunde ha gripits redan efter några månader – om polisarbetet gått rätt till.
För Monica Hellgren är flera av detaljerna i rapporten helt nya.
– Det är inte klokt, säger hon flera gånger.
– Jag har aldrig hört talas om att Anders Eklund fanns med på någon lista från riksmordkommissionen.

Tänker på Englas föräldrar

I dag är det svårt att förstå att polisen hade en lista men namn – som aldrig betades av.
– Att han inte ens blev förhörd eller kollad, det känns mycket märkligt. Hur kan man glömma bort en trolig gärningsman, säger hon.
För Permilla Hellgrens familj hade det inneburit en enorm skillnad.
– De här åren har varit oerhört kämpigt, de hade sjäkvklart varit väldigt skönt att slippa all undran och kunna gå vidare. De sista åren gav jag nästan upp. Jag förstod att han skulle behöva göra något mer för att åka dit.
Samtidigt tänker hon ofta på Englas föräldrar.
– Jag känner så starkt med dem. Jag hade varit rosenrasande om det var min dotter, säger hon.

Tycker det är konstigt

Monica Hellgren upplevde att polisen i början var helt fokuserade på utredningen kring tivolit som funnits i närheten av mordplatsen och män som bodde i det närmsta området.
– Det var en kille som var misstänkt från början. Men eftersom det var semester drog det ut på tiden med alla prover så det dröjde innan han avskrevs.
– Det känns konstigt att de inte kollade närliggande kommuner när det fanns en man bara några mil bort som var dömd för våldtäkter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag