Pernilla Rydell, 50, lever i ständig rädsla

"Jag gör allt politiskt arbete ideellt. Samtidigt blir det politiska klimatet allt råare. Det är ett högt pris vi får betala", säger S-politikern Pernilla Rydell.
Foto: Jens L'Estrade

Här är hotet mot demokratin.

886 politiker har trakasserats eller utsatts för våld.

En morgon var S-politikern Pernilla Rydells bil sönderslagen.

Natten innan blev hennes dotter trakasserad.

Folk har kastat saker efter henne och lämnat avföring i flygblad.

- Vi borde dragit i nödbromsen mycket tidigare, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Rädslan finns där. Hela tiden. Under mörka kvällar vågar Pernilla Rydell, 50, inte gå ut. Och hon vänder konstant på huvudet för att titta bakåt när hon känner sig obekväm på gatan.

Hon svarar aldrig på samtal från dolda telefonnummer och hon raderar genast mejl från okända avsändare.

Hemma i trädgården sitter skyltar uppe som varnar om att det finns två stora vakthundar i huset.

Att bli hotad och trakasserad väcker många känslor.

- Jag är besviken, arg och ledsen. När det värsta hände kände jag mig väldigt ensam, utelämnad och frusen.

"Obehagligt"

Men hon är inte ensam. I Expressens granskning av #Demokratihotet berättar 886 politiker om hot, trakasserier och våld.

- Det är otroligt obehagligt och oacceptabelt, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

- Tyvärr tror jag att många av oss är avtrubbade. Det ska man inte behöva vara. Ett tufft debattklimat ska du tåla som politiker, men inte en tuff hotbild.

Pernilla Rydell knäpper händerna i knät. Hennes blick visar sorg, men samtidigt styrka. Modet samlar hon när hon är ute och kör på sin motorcykel som hon säger ger henne den frihet som hon behöver. Just nu är det emellertid svårt. I väntan på en komplicerad knäoperation liger hon lågt med både politiken och sitt stora fritidsintresse.

Dottern påverkades

I tio år har hon varit ordförande för Helsingborgs södra Socialdemokratiska förening. Tidigare var hon även ansvarig för partiets kvinnoklubb i samma stad. Det var inför förra valet som de grövsta hoten uppstod. Någon sökte upp hennes dotters lägenhet, bankade våldsamt på dörren mitt i natten och slängde in ett socialdemokratiskt flygblad med avföring.

Dottern, som då var 21 år, påverkades av händelsen och valde senare att flytta från sitt hem.

Samtidigt som dottern hotades blev Pernilla Rydells bil sönderslagen. Sidorutan hade krossats med ett järnrör och inne i bilen låg samma sorts flygblad med avföring. Dessförinnan hade hon fått saker kastade på sig när hon delade ut flygblad i det lilla samhället Ättekulla.

"Ett högt pris att betala"

- Jag kunde inte tro att det var sant när folk öppnade fönstren till sina bostäder och kastade föremål mot mig. Men förutom rädslan så var nog det värsta att jag var tvungen att betala självrisken för bilen på 3 000 kronor. Det är väldigt mycket pengar för en hårt arbetande kokerska. Jag kunde inte åka på semester med mina barn den sommaren, säger hon upprört.

- Den som tror att politik är glamour har fått allt om bakfoten. Jag gör allt politiskt arbete ideellt. Samtidigt blir det politiska klimatet allt råare. Det är ett högt pris vi får betala.

På Arbetarekommunens expedition på femte våningen är det något rörigt. Mögel i lokalerna betyder renovering. På golvet står en stor affisch av Olof Palmes porträtt, på en bänk intill en röd vimpel med texten "Fred och Frihet". Längst in i ett av allrummen står ett inramat foto av Anna Lindh på en liten byrå. Sveriges tidigare utrikesminister är Pernilla Rydells stora förebild som hon hade möjlighet att träffa ett par gånger som ordförande för partiets kvinnoklubb i Helsingborg.

- Efter hoten har jag inte vågat sticka ut näsan på samma sätt längre, och mina barn vill att jag tar det försiktigt. Men jag hatar orättvisor och jag brinner för att förändra och förbättra.

Pernilla Rydell talar om ett delat samhälle. Ett samhälle som måste förändras. Men hon vet inte var krafterna ska komma ifrån.

- I dag är det svårt att få både unga och äldre att engagera sig politiskt. Jag kommer alltid att stå upp för demokratin men när politiker på alla plan och inom alla partier blir hotade... ja, då vet jag inte längre vart vi är på väg.

Ministern oroas

Demokratiminister Birgitta Ohlsson är också orolig.

- Jag är rädd för den självcensur som jag ser breder ut sig hos många. Varje person som känner sig hotad är en person för mycket, säger hon.

Birgitta Ohlsson hör själv till de som har mötts av hot om våld i många år.

- Jag skulle kunna skriva en bok om män som skriver till Birgitta Ohlsson.

- Kvinnliga politiker har en speciell hotbild som ofta inkluderar hot om sexuellt våld. Jag försöker undvika att läsa en del. Jag har aldrig åsiktscensurerat mig, men jag har ändrat min livsstil väldigt mycket under tuffare perioder. Jag har undvikit att vara ute på kvällarna och har krympt min egen livssfär, berättar demokratiministern.

Nu vill hon se tuffare lagar och hårdare straff för de som hotar politiker.

Uppmaningen: Anmäl

Men justitieminister Beatrice Ask och Moderaterna vägrar.

- Jag är angelägen om att öka tryggheten för människor i samhället, men jag är inte tvärsäker på att politiker ska vara i en annan kategori än andra samhällsbärare, säger hon.

Justitieministern uppmanar alla politiker som utsätts för hot eller som trakasseras att omedelbart polisanmäla.

- I grunden är det givetvis så att den som utövar ett förtroendeuppdrag måste kunna fatta beslut på ett frimodigt sätt. Hot mot förtroendevalda är väldigt allvarliga.

Samma uppmaning kommer från Säkerhetspolisen och rikskriminalpolisen.

- Demokratin bygger på en fri åsiktsbildning och allas rätt att föra fram sina åsikter. Kan de inte göra det så är det oerhört allvarligt, konstaterar Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid Säkerhetspolisen.

"Inte acceptabla siffror"

Biträdande rikskriminalchefen Johan Grenfors, ansvarig för polisens kommendering under nästa års valrörelser, säger att siffrorna i Expressens undersökning är bekymmersamma och oroande.

- Det är siffror som inte är acceptabla.

Enligt Grenfors har dock polisen stora möjligheter att hjälpa enskilda politiker som utsätts för trakasserier, hot eller våld. Rådet är att alltid polisanmäla.

- Det kan börja med att någon ringer och bara lägger på luren, och sedan stegras detta. Gör noggranna anteckningar om vad du är med om och när det hände. Om du tar emot mejl, skriv ut dom, och håll all information samlad, säger Johan Grenfors.

Ahn-Za Hagström vid Säkerhetspolisen säger att den stora utmaningen är nästa års två valrörelser.

Kan man som politiker känna sig trygg?

- Ja, det kan man, säger Ahn-Za Hagström.

SÅ HAR EXPRESSEN GRANSKAT HOTEN

Den 6 november i år skickade Expressen ut en enkät via e-post till 18 153 personer som de senaste åren listats i förtroendemannaregister i kommuner, landsting och riksdag.

2 818 personer uppgav i ett frågeformulär att de är aktiva i något av riksdagspartierna i dag, 395 svarade att de tidigare haft förtroendeuppdrag för något av riksdagspartierna.

Samtliga dessa (totalt 3 213 politiker) fick frågan: "Har du själv vid något tillfälle hotats, trakasserats eller utsatts för våld i din egenskap av politiker?"

Fler än var fjärde, totalt 886 personer (motsvarande 28 procent), svarade ja på frågan.

De förtroendevalda fick också frågan: "Har det vid något till-fälle hänt att du undvikit debatter eller diskussioner i politiska frågor på grund av rädsla eller oro för hot, trakasserier eller våld?"

Fler än var sjunde politiker, totalt 471 personer (motsvarande 15 procent), svarade ja på den frågan.

De som uppgav att de hotats, trakasserats eller utsatts för våld fick också frågan: "Har du vid något tillfälle funderat på att lämna politiken till följd av hot, trakasserier eller våld?"

Totalt svarade 877 politiker på den frågan. 202 av dem svarade ja.

886 politiker berättar

Kvinna, 47 år, aktiv M-politiker:

"Punktering på bilen, spik och skärskador på däck. Fått bilen repad och hotfulla samtal till mig och min dotter.

Magnus Svensson, Söderhamn, Centerpartiet:

"Fått brev med väldigt skarpa hot. Både mot mig själv och min familj. Säpo gjorde ett väldigt bra arbete med personskydd. Man har ej hittat den som gjorde det och det är lugnt nu. Händelsen var 2010 och den förmodade anledningen var mitt engagemang för en utvisad mamma.

Ida Legnemark, Borås, Vänsterpartiet:

"Till exempel sexuella trakasserier på nätet, blivit kallad "feministhora" av politiker med förtroendeuppdrag i annat parti.

Kvinna, 67 år, aktiv C-politiker:

"Jag skulle lönnmördas, någon hade fått betalt för att mörda mig och man hade 'ögonen' på mig och visste vad jag gjorde och var jag befann mig. Man hade även koll på min familj. Mycket obehagligt.

Caroline Lundbom, Stockholm, Folkpartiet:

"Jag drev ett förslag om att göra om Tantogården till ett musikställe för ungdomar. Då blev jag utsatt för hot. Tantogården brann ju sedan ner och vad/vem som orsakade detta klarades aldrig upp.

Kvinna, 57 år, aktiv S-politiker:

"Hotfulla telefonsamtal till bostaden. En person stod utanför min port en söndagsmorgon och sa, när jag och sonen kom ut, att han minsann vet var jag bor.

Man, 64 år, aktiv C-politiker:

"Muntliga hot om att jag ska skjutas. Man har styrt emot mig med bil som om man ämnat köra på mig, men väjt i sista stund.

Agneta Hansson, Skellefteå, Vänsterpartiet:

"Jag var under en period om cirka tio år förföljd av en person som skickade hotbrev till mig och mina barn och som av och till kunde följa efter mig på stan. Under samma period vandaliserades familjens bil vid ett flertal tillfällen.

Jan Johansson, Kristdemokraterna:

"Störande telefonsamtal mitt i natten, ibland flera gånger kväll efter kväll. Jag fick en massa grejer som jag inte beställt att hämta ut på posten och betala. Ringde massor av gånger och förklarade att jag var utsatt för detta och sände alltså tillbaka. Det var sammanlagt 53 eller 56 försändelser - allt ifrån tidningsprenumerationer, kondomer till stereoanläggning för 6 000 kronor. Det blev dyra teleräkningar och psykiskt påfrestande att hämta in posten varje dag.

Kvinna, 78 år, aktiv C-politiker:

"Hot om våldtäkt, skador på bilen, hotfullt uppträdande i tal och skrift, knuffar och fula ord.

Jihad Menhem, Örebro, Vänsterpartiet:

"Hotbrev två gånger, jag gjorde polisanmälan.

Kvinna, 68 år, aktiv M-politiker:

"Jag var ordförande i socialnämnden och vi hade omhändertagit ett barn. Jag utsattes för telefonterror och fick oväntade besök i hemmet. Min son fick under lång tid hämtas vid skolbussen och följas dit efter skolans slut. Det var obehagligt.

Rose-Marie Fihn, Ale, Folkpartiet:

"Två mordhot, fått ägg kastade på två fönster och fyra fasader på huset, fått olja sprutad på tre fasader.

Berit Frändås, Ulricehamn, Socialdemokraterna:

"Hot om repressalier från enskilda personer.

Kvinna, 62 år, aktiv V-politiker:

"En man sparkade ned mig på golvet i ett soprum. Samtidigt skrek han vänsterhora och jävla svartskalleälskare. När han sparkat klart vred han om mina armar och avslutade med att sätta sin fot i min rygg och trampa till. Det var väldigt tydligt att han förberett det här.

Kvinna, 65, aktiv

S-politiker:

"Blivit verbalt trakasserad och knuffad på en tågperrong av en medborgare som uppfattat att det var jag som drog ner på antalet tågstopp.

Göran Nilsson, Knivsta, Moderaterna:

"Hot om våld mot mig som politiskt ansvarig har framförts till socialsekreterare.

Kvinna, 46, aktiv M-politiker:

"Bortskruvade hjulmuttrar, obehag på krogen. Person som skriker obehagliga saker om mig då hans vän fått nej till alkoholtillstånd.

Hanif Bali, Stockholm, Moderaterna:

"Mordhot via telefon, mejl, kommentarer och brev.

Kvinna, 64 år, aktiv FP-politiker:

"Hotad och attackerad när jag gick på stan. Resulterade i rättegång och fällande dom för den som angrep mig.

Man, 70, aktiv M-politiker:

"Äggkastning på fönsterrutan, sönderskurna bildäck och politisk mobbing av våra barn i skolan.

Mohamad Hassan, Uppsala, Folkpartiet:

"Blev utsatt för hot när vi skulle besluta att flytta en gymnasieskola.

Man, 77 år, aktiv V-politiker:

"Två mer allvarliga hot, att det kan gå för mig som för Anna Lindh och att mina barn kan utsättas för något.

Man, 49 år, aktiv M-politiker:

"En psykiskt störd man har uttalat hot mot mig. Man har skrivit på webben att jag borde ta livet av mig. Min fru fick ett medddelande på Facebook att jag var pedofil.

Elisabet Lassen, Sollefteå, Socialdemokraterna:

"Intrång i mitt tjänsterum av våldsam person.

Man, 60 år, aktiv V-politiker:

"Jag har blivit påkörd av en husbil utanför ishockeyhallen. Ingen såg händelsen. Samma person har hotat att mörda mig. Han förföljer mig då och då i stan.

Man, 44 år, aktiv S-politiker:

"Hotbrev med mordhot mot mitt barn.

Staffan Kromnow, Moderaterna:

"Sms och telefonterror och hot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.