Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pernilla och Marcus fick varandra – efter nio mil

Pernilla Åberg och Marcus Jacobsson gifte sig i Mora efter att ha åkt Öppet spår på måndagen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Pernilla Åberg och Marcus Jacobsson gifte sig i Mora efter att ha åkt Öppet spår på måndagen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Marcus Jacobsson fick vänta i nästan tre timmar på sin brud Pernilla Åberg.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Pernilla Åberg, 25, och Marcus Jacobsson, 30, åkte Öppet spår – och gifte sig vid målgången.

– Vid alla kontroller ropade de ut: ”Här kommer Pernilla som ska gifta sig!” och jag fick applåder, säger Pernilla.

När Expressen når Pernilla Åberg och Marcus Jacobsson har de precis gift sig vid målgången i Mora, med skidkläder och nummerlappar på.

– De hade anordnat det superfint! Jag fick till och med en brudbukett, vi fick lite bubbel att skåla i efteråt och vi fick vara med och välja musik, säger Pernilla Åberg.

De har varit ihop i åtta år. I fjol åkte de de nio milen från Sälen till Mora för första gången. Då såg de på Vasaloppets Instagramkonto att Svenska kyrkan erbjöd ”ski in-vigslar” vid målgången i Mora.

Den gången var de för sent ute för att hinna med hindersprövningen – men i år slog de till.

– Vi ville inte ha något stort bröllop, så det här passade oss perfekt. Sen gillar vi att sporta, säger Marcus Jacobsson.

Den milda och snöfattiga vintern har vållat stora problem för arrangörerna, Pernilla tycker att spåren i det stora hela var bra.

– Det var lite is här och där men inte som jag hade föreställt mig att det skulle vara. 

Skidträningen: Två mil

I södra och mellersta Sverige har ju vintern varit i det närmaste snöfri, och det har blivit lite si och så med skidträningen den här säsongen. 

Pernilla hade bara åkt två mil inför måndagens lopp, medan Marcus kommit upp i sex mil under en semester i Sälen vid nyår. Men båda har tränat mycket annat.

– Jag var inte så orolig, faktiskt. Jag har tränat väldigt mycket annat, cykling och löpning bland annat. Skidtekniken fick vara som den var, helt enkelt, säger Marcus.

Han gick i mål på 07.41.22, medan Pernilla fick tiden 10.33.03. 

– Jämfört med förra året kändes det här loppet mycket, mycket bättre. Nu vet man mer att ”där kommer det långa backar” och ”snart är det en skarp sväng”. Man kan se loppet framför sig i huvudet, säger Pernilla, som förbättrade sin tid med mer än en och en halv timme jämfört med i fjol.

Pernilla Åberg i Evertsberg, drygt halvvägs in i loppet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Tidig kväll

Hon är inte det minsta sur över att Marcus inte genomförde loppet i hennes takt. 

– Det var några i spåret som tyckte att det var dåligt av Marcus att han inte åkte med mig. Men då sa jag att brudgummen ju ändå inte ska se bruden förrän vid altaret.

Efter vigseln åkte Pernilla och Marcus till sin stuga i Orsa för att äntligen få ta en dusch och byta till torra kläder. 

– Sen blir det lite god dryck och god mat. Vi är rätt trötta efter 90 kilometers skidåkning, så det blir nog en rätt tidig kväll. Vi får fira en annan gång, säger Marcus.

 

Vasaloppet 2019: Alice Bah Kuhnke i mål

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.