Pernilla misshandlades – trodde hon skulle dö

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Pernilla Hellkvist.
Foto: Privat
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Mannen kastade ner Pernilla på golvet. Han slog och sparkade henne och dunkade hennes huvud mot väggen.

– Jag tänkte att ”nu är min sista stund kommen”. Jag kunde inte göra mer, säger Pernilla Hellkvist. 

Trots svåra skador skickades hem hon hem från sjukhuset redan samma kväll.

Det var på kvällen annandag påsk som Pernilla Hellkvist, 54, kom hem till mannen. De hade gjort upp om att se Färjestads andra semifinalmatch mot Rögle tillsammans. Men han sov när hon kom dit, så gick ut och när hon återvände lite senare hade han vaknat. 

Då betedde mannen sig konstigt, berättar Pernilla Hellkvist.

– Han sa ”du har kommit för att mörda mig. Du har snott mina nycklar”. 

Hotade att döda

Hon försökte gå därifrån men när hon öppnade ytterdörren kastade han henne på golvet och sa att han skulle döda henne, säger Pernilla Hellkvist. Sen började misshandeln. 

– Han slog med knytnävarna hela tiden. Han tog tag i huvudet och dunkade det i väggen. När jag försökte sträcka mig mot dörren för att ropa på hjälp sparkade han mig så jag hamnade på golvet igen och så fortsatte han slå mig.

Efter att grannar larmat polis fördes Pernilla Hellkvist omedelbart till akuten på Centralsjukhuset Karlstad. Där visade det sig att käken lossnat och näsbenet brutits, utöver hud- och underhudsblödningar, svullnader och blödande sår som behövde sys. 

Skickades hem från sjukhuset

Pernilla Hellkvist hade svårt att andas, och därför gjorde käkkirurgen bedömningen att hon behövde övervakas under natten. Trots det skickades hon hem, vilket Värmlands Folkblad var först med att berätta.

Det motiverades med att patienthotellet inte tar emot patienter efter klockan 22, enligt Pernilla Hellkvist. 

– Att skicka hem mig i det stadiet – sönderslagen, chockad, rädd – det tycker jag är förfärligt och under all kritik. De kunde ju inte veta om jag hade någonstans att ta vägen.

Hon har anmält händelsen till Patientnämnden.

– När det gäller behovet av inläggning är det alltid den medicinskt ansvarige läkaren som fattar beslut om inläggning eller inte. Patienter som är svårt skadade och har ett medicinskt behov som föranleder att man har behov av att läggas in bereds en vårdplats, har Ulrika Nilsson, verksamhetschef för akutkliniken, tidigare sagt till Värmlands folkblad.

Åtalad för grov misshandel

Mannen, som är i 50-årsåldern, har åtalats misstänkt för grov misshandel och olaga hot i Värmlands tingsrätt. 

Han nekar till brott.

– Min klient har den inställning att han förnekar brott och det grundar sig på att han har använt sig av ett nödvärn, att det har varit någon form av nödvärnssituation, säger advokat Karl Vieweg.

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.