Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pernilla gör egna visir: Ska skydda mot virus

Här är de vanligaste symtomen på viruset.
Fackets prototyp för skyddsvisir åt sjukvården fick godkänt av ledningen.
Foto: Privat
Pernilla Lind, avdelningsordförande vi Vision i region Sörmland.
Foto: Privat

I Sörmland har man tagit till en annorlunda metod för att lösa materialbristen.

Facket har börjat producera skyddsvisir – med hjälp av overhead-papper och gummisnoddar.

– Regionstaben har bett oss att tillverka 5 000 stycken, säger Pernilla Lind, avdelningsordförande för Vision i Sörmland.

Region Sörmland har gått upp i stabsläge med anledning av coronaviruset. Hittills har Sörmland bekräftat 25 smittofall, samtidigt som man larmat om brist på skyddsutrustning och sjukhusmaterial.

Bristen fick Sörmland att be regionens administratörer om hjälp. De ombads att avvara från sina vanliga uppgifter, för att i stället ta fram prototyper på visir som sjukvårdpersonalen kunde använda som skydd mot hosta och nysningar.

– Vision gick ihop och tog fram prototyper som vi fick lämna in till staben för godkännande. Sedan var det en grupp inom regionservice som spånade på vad man kunde använda, och då var det en kollega som kom att tänka på overhead-papper, säger Pernilla Lind, avdelningsordförande vid Vision i Sörmland.

Ska producera 5 000 skyddsvisir

Prototypen fick godkänt av ledningen. Därefter kunde facket sätta i gång med sitt arbete. 

Med hjälp av overhead-papper och olika kombinationer av gummisnoddar, dubbelhäftande tejp eller resårband har personalen producerat fram flera hundra visir.

– Vi tillverkade 500 i fredags. Då var vi drygt 20 stycken som jobbade i omgångar. Sedan satt vi på lördagen från 9 till 13 och gjorde 500 till, säger Pernilla Lind.

Facket Vision tillverkar visir till sjukvården gjorda av overhead-papper.
Foto: Privat

Under arbetet har några ur personalen fått åka i väg och köpa mer material, eftersom även overhead-pappret och kontorsmaterialet stundom tagit slut.

Fortsatt är det många visir kvar att göra.

– Regionstaben har bett oss att tillverka 5 000 stycken, säger Pernilla Lind.

”Alla regioner har brist”

Från sjukvårdspersonalen som hittills testat visiren har återkopplingen varit positivt, enligt Pernilla Lind. Initialt var de tänkta som engångsvaror, men några ur personalen har tvättat skydden för att kunna använda dem igen.

– De var jättenöjda, säger Pernilla Lind.

Samtidigt konstaterar hon att materialbristen fortsatt är ett problem. Hon välkomnar andra till att bidra på de sätt de kan för att lösa materialbristen inom regionerna.

– Alla regioner har brist på sjukvårdsmaterial. Alla letar febrilt efter munskydd och visir, säger Pernilla Lind. 

Forskarens test: Hjälper tvål mot corona

Professor Lucy Rogers berättar hur tvål funkar mot covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.