Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pernilla, 32, lurades av lyxbedragaren Simon Leviev

Pernilla vill nu varna andra för Simon.Foto: Privat
Simon Leviev lurade flera kvinnor på pengar.Foto: Privat

Pernilla, 32, trodde hon hade en bästa vän i Simon Leviev. De åkte på lyxresor och pratade i timmar. 

Men det visade sig att han var en bedragare – med anmälningar i flera länder, någonting norska tidningen VG var först med att uppmärksamma. 

– Jag vill verkligen varna andra för honom. Han ödelägger människors liv, det måste få ett stopp, säger Pernilla. 

Simon Leviev utger sig för att vara mångmiljonär och lever ett liv i lyx. Men han har suttit i fängelse i Finland, lurat en kvinna i Norge att ge honom två miljoner kronor och är eftersökt av polisen i sitt hemland Israel. 

Norska VG har följt mannen under ett halvår och kontaktat personer han har dejtat. En av dem är svenska Pernilla, 32. Hon är en av flera kvinnor som har manipulerats till att tro att han är någon annan och lånat honom pengar.

– Det här har varit så himla jobbigt, men det viktigaste för mig har varit att varna andra. Så han inte kan fortsätta så här. För jag vet att det är så många fler som råkat ut för honom, säger Pernilla. 

”Det här har varit så himla jobbigt, men det viktigaste för mig har varit att varna andra”, säger Pernilla.Foto: Privat

För henne var det en bästa vän som visade sig vara en bluff. En människa som hon hade känt i ett års tid, pratat med varje dag, rest med och litat på. Men också lånat ut över 400 000 kronor till. 

Började som en flört

Deras relation började som en flört via dejtingappen Tinder i mars 2018.

– Jag minns att han ville att jag skulle följa med honom till Barcelona, men det ville inte jag med en människa jag precis träffats. Så vi fortsatte prata i två-tre veckor. Sen åkte jag och träffade honom i Amsterdam, berättar Pernilla. 

Men den flörtiga känslan avtog och de båda bestämde sig för att fortsätta höras som vänner.

De åkte på lyxresor tillsammans. Ofta i Simon Levievs privata jetplan. Pernilla tydliggör att hans livsstil inte bara var lyx, det var jetset. Omkring sig hade han chaufförer, assistenter, livvakter och andra som verkade jobba för honom. 

Till Pernilla, liksom till den andra kvinna som är med i VG:s reportage, har mannen uppgett att han är arvtagare till ett diamantföretag och att han reste mycket i jobbet.

Simon Leviev lurade flera kvinnor på pengar.Foto: Privat

Behövde pengar

Det tog åtta månader innan pengar kom på tal första gången. 

Den gången behövde han låna 250 000 kronor för att hålla affärerna i gång och resa, det eftersom hans tillgångar var låsta efter att hans familjemedlemmar gripits, sa han till Pernilla. I samma veva hade ansvariga för en diamantsmuggling i landet gripits, vilket nyheterna rapporterade och han hävdade att det var de familjemedlemmarna. 

Nu har hon totalt lånat ut över 420 000 kronor till honom. Varje gång med ett löfte om att få tillbaka pengarna. 

– Jag hade inte ens en dålig magkänsla, han var ju min vän och jag hade ingen tanke på att det var några konstigheter. Han hade ju privat chaufför, privatplan, kunde boka rum för 45 000 kronor natten. Det fanns inga problem med pengar så det var inte konstigt att tro att han skulle föra över pengarna direkt till mig sen, säger hon.

Simon Leviev skickade också dokument på hur pengarna han lånat var på väg tillbaka till hennes konto, enligt Pernilla, men de kom aldrig.

Men en dag ringde en journalist från norska VG till Pernilla, och luftslottet skulle rasa.

Journalisten berättade att Pernillas namn var på en flygbiljett som en annan kvinna betalat. En annan lurad kvinna – och om de andra domarna och misstankarna mot Simon Leviev. Att han suttit i fängelse i Finland och att han lurat en kvinna han träffade att ge honom två miljoner kronor.

”Jag har pratat med honom dagligen sedan vi lärde känna varandra”, säger Pernilla om Simon Leviev.Foto: Privat

– När jag fick samtalet trodde jag att jag skulle svimma. Man vill inte tro det, inte om en människa jag kommit så nära. Det var den sjukaste känslan jag haft i mitt liv. Som att allt rann ur mig, säger Pernilla och fortsätter: 

– Det här var min bästa vän. Jag har pratat med honom dagligen sedan vi lärde känna varandra. Vi har rest ihop jättemycket, jag har umgåtts med honom och hans flickvän. Allt vänner gör. Det är så vidrigt att förstå att han bara ljugit, manipulerat.

Konfronterade mannen

Pernilla anmälde mannen när hon förstod att han ljugit för henne. Sedan konfronterade hon honom, någonting som är en del av VG:s reportage. 

– Då blev han jättearg, hotfull och ett tag försökte han få mig att tro att jag hade fel. Efter att ha försökt förneka allt försökte han sen köpa min tystnad så att jag inte skulle vara med i reportaget, säger hon.  

Enligt VG har Simon Leviev lurat både män och kvinnor på mångmiljonbelopp. I Israel, mannens födelseland, är han misstänkt för bedrägerier på nära en miljon kronor, 2011 stod han åtalad för stöld, förfalskning och bedrägeri men flydde till Europa i stället för att dyka upp i rätten. Hans israeliska advokat skriver i ett meddelande till Expressen att han inte längre har någon kontakt med sin klient.

Simon Leviev, som döpt om sig till sitt nuvarande namn, är efterlyst i Israel och har anmälts för bedrägeri i Sverige, England och Norge.Foto: Privat

Simon Leviev, som döpt om sig till sitt nuvarande namn, är efterlyst i Israel och har anmälts för bedrägeri i Sverige, England och Norge. Den norska polisen har lagt ner utredningen, skriver VG.

Men eftersom det inte fanns någon internationell arresteringsorder när Pernilla träffade och konfronterade mannen kunde polisen inte ingripa, trots att de hade informationen om att mötet skulle ske. 

– Det hemskaste är att när jag konfronterade honom sa han bland annat att det inte spelar någon roll, åker han fast är han ändå ute om något år igen. Så var det ju i Finland, och då fortsatte han bara hitta nya offer. Han kommer inte sluta.

Var Simon Leviev är nu är oklart.

Ödelägger människors liv

I dag lever Pernilla med ständig oro för att mannen ska söka upp henne. Hon säger att det viktiga är att andra inte råkar ut för honom, snarare än att hon fokuserar på pengarna hon troligen aldrig får se igen. 

– Jag är ingen multimiljonär. Det är klart det förändrar mitt liv att inte ha de pengarna. Men det här handlar inte bara om pengarna. Man blir så besviken på mänskligheten. Hur kan man vara så ond? Han ödelägger människors liv, det måste få ett stopp.

”Det hemskaste är att när jag konfronterade honom sa han bland annat att det inte spelar någon roll”, säger Pernilla.Foto: Privat

– Han har ingen skam i kroppen över huvudtaget. Det finns ett så stort mörkertal för folk vågar inte gå ut med det här för de inte vågar och folk är rädda att framstå som dumma och korkade för att de gick på det här. 

Pernilla har anmält Simon Leviev för bedrägeri och hoten. 

– Det stämmer att det har upprättats en anmälan. Förundersökning har inletts avseende grovt bedrägeri. I ett så här tidigt skede av utredningen kan jag dessvärre inte lämna ytterligare upplysningar i ärendet, skriver kammaråklagare Matias Garcia de las Bayonas i ett sms till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.