Släpptes mot borgen. Percy Barnevik greps i går misstänkt för sexbrott. Själv säger han att anklagelserna är grundlösa. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Släpptes mot borgen. Percy Barnevik greps i går misstänkt för sexbrott. Själv säger han att anklagelserna är grundlösa. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Percy Barnevik gripen misstänkt för sexbrott

Publicerad

LONDON. En av Sveriges mest kända industrialister och näringslivsprofiler, förre ABB-chefen Percy Barnevik, greps i går av polisen i London, anklagad för sexbrott.

Han släpptes mot borgen och är kallad till ett nytt förhör efter sommaren.

– Anklagelserna är grundlösa. De kommer från en kvinna som förföljer mig, sade Percy Barnevik till Expressen i natt.

Percy Barnevik, 71, var i årtionden en av det svenska näringslivets mest inflytelserika direktörer. Nu står han anklagad för sexbrott i London.

– Anklagelserna riktades mot honom från en vuxen person i april, sade en talesman för Scotland Yard till Expressen i går kväll.

Men Barnevik förnekar bestämt alla anklagelser och misstankar.

– Det är bara fejk. Om man är en offentlig person så kan man råka ut för sånt här. Det händer ofta, sa Percy Barnevik i natt.

– Det är förföljelse från en person som håller på att jävlas. Som offentlig person blir du utsatt för folk som vill ha pengar och inflytande, sa han.

Nytt förhör

Percy Barnevik är sedan flera år bosatt i London och det var också där han i går greps i samband med ett sedan tidigare inbokat möte på polisstationen i den exklusiva stadsdelen Belgravia.

Londonpolisen bekräftar att en 71-årig man med svenskt medborgarskap greps på grund av anklagelser om sexbrott.

Enligt polisen släpptes Percy Barnevik mot borgen och han ska infinna sig för förhör i oktober.

Vad sker fram till oktober?

– Vi samlar in material för utredningen. I oktober kommer han att antingen bli åtalad, släppas utan vidare åtgärder eller släppas mot borgen igen.

Percy Barnevik ska självmant ha kommit till polisstationen efter att han kallats dit för att få anklagelsen mot sig presenterad.

Londonpolisen är förtegen om anklagelserna och misstankarna mot Barnevik. Både den lokala polisen i Westminsterdistriktet och Metropolitan Police, alltså länspolisen, är försiktiga med att avslöja detaljer.

Bara anklagelser

Men de bekräftar att en 71-årig svensk blev ”arrested at appointment”. Samt att offret för det misstänkta brottet är ”en vuxen”.

– Det är bara anklagelser för tillfället, säger en talesman för Metropolitan Police.

”Han är fri mot borgen till oktober 2012”, skriver en talesman för Westminsterpolisen i mejl till Expressen.

En talesman för Scotland Yard som inte uppgav sitt namn uppgav i går kväll för Expressen att anmälan om det påstådda brottet gjordes av en vuxen person i april i år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag