Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Percy Barnevik gripen misstänkt för sexbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Släpptes mot borgen. Percy Barnevik greps i går misstänkt för sexbrott. Själv säger han att anklagelserna är grundlösa.
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

LONDON. En av Sveriges mest kända industrialister och näringslivsprofiler, förre ABB-chefen Percy Barnevik, greps i går av polisen i London, anklagad för sexbrott.

Han släpptes mot borgen och är kallad till ett nytt förhör efter sommaren.

– Anklagelserna är grundlösa. De kommer från en kvinna som förföljer mig, sade Percy Barnevik till Expressen i natt.

Percy Barnevik, 71, var i årtionden en av det svenska näringslivets mest inflytelserika direktörer. Nu står han anklagad för sexbrott i London.

– Anklagelserna riktades mot honom från en vuxen person i april, sade en talesman för Scotland Yard till Expressen i går kväll.

Men Barnevik förnekar bestämt alla anklagelser och misstankar.

– Det är bara fejk. Om man är en offentlig person så kan man råka ut för sånt här. Det händer ofta, sa Percy Barnevik i natt.

– Det är förföljelse från en person som håller på att jävlas. Som offentlig person blir du utsatt för folk som vill ha pengar och inflytande, sa han.

Nytt förhör

Percy Barnevik är sedan flera år bosatt i London och det var också där han i går greps i samband med ett sedan tidigare inbokat möte på polisstationen i den exklusiva stadsdelen Belgravia.

Londonpolisen bekräftar att en 71-årig man med svenskt medborgarskap greps på grund av anklagelser om sexbrott.

Enligt polisen släpptes Percy Barnevik mot borgen och han ska infinna sig för förhör i oktober.

Vad sker fram till oktober? 

– Vi samlar in material för utredningen. I oktober kommer han att antingen bli åtalad, släppas utan vidare åtgärder eller släppas mot borgen igen.

Percy Barnevik ska självmant ha kommit till polisstationen efter att han kallats dit för att få anklagelsen mot sig presenterad.

Londonpolisen är förtegen om anklagelserna och misstankarna mot Barnevik. Både den lokala polisen i Westminsterdistriktet och Metropolitan Police, alltså länspolisen, är försiktiga med att avslöja detaljer.

Bara anklagelser

Men de bekräftar att en 71-årig svensk blev ”arrested at appointment”. Samt att offret för det misstänkta brottet är ”en vuxen”.

– Det är bara anklagelser för tillfället, säger en talesman för Metropolitan Police.

”Han är fri mot borgen till oktober 2012”, skriver en talesman för Westminsterpolisen i mejl till Expressen.

En talesman för Scotland Yard som inte uppgav sitt namn uppgav i går kväll för Expressen att anmälan om det påstådda brottet gjordes av en vuxen person i april i år.

Percy Barnevik

Ålder: 71.

Född i: Simrishamn.

Bor i: London

Poster: Barnevik inledde sin karriär i näringslivet på Sandvik 1969 till 1980. Sedan kom han till Asea som vd 1980 till 1987. Han var vd i ABB 1988 till 96. Han har även styrelseledamot av General Motors och Astra Zeneca. Han var styrelseordförande för Wallenberggruppens maktbolag Investor 1997 till 2002.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.