Per Wendel-priset delas ut igen – för 15:e gången

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen journalisten Per Wendel, känd som en nitisk granskare, här under en intervju med Göran Persson.
Foto: BONNY HÅKANSSON
Per Wendel gick bort i cancer 2005. I samband med hans begravning instiftades priset i hans anda.
Anna Jaktén fick priset 2006.
Foto: HELEN EDVALL
Linda Hedenljung fick priset 2019.
Foto: OLLE SPORRONG

Nu är det dags för det anrika Per Wendel-priset att delas ut igen, för 15:e året i rad. 

Priset delas traditionellt inte ut för ett enskilt scoop, utan till den journalist som under lång tid skördat framgångar – prissumman är på hela 100 000 kronor. 

Per Wendel var en ansedd journalist som började på Expressen 1973. Han är mest känd för sitt avslöjande om den så kallade Ebbe Carlsson-affären, som ledde till att dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon (S) tvingades avgå.

I år är det 15 år sedan Per Wendels bortgång och priset i hans anda instiftades. Nu är det åter dags för en vinnare att koras.

Såväl äran som prissumman på 100 000 kronor har kommit att betyda mycket för tidigare vinnare. Anna Jaktén, tilldelades priset 2008 för sitt nitiska granskande av makten och sin höga arbetsmoral. Hon berättar att prissumman var särskilt viktig.

–Där jag var i livet då så var det här priset helt underbart. Förutom stor ära så var det sjukt roligt att få pengar, berättar Jaktén.

– Jag var ganska nyskild, utarbetad och barnens pappa var på sjön. När de 100 000 kronorna kom så hade jag 78 kronor på kontot, fortsätter hon.

Unika vinnaren

Journalisten Olof Lundh är den hittills enda sportjournalisten som tilldelats priset. Lundh menar att det var stort för honom av två anledningar.

– Jag hade jobbat på Expressen och hade bra koll på Per Wendel. Han stod för en journalistik som jag gillar. Sen är det är inte så vanligt att sportjournalister får priser, så av den anledningen var det stort, säger Lundh.

Radiojournalisten Katarina Gunnarsson, även hon stolt över att ha tilldelats priset, eftersöker mer korta reportage i dagens journalistik.

– Det finns mycket korta nyheter och det finns långa dokumentärer men det känns som att den här mellangenren det klassiska socialreportaget är lite undansatt faktiskt, säger Gunnarsson.

Hon menar att det inte är en fråga om längden på nyheten som presenteras, utan snarare arbetsmetoden.

– Inte bara att det är djuplodande utan att man är ute på fältet också. De nyheterna som man hittar när man är ute bland människor. Jag tycker att det är väldigt viktigt för journalistiken att man är ute och hittar lite obekväma röster, säger Gunnarsson.


2006: Fredrik Sjöshult.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
2007: Jan Mosander (t.h).
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
2008: Anna Jaktén.
Foto: HELEN EDVALL
2009: Christian Holmén.
Foto: OLLE SPORRONG
2009: Micke Ölander.
Foto: TOMAS LEPRINCE
2010: Janne Josefsson.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
2011: Anette Holmqvist.
Foto: AFTONBLADET / AFTONBLADET
2012: Hannes Råstam.
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
2013: Mats–Eric Nilsson.
Foto: LENA GRANEFELT / LENA GRANEFELT
2014: Carolina Neurath.
Foto: OLLE SPORRONG
2015: Richard Aschberg.
Foto: AFTONBLADET / PRIVAT
2016: Olof Lundh.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
2017: Magda Gad.
Foto: PETER KNUTSON
2018: Katarina Gunnarsson.
Foto: SVEN LINDWALL
2019: Linda Hedenljung.
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 15

Pristagare

2006: Fredrik Sjöshult – Då: Dagens industri – Nu: Expressen.


”För ett brett och gediget journalistiskt arbete där han i Pelles anda med stor entusiasm ständigt hittar en egen nyhet genom att verkligen kolla en bra story”


2007: Jan Mosander – Då: Sveriges Radio – Nu: Författare.


”För att han i Pelle Wendels anda som reporter oförtrutet avslöjat oegentligheter bland makthavare”


2008: Anna Jaktén – Då: Sveriges Radio – Nu: SVT.


”När nattmörkret lagt sig över radiohuset i Göteborg har hennes lampa ofta fortsatt brinna. När makthavaren talat ur hjärtat har hennes dolda mikrofon fångat de nödvändiga bevisen”


Hur såg du på priset då?


– Där jag var i livet då så var det här priset helt underbart. Förutom stor ära så var det sjukt roligt att få pengar. Jag var ganska nyskild, utarbetad och barnens pappa var på sjön. När de 100 000 kronorna kom så hade jag 78 kronor på kontot.


Hur ser du på journalistiken i dag?


– Jag tycker att mycket inom nyhetsjournalistiken är mer kreativt, roligare och att det sker på många olika sätt. 


– Men jag är också oroad över oberoende lokaljournalistik. Många lokaltidningar läggs ner och unga människor har inte samma möjligheter och tillgång till oberoende nyheter. Jag är oroad över demokratins bas som ju är lokaljournalistik. Alla ska nås av nyheter som berör deras vardag.


2009: Christian Holmén och Micke Ölander – Då: Expressen – Nu: Expressen respektive Kvällsposten.


”Med scoop som Borelius och Brillo-boxarna, med djupdykningar om Mockfjärdsrevolvern och helikopterperspektiv på svenska försvaret i Afghanistan, samt nu senast nyheten om Guillou och KGB, har Christian Holmén och Micke Ölander i Pelle Wendels anda gång på agenda satt agendan med egna avslöjanden”


2010: Janne Josefsson – Då: SVT – Nu: Dagens nyheter.


”När tv riktar strålkastarljuset mot ett samhälleligt missförhållande är det ofta han som berättar storyn. Oberörd av motstånd och mothugg fortsätter han oförtrutet, att i Pelle Wendels anda, gräva fram nyheter som någon velat dölja. Uppdrag gransknings avslöjanden av mutskandalen i Göteborg är bara den senaste i raden av Janne Josefssons stora insatser för svensk journalistik. Det kommer mera!”


Hur såg du på priset då?


– Jag blev ju alldeles chockad och glad. Jag träffade ju Per Wendel några gånger. Det är klart att det är roligt att få priser.


Hur ser du på journalistiken i dag?


– Baksidan med datoriseringen är att nya journalister i dag inte kommer ut på samma sätt som min generation gjorde. När vi är ute så kan vi bedöma situationer på ett helt annat sätt än om vi bara ringer en person. Jag skulle säga att det är en försämring, även om datoriseringen har förbättrat på andra sätt.


2011: Anette Holmqvist – Då: Aftonbladet – Nu: Sveriges Radio


”För att hon i Pelle Wendels anda visat att ibland händer det att jobbet som reporter är underbart rättvist: bakom det stora scoopet gömmer sig ofta en förvånad reporter som efter år av envist och gediget arbete plötsligt får den uppmärksamhet hon alltid förtjänat. Årets Wendelpris går till Anette Holmqvist , Aftonbladet.”


2012: Hannes Råstam – (postumt) SVT


”Det har redan gått sju år sedan Pelle Wendel avled i cancer. Han lämnade oss mitt i steget, med sin anteckningsbok vid sjuksängen och nästa artikel ännu bara som hastigt nedtecknade hållpunkter. Sju år senare lämnar även årets Per Wendel-pristagare oss med alltför många artiklar, tv-program och böcker oskrivna. In i det sista en murvel och yrkesman som aldrig nöjde sig med gårdagens rubriker. På dödsbädden skrev han de sista raderna i en extremt noggrann journalistisk granskning som medförde att Sveriges mest uppmärksammade rättsfall i modern tid åter hamnade i rampljuset. Sällan har en pristagare varit mer självklar – i Pelle Wendels anda går årets pris till Hannes Råstam”


2013: Mats–Eric Nilsson – författare och chefredaktör för magasinet Hunger


”Det har gått 25 år sedan Expressen journalisten Pelle Wendel avslöjade Ebbe Carlsson-affären. Artiklarna utsågs nyligen till tidernas bästa undersökande journalistik. Mot den bakgrunden går årets Wendelpris till en kollega som i Pelles anda vågat förnya sitt eget uppdrag, grävt långt utanför den redan upplysta mediescenen, utnyttjat nya journalistiska grepp och lagt avslöjanden till avslöjanden utan att snegla på vad som för tillfälligt står i centrum för debatten.”


2014: Carolina Neurath – Då: SvD – Nu: SVT 


”Med en orädd och osentimental journalistik har hon på ett elegant sätt avslöjat missförhållanden och slagit hål på osanningar i finansbranschen. Därtill har hon utnyttjat olika kanaler för att få ut sina nyheter. Carolina Neurath är årets självklara mottagare av Pelle Wendel-priset!”


2015: Richard Aschberg – Då: Aftonbladet – Nu: SVT


”Det har gått 10 år sedan Pelle Wendel lämnade oss, mitt i steget mot nästa scoop. Och i hans anda går årets pris till en annan murvel som skolades i kriminaljournalistiken för att sedan regelbundet leverera löpsedlar om bredare samhällsjournalistik, journalistik som påminner oss andra om att en nyhet är något som någon försöker dölja. Resten är textreklam.”


2016: Olof Lundh – TV4


”Sportjournalistik anklagas ofta för brist på kritisk granskning. Men det finns journalister som ägnar sig åt att frilägga det spel som sker under det som synes ske även i sportens värld. En värld där varken Svenska fotbollsförbundet eller Zlatan står över journalistikens kritiska granskning”.


Hur såg du på priset då?


– Det var stort av två skäl. Jag hade jobbat på Expressen och hade bra koll på Per Wendel. Han stod för en journalistik som jag gillar. Sen är det är inte så vanligt att sportjournalister får priser, så av den anledningen var det stort.


Hur ser du på sportjournalistiken i dag, har den blivit mer kritisk sen dess?


Det tycker jag, att den i perioder har varit under 2000-talet. Nu kanske det snarare har gått åt andra hållet, men det är klart att det finns granskningar inom sportjournalistiken. 


2017: Magda Gad – Expressen


”Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort. En reinkarnation av den klassiska reportern, ihärdigt grävande även när kollegerna lyft för nya äventyr – om de ens kommit dit. En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda. Magda Gad är en värdig vinnare av Per Wendels pris 2017”


2018: Katarina Gunnarsson – Sveriges Radio


”Det finns journalister som flockas där journalister flockas. Och så finns det journalister som vandrar sin egen väg. Lyfter på stenar som ingen ser och avslöjar vad som egentligen händer i landet, hos människorna där ute och på platserna som etablissemangen helst vill glömma. 

Allt blir inte scoop, det är poängen, men allt skapar engagemang. Och när det verkligen smäller till, som i vårens reportage om skolans flummiga kunskapskrav, rubbar hennes journalistik alla cirklar och tvingar ministrar att agera.

Katarina Gunnarsson är sinnebilden av en riktig reporter, en outtröttlig murvel i Pelle Wendels anda”


Hur såg du på priset då?


– Det var ett fantastiskt pris, jättestort och generöst och jag är glad att jag fick det där priset. Framför allt att jag fick det för min gärning och inte för en enskild produktion.


Hur ser du på journalistiken i dag?


Det finns mycket korta nyheter och det finns dokumentärer men det känns som att den här mellangenren det klassiska socialreportaget är lite undansatt faktiskt.


2019: Linda Hedenljung – Östersunds-Posten


” En nyhet kan vara något som någon försöker dölja, och Pelle Wendels stipendium har bara ett syfte: att uppmärksamma och understödja detta vardagssnokande nyhetsarbete. Nyhetsjournalistik är ett lagarbete, men lagarbetet bygger på enskilda journalisters hängivenhet att spåra upp och aldrig släppa taget om en bra historia. 

Årets stipendiat har liknats vid en pitbullterrier som käkat taggtråd. Det är ett hedersomnämnande. 2019 års stipendium på 100 000 kronor går till en journalist vars idoga insatser slutligen manifesterats i det stora avslöjandet av skandalen kring finansieringen av Östersund FK:s elitsatsning: Linda Hedenljung från Östersunds-Posten.”


Hur såg du på priset då?


– Det var enormt stort och ogreppbart. Det var en overklighetskänsla av att inte kunna basunera ut på en gång, som gjorde att jag nästan trodde att det inte var sant.


Hur ser du på journalistiken i dag?


– Covid-19 och amerikanska presidentvalet har visat på vikten av god journalistik och att vi har journalister som står upp för de yrkesetiska idealen och den grävande journalistiken.


Och vad är då god journalistik, enligt dig?


– Ibland när vi gör det lätt för oss så låter vi en person säga si och en person säga så och så är man nöjd med det för att man låtit båda sidor ge sin syn på saken. Men i själva verket kan vi faktiskt hjälpa till med att förklara vem som talar sanning, genom att gå till botten med fakta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.