Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

PER WENDEL DÖD

En av Expressens stora profiler, reportern Per Wendel avled i eftermiddags på Huddinge sjukhus.
Han kämpade i flera år mot sin cancersjukdom, som han själv skrivit om.
Per Wendel blev 58 år.
- Han var en de verkligt stora inom svensk journalistik, säger statsminister Göran Persson.
Per Wendel Per Wendel kom till Expressen 1973 opch gjorde sig snabbt känd som en duktig grävande journalist, som skaffade sig ett stort kontaktnät. Hans iver att avslöja orättvisor och skumraskaffärer, bland annat i den undre världen, gav honom stor respekt hos läsarna, poliserna - och bovarna.

Stora journalistpriset

Per Wendel blev så småningom politisk reporter under slutet av Olof Palmes tid som statsminister. Det var Per Wendel som avslöjade den så kallade Ebbe Carlsson-affären efter mordet på Olof Palme. För det tillsdelades han Stora journalistpriset. 1988. Expressens Per Wendel avslöjar Ebbe Carlsson-affären, får Stora journalistpriset. Per Wendel var Reportern med stort R - alltid nyfiken, alltid på jakt efter nyheter, alltid påläst och kunnig. Och alltid med ett hjärta som klappade för dem som var utsatta för orättvisor. Per Wendel kämpade i många år mot sin svåra cancersjukdom. Han var av det envisa slaget; andra hade säkert givit upp för länge sedan.

Brann för Expressen

Men Per Wendel valde att arbeta och arbeta och arbeta och hans omgivning frågade sig hur han orkade. - Jag mår bättre av att arbeta, sa Pelle. Expressens chefredaktör Otto Sjöberg säger: - Om det är någon som har personifierat "att brinna för Expressen" så är det Per Wendel. Trots sin svåra sjukdom jobbade han in i det sista och levererade nyheter och kommentarer. - Pelles förmåga att se positivt och hans kämpaglöd har hjälpt honom genom sjukdomen. Per Wendel var en fantastiskt stark och viktig medarbetare för Expressen.

Stort hjärta

Statsminister Göran Persson kom att uppskatta Per Wendel - trots att Persson ofta blev hårt granskad. - Per Wendel var i alla avseenden en professionell yrkesman. Han var kunnig, han var ständigt nyfiken och hade också ett stort hjärta. Han kände för människor och var en varm person. Även om jag var hårt granskad kände jag aldrig någonsin att det fanns någon elak avsikt; han gjorde ett jobb. Jag lärde mig att uppskatta honom allt mer. Per Wendel var en av de verkligen stora inom svensk journalistik, säger Göran Persson till Expressen.