Sara Stridsberg överväger att lämna Akademien

Jayne Svenungsson berättar nu att hon röstade mot att utesluta Frostenson, och kallar avhoppen ”destruktivt för Akademiens framtid”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Akademiledamoten Per Wästberg skriver själv i Svenska dagbladet om beslutet att rösta för att utesluta Katarina Frostenson.
Foto: OLLE SPORRONG
Katarina Frostenson och maken Jean-Claude Arnault.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Per Wästberg stannar i Akademien för att hjälpa Sara Danius.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Sara Danius.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Per Wästberg valde efter övervägande att stanna i Svenska Akademien.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/T
Sara Stridsberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Ledamoten Jayne Svenungsson kallar avhoppen ”destruktiva för Akademiens framtid”.

Akademiledamoten Per Wästberg röstade liksom avhopparna för att utesluta Katarina Frostenson, uppger han för SvD.

Efter övervägande väljer han ändå att stanna i Svenska Akademien för att stötta Sara Danius.

Nu överväger även Sara Stridsberg att lämna Akademien, berättar hon för TT.

Samtidigt meddelar Göran Malmqvist att han sitter kvar på sin stol. 

Svenska Akademien har hållit en omröstning för att utesluta ledamoten och poeten Katarina Frostenson, som slutade till hennes fördel. Anledningen är de anklagelser som riktats mot hennes make Jean-Claude Arnault under hösten.

En extern utredning är klar, och visar att det finns skäl att misstänka att Akademiens sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen. Ingen ledamot ska däremot ha känt till anklagelserna om sexövergrepp som 18 kvinnor vittnat om i DN.

Advokatbyrån uppmanar också Akademien att polisanmäla Arnaults kulturklubb Forum, efter att utredningen visat att Frostenson varit hälftenägare och därmed brutit mot institutionens jävsregler. Men en majoritet röstade för att inte polisanmäla.


LÄS MER: Vad gör Svenska Akademien? Här är allt du behöver veta 

Sara Stridsberg överväger att lämna Akademien

Under gårdagen meddelade tre ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – att de lämnar sin plats i Svenska Akademien. 

De ska alla ha röstat för att utesluta Frostenson, och var missnöjda med utfallet.

Nu uppger också Akademiledamoten och författaren Sara Stridsberg att hon överväger att lämna Akademien, i ett mejl till TT.

Sara Stridsberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn, vilket är skälet till att Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark nu lämnar sitt arbete”, skriver hon och fortsätter:

”Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet. På onsdag ska jag hålla ett litteraturpristal till Agneta Pleijel i Akademiens namn. Därefter kommer jag att ta den tid jag behöver för att fatta ett beslut om min fortsatta närvaro”.

Per Wästberg stannar för att stötta Sara Danius

Akademiledamoten Per Wästberg berättar nu att han likt avhopparna röstade för att Frostenson ska uteslutas. 

Men efter övervägande väljer han ändå att behålla sin plats, för att stötta Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, uppger han för SvD.

Göran Malmqvist meddelar att han också väljer att sitta kvar på sin stol i Svenska Akademien. 

"Jag beklagar de tre avhoppen. Jag väljer att stanna på min stol", skriver han i ett mejl till Expressen. 

Om någon utöver Wästberg, Östergren, Espmark och Englund röstade för att utesluta Katarina Frostenson är fortfarande okänt. 

Sara Danius och Per Wästberg på Nobelbanketten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

De tre avhopparna har framfört att de motsätter sig den interna kritik som Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius uppges ha fått ta emot under processen, skriver de i ett gemensamt uttalande till DN.

– Sara Danius har agerat föredömligt. Hon har agerat med stor integritet och lugn beslutsamhet, säger Kjell Espmark till Expressen.

Danius berättade i går för SvD att hon själv övervägt att lämna Akademien, men kommit fram till att fortsätta. Per Wästberg menar att han stannar för att stötta henne:

”Jag vill liksom Sara Danius vara med om att bevara skönheten och värdigheten hos en institution som i sin frihet från inflytande utifrån är mycket ovanlig i Europa”, skriver han till SvD.

”Frostenson har inte vårdat Akademiens heder”

Om utredningen till Svenska Akademiens kopplingar till Katarina Frostensons make Jean-Claude Arnault skriver Wästberg till SvD:

”Advokatutredningen är skrämmande läsning. Oavsett vad en juridisk bedömning skulle leda till har Katarina Frostenson inte vårdat sig om Akademiens heder utan bidragit till en negativ publicitet världen runt. Enligt Nobelstiftelsens statistik överträffas den inte ens av Macchiarini-skandalen på Karolinska”.

Han fortsätter:

”Att låtsas som om vår ledamot varit okunnig om sin makes handlingar vore att omyndigförklara henne. Att låtsas som om inget hänt när en ledamot förbrutit sig mot Akademiens kärnparagrafer, det syns mig oetiskt och har nu fått motsatt effekt”.

”Inte tillräcklig grund för ett så drastiskt beslut”

En majoritet röstade däremot för att Katarina Frostenson skulle få behålla sin plats. 

Akademiledamoten och teologiprofessorn Jayne Svenungsson berättar att hon tillhörde majoriteten, även om hon tycker att situationen är komplex. 

Jayne Svenungsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenungsson betonar att det för henne var en fråga om rättssäkerhet:

”För min del fanns helt enkelt inte tillräcklig grund för ett så drastiskt beslut. Att tre företrädare för den minoritet som hårt hade drivit kravet på uteslutning nu valt att ”ta en paus” i arbetet i Akademien ser jag inte bara som beklagligt utan också som destruktivt för Akademiens fortsatta arbete och framtid”, skriver Jayne Svenungsson i ett mejl till Expressen.

Jayne Svenungsson skriver till Svenska Dagbladet att hon inte vill gå in på vilka argument hon har för sitt val att rösta för att inte utesluta Forstenson. Men hon skriver till tidningen att en sådan utgång skulle baseras på osäkra grunder av rättssäkerhetsmässiga skäl. 

"Detta är den helt centrala frågan för mig, och inte ’privata intressen’ som insinuerats av de avhoppade mot flera av dem som röstade mot uteslutningen", skriver hon till tidningen och beskriver från som "oerhört komplex". 

Svenska diplomaten Jan Eliasson har på Twitter lämnat ett "diplomatiskt tips" till Svenska Akademien. När Expressen når honom vidareutvecklar han: 

– Det är en modell som finns i problemlösning och konfliktlösning, särskilt när det är personfrågor: Vederbörande som är föremål för diskussion och ifrågasatt själv väljer att avgå för att därmed döda situationen och institutionen, säger han. 

Tycker du Katarina Frostenson ska lämna Akademien?

– Jag vill inte lägga mig in mer än bara denna allmänna reflektion som jag gjorde från mitt liv i konfliktlösning. Jag känner starkt för institutionen och kulturlivet i Sverige. Det var mitt bidrag till diskussionen som jag inte kan låta bli att avge. Jag ser att det finns låsningar. 


LÄS MER: GW om bråket på Svenska Akademien: vill se Katarina Frostensons avgång

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.