Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per räddade hund – kan bli polisanmäld

Per Lundström, ägare och huvudansvarig vid anläggningen.
Foto: Privat
I söndags ringde telefonen hos skidanläggningen Sidsjöbacken i Sundsvall.
Foto: Privat

En hund satt instängd i en varm bil och ingen ägare fanns i sikte – då slog Per Lundström in bilens ruta och tog ut hunden.

Nu får han uppskattning för sitt ingripande, men det ryktas samtidigt om en polisanmälan mot honom från hundägaren.

– Folk förstår inte hur varmt det kan bli i en bil trots att det är vinter, säger Per Lundström och suckar.

I söndags ringde telefonen hos skidanläggningen Sidsjöbacken i Sundsvall.

Det var polisen som berättade att man mottagit ett flertal samtal från personer som varnat om att det sitter en hund i en bil på parkeringen.

Per Lundström, ägare och huvudansvarig vid anläggningen, gick dit och mycket riktigt – på parkeringen stod en röd Toyota i gassande sol, och inuti satt en hund.

Polisen uppmanade Per att göra vad som krävs för att få ut hunden oskadd.

Det slutade med att Per och de andra på platsen krossade en ruta på bilen.

– Hunden hoppade rätt ut genom rutan och upp i famnen på oss. Sedan gick han till en snövall intill för att käka snö. Han var hyfsat törstig, säger Per.

Försökte få tag på ägaren

Polisen försökte få tag på hundens ägare men utan framgång. Skidanläggningen har heller inget högtalarsystem vilket gjorde en akut efterlysning lite svårare.

– Personerna på platsen hade varit där i 20-25 minuter, och jag var där i 10-15 minuter och kände att jag vet ju inte ur länge hunden har varit där eller hur länge vi ska behöva vänta… säger Per om ingripandet.

Efteråt satte skidanläggningen upp lappar på området samt efterlyste hundens ägare på Facebook.

Polisen uppmanade Per att göra vad som krävs för att få ut hunden oskadd.
Foto: Privat

Per och skidanläggningen har mestadels fått beröm, uppskattning och hyllningar för ingripandet men det finns även personer som är kritiska och menar att de borde ha låtit bilen vara.

Det senaste dygnet har Per fått ta emot upprörda meddelanden på Facebook och via e-post.

– Nu börjar de riktiga trollen komma fram. Nu är man idiotförklarad och de säger att man inte ska förstöra andras egendom och hela den biten. Men det är som det är, vi vet ju vad vi har gjort, och det var i samråd med polisen, säger Per och suckar.

"Hunden såg inte ut att må bra"

Per menar att få verkar förstå hur varmt det kan bli en bil oavsett tid på året.

– Det är det här folk inte riktigt förstår. Mars månad, och termometern kanske säger sju-åtta grader och alla tänker att det är vinter och blir inte varmt i en bil. Men värmen vi fick emot oss när vi öppnade rutan… det var riktigt jävla varmt i bilen, säger han och fortsätter:

– Hunden såg inte ut att må så jättebra, och frågan var hur länge ska den sitta, hur länge har den suttit och när kommer ägaren? En ruta är inte hela världen då.

Blev uppringd av polisen igen

Hundens ägare var upprörd efter skidanläggningens ingripande och den krossade rutan, och det sägs att det ska upprättas en polisanmälan mot Per och skidanläggningen.

– Han sa att det var ”jävligt onödigt”, att han har barn och att de måste ta taxi hem nu. ”Ja, men hunden din mår ju bra”, sa jag, och jag sa att jag förstår att han är upprörd över den andra biten. Jag har full förståelse. Man kommer dit, ”vad fan är det här, inbrott i bilen och hunden borta?” säger Per, som däremot har polisens fulla stöd.

– Efteråt ringde polisen för att kolla vad status var och då sa jag att hunden var ute. ”Jättebra, huvudsaken är att hunden mår bra, inga problem” sa polisen. Förhoppningsvis har hundägaren lugnat ner sig lite tills i dag, och inser att hunden inte mådde så jäkla bra där inne egentligen, säger Per.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.