Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per måste söka jobb som kan göras liggande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SVT AGENDA

Per Sköld, 61, som bor i Mora, har en sjukdom som gör att han inte kan hålla kroppen upprätt. Ändå uppmanas han söka jobb - som kan utföras i liggande ställning.

- Mig veterligen finns det inget jobb där man ligger hela tiden, säger Per Sköld till SVT:s Agenda.

I söndagens avsnitt av Agenda fick tittarna fick möta Per Sköld, som lider av den kroniska sjukdomen dystoni. Det innebär att halsmusklerna slits ut och tvingar ner hans huvud mot överkroppen. Neurologläkare har fastslagit att han inte kan utföra ett normalt arbete om han inte får möjlighet att ligga ner.

- Jag har väldigt svårt att få fram ord för vad jag känner, men jag upplever bara att varje dag som går är det skönt när kvällen kommer så man får somna in. Jag tycker det är så orättvist att bli behandlad som jag har och många, många med mig har blivit, säger han.

Minister försvarar reglerna

Per Sköld har haft tidsbegränsad sjukersättning i ett och ett halvt år, men vid nyår tog den slut. Tre månader i arbetslivsintroduktion har snart passerat och hittills har varken Per eller arbetsförmedlingen kunnat hitta något jobb som passar.

Agenda gästades även av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) som försvarade reglerna i sjukförsäkringen, trots att många människor - däribland Per Sköld - hamnat mellan stolarna och mist sin ersättning.

"En stor frustration"

- Jag tycker inte att det blivit så många fel om jag ska vara ärlig. Jag tycker att vi i grund och botten gjort en viktig och nödvändig reform som jag till och med är stolt över. Det var absolut nödvändigt att se till att människor som kan arbeta kommer tillbaka till arbetsmarknaden. Det var ett gigantiskt slöseri.

Per Sköld hälsar via sin ombudsman Ola Brossberg från fackförbundet Seko, att han inte orkar uttala sig mer just nu. Kassans beslut har överklagats.

- Det är en stor frustration för Per. Förutom att han har en sjukdomsbild så ska han bli fattig också. Det framgår av de läkarutlåtanden som finns att han inte kommer att bli bra. Snarare kommer han sakta men säkert att bli sämre i de här besvären han har, säger Brossberg till Expressen.se.

Kallar till möte

Försäkringskassan har beslutat att kalla Per Sköld till ett möte för att diskutera och informera vilka regler som finns. Cecilia Udin, nationell försäkrsingssamordnare, kan inte kommentera just hans fall, men säger att de lyssnar på alla läkarutlåtanden.

- Vi måste ta in de underlag som finns och någon enbedömning har ju redan gjorts i det här ärendet. Jag kan inte säga om det är rätt eller fel. Men reglerna är strikta och man måste veta hur prognosen ser ut.  Alla rehabiliteringsmöjligheter ska vara helt uttömda. Även om man inte kan jobba heltid kanske man kan jobba mindre, säger Cecilia Udin.

Per Sköld har överklagat Försäkringskassans beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.