Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Lennart: "Det har blivit ännu värre nu"

STOR FÖRÄNDRING. Per-Lennart Bergvik jobbar på Hudiksvalls sjukhus. Han tycker att arbetssituationen har förändrats under de 34 åren han jobbat. "Redan för 15 år sedan trodde jag att smärtgränsen var nådd", säger han.Foto: Anders Nordlen

Han har jobbat hela sitt yrkesliv inom sjukvården.

Aldrig tidigare har arbetsbelastningen varit tyngre.

För sjuksköterskan Per Lennart Bergvik, 57, är överbeläggningar, stress och sjukskrivna kolleger vardag.

- Det är en ständig karusell, säger han.

Per-Lennart: Då och nu - så har det förändrats

På 1970 och 1980-talen hade vi gott om personal och vårdplatser. Det var ingen hejd på att ta in extra personal. Det finns inte på världskartan i dag.

Förr fick patienterna ligga inne tills de var friska. Nu är det många som inte ens blir inskrivna.

För femton år sedan trodde jag att smärtgränsen var nådd. Men det har blivit ännu värre.

Man märker på arbetskamrater att de stressar upp sig, man måste jobba "smartare", som cheferna säger.

1979 var Per Lennart Bergvik 22 år och tog examen från sjuksköterskeutbildningen. Han ville jobba med människor. I samma veva invigdes Hudiksvalls nya akutmottagning med pompa och ståt. Det var under rekordåren då det fanns gott om pengar till sjukvården - som skulle bli världens bästa.

I dag är Hudiksvalls sjukhus känt för att ha akutmottagningen med flest överbeläggningar i hela landet.

Tog emot dubbelt så många

Förra året tog man emot nästan dubbelt så många som lokalerna är anpassade för.

Per Lennart Bergvik vittnar om hur överbeläggningarna sätter press på personalen.

- Vi har 13 rum och vi har ofta över 30 patienter. De ligger i väntrummen och i korridoren och bara väntar på att få träffa någon. En del kan vara väldigt aggressiva. Andra är väldigt tacksamma. Man förstår ju att de inte mår bra. Värst är det på helgnätter när berusade människor kommer in på akuten. Ibland uppstår hotfulla situationer och då får man ringa polisen, säger han.

- Överbeläggningar förekom även tidigare, men i dag är det en helt annan klass på sjukdomarna. Dagens patienter är mycket mer sjuka.

Hinner sällan sitta ner

På frågan om hur arbetsmiljön förändrats under de 34 år han har varit yrkesverksam svarar han:

- Det finns ju nästan inga likheter. På 70-80 talen fanns det väldigt gott om pengar. I dag är det bara neddragningar. Redan för femton år sedan trodde jag att smärtgränsen var nådd. Men det har blivit ännu värre.

Arbetsdagarna beskriver han som en karusell där en tredjedel av tiden går åt att hitta provisoriska vårdplatser. Han hinner sällan sitta ner med patienten och prata, något som var en självklarhet för ett par decennier sedan.

Många sjukskrivningar

Den höga arbetsbelastningen bland personalen märks av genom att fler och fler kolleger blivit långtidssjukskrivna de senaste åren.

- Jag är en lugn person, men jag märker på arbetskamrater att de stressar upp sig. Man måste jobba fortare och "smartare" som cheferna säger. Alla klarar inte av trycket. Det är lite alarmerande, säger han.

"Vi kan bota fler i dag"

Problemen på akutmottagningarna handlar inte bara om brist på resurser och att organisationen brister, anser han.

- Många patienter har inte på en akutmottagning att göra. De skickas dit av primärvården som inte kan behandla dem, andra kommer själva för att de vill träffa en expert direkt.

Men trots den höga arbetsbelastningen, stressen och överbeläggningarna har allt inte blivit sämre, säger Per Lennart Bergvik.

- I dag kan vi bota betydligt fler patienter. Även de riktigt sjuka patienterna bli friska. På det planet har det hänt jättemycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.