Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolunds känga mot Kristersson: ”Populism”

Bolund (MP) och Kristersson (M) debatterade kärnkraften i SVT:s Agenda. ”Det Kristersson sysslar med nu är ren populism”.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Foto: Skärmdump / Skärmdump
Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: Skärmdump / Skärmdump

Miljöpartiets språkrör Per Bolund riktar hård kritik mot Moderaternas Ulf Kristersson i en debatt om kärnkraften i SVT ”Agenda”.

– Ulf ägnar sig åt ren populism, säger Bolund.

Den senaste veckan har Sveriges elförsörjning blivit en stor politisk fråga, efter att en SVT-reporter uppmanade folk att inte dammsuga vissa kalla och vindfria dagar.

Vissa dagar har en del kraftverk nu använt olja och Sverige har importerat kolkraft från kontinenten, vilka flera borgerliga partier kopplat till att kärnkraften avvecklats – något som de menar är ett misstag.

I en debatt på SVT ”Agenda” på söndagskvällen möttes Moderatledaren Ulf Kristersson och klimatminister Per Bolund i en debatt i ämnet.

Det hettade till vid flera tillfällen. Bolund hävdar att kärnkraften är en dålig och olönsam energikälla som inte behövs, Kristersson menar att staten borde göra mer för att behålla den så att man säkrar en bättre eltillgång.

– Det är uppenbart att avvecklingen fått de konsekvenser som vi varnat för i politiken, sa Kristersson.

”Ren populism”

Vid ett tillfälle hänvisade Bolund till Moderaternas tidigare energipolitiske talesperson Mikael Odenberg, som sagt till SvD att det inte är meningsfullt att satsa på elkraft och att M ägnar sig åt populism.

– Det Ulf ägnar sig åt nu är ren populism, sa Bolund i SVT.

Ulf Kristersson menar att det var ett allvarligt fel att avveckla kärnkraften.

– Vi skulle kunna ha en unik kärnkraftskompentens i Sverige. Svensk konkurrenskraft bygger på pålitlig billig el och omställningen kräver att öka elanvändningen, säger Kristersson.

Bolund säger att Ulf Kristersson vill riskera Sveriges mål om 100 procent förnybar energi.

– Ulf drömmer tillbaka till ett 1970-tal där man investerar i kärnkraften.

– Det är otroligt farligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.